„Addig kell menniük az úton, ameddig saját magukat meg nem találják”

A Műegyetemre tavaly kimagasló eredménnyel bekerült diákok tájékozódását segítették a „Tehetségek a Tehetségekért” programsorozat legutóbbi eseményén.

„Különleges kiválóságok gyűltek itt össze, akik egy területen már bizonyítottak: felvételt nyertek intézményünkbe” – köszöntötte a hallgatóságot Józsa János rektor a „Tehetségek a tehetségekért” című rendezvényen, amelyet a BME Tehetségsegítő Tanács szervezett a Q épületben. A Műegyetem első embere rámutatott: az értelmiségi lét fontos jellemzője, hogy a szakmai érdeklődés és a hobbi gyakran egybevág. A program előadásairól azt mondta: a szorgalmas munkának, az eltökéltségnek, és az igényességnek olyan példáival ismerkedhetnek meg az elsőéves hallgatók, amelyeket rendkívül fiatal társaik prezentálnak. „Addig kell menniük az úton, ameddig saját magukat meg nem találják” – idézte szabadon üzenet gyanánt Hamvas Béla író gondolatait az akadémikus, egyúttal óva intette a leendő mérnököket attól, hogy kivívott szellemi függetlenségük magányossá tegye őket. Hozzátette: „nem lesz mindig könnyű dolguk, annak ellenére, hogy az itt felszólalók főként a tudományterületük szépségéiről és a már elért eredményekről beszélnek”.

A BME Tehetségsegítő Tanácsa kiemelten fontos feladatának tekinti, hogy a Műegyetemre felvételt nyert, az országos középiskolai tanulmányi és szakmai versenyeken, ifjúsági tudományos és innovációs megmérettetéseken, a világ- és Európa-bajnokságokon hazai és nemzetközi szinten sikeresen szerepelt diákok felsőoktatási tanulmányait figyelemmel kísérje, továbbá beilleszkedésüket, képességeik kibontakoztatását elősegítse. Ebből a célból az NTP-FKT-17-0012 elnevezésű pályázati projekt keretében "Tehetségek a Tehetségekért" címmel előadássorozatot indított 2016-ban. Az idei tanév első eseményét novemberben tartották meg. (Az erről szóló összeállításunk a bme.hu-n is olvasható – szerk.)

A program második állomásán  a kiváló eredményeket elért hallgatók beszéltek szakmai munkájukról, tapasztalataikról és bemutatták a sikerükhöz vezető utat azért, hogy támogassák a gólyákat a tehetségeket tömörítő egyetemi szervezetek – például a szakkollégiumok – kínálta lehetőségek megismerésében. A nőnap alkalmából kizárólag hölgyek szerepeltek előadóként.

A szervezők nevében Lángné Lázi Márta, a Természettudományi Kar (TTK) Analízis Tanszék docense, és Hornyánszky Gábor, a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar (VBK) dékánhelyettese, a VEGY-ÉRTÉK Tehetségpont kapcsolattartója köszöntötte az érdeklődőket. Az eseményt ezúttal is kötetlen eszmecsere zárta.

Bodzay Brigitta, a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) igazgatóhelyettese a szervezeti egység működéséről számolt be, egyúttal fölvázolta szakmai pályafutásának fontosabb állomásait, motivációit. (A FIEK megalakulásáról korábban a bme.hu is közölt összeállítást – szerk.) A fiatal szakember személyes példájával bizonyította, hogy a szerteágazó érdeklődés és a szorgalmas munka idővel olyan készségek kialakulásához vezet, amelyek hatékonnyá teszik a vezetői feladatvégzést. Hangsúlyozta: „a Műegyetem a lehetőségek tárháza: a nyelvtanulástól a sportoláson át az izgalmas kutatásokban, vagy az oktatásban való részvételig számos területen próbálhatja ki magát a tevékeny hallgató”. Hozzáfűzte: a diákok a laborokban nemcsak szakmai tapasztalatokat szereznek, kipróbálva az elméletben tanultakat a gyakorlatban, hanem emberileg is jelentős fejlődésen mehetnek keresztül.

Károly Dóra egészségügyi mérnök, a Gépészmérnöki Kar (GPK) Anyagtudomány és Technológia Tanszék tanársegédje, a BME Gépész Szakkollégium Orvostechnika Szakosztály mentoraként mutatta be a szervezet munkáját és a csatlakozás lehetőségeit, míg Balogh Nóra, a Wigner Jenő Szakkollégium tevékenységét tekintette át.

Láng Júlia biomérnök, a Richter Gedeon Nyrt. munkatársa az „Aki megy, az nyer” című előadásával a hallgatói mobilitás és a külföldi ösztöndíjak előnyeit ismertette. A kiváló TDK eredményeket elérők közül több GPK hallgató, így Gulyás Anna, és Pálya Zsófia a futók mozgásvizsgálatának legmodernebb eszközeit, Kiss Bernadett pedig a vitorlázók egyensúlyozó képességének mozgáselemző rendszerrel mért kutatási eredményeibe nyújtott bepillantást. Újlaki Ágota építészmérnök hallgató végül egy TDK-díjas ravatalozó tervét osztotta meg a nagyközönséggel.

HA - GI

Fotó: Philip János