Ismét izgalmas kísérleteket láthattak a gyerekek a Műegyetemen

Látványos bemutatók, valamint a légáramlások fizikájának rejtelmei tárultak azok elé, akik ellátogattak a BME Gyermeknapi Fizika rendezvényére.

„Megunhatatlan feladat a csillogó gyermektekintetek megismertetése a természettudományokkal” – vallotta a bme.hu-nak Härtlein Károly, a Természettudományi Kar (TTK) Fizikai Intézetének mesteroktatója, aki a meteorológiai nyár első napján a tikkasztó melegre való tekintettel hűsítő, ugyanakkor magával ragadó interaktív fizika bemutatót tartott a fiataloknak. „A mostani téma megválasztásakor az idén korán beköszöntött hőség inspirált” – ecsetelte a BME fizikusa, aki az édes és sós vízben olvadó jég ’viselkedését’ mutatta be úgy, hogy a folyadékba mártott színes jégkockák olvadási ütemét kísérte figyelemmel.

Härtlein Károly kísérletei segítségével játszva tanította a Fizikai Intézet zsúfolásig megtelt nagyelőadójában ülő gyerekeket és hozzátartozóikat. Szemléltette az is, miként lehet következtetni a pillepalackok olvasztásával és felfújásával az újrahasznosított termékek eredeti, anyagi tulajdonságaira.

A gyermeknapi rendezvényen az élményszerű természettudományos kísérletek közül Härtlein Károly repertoárjából ez alkalommal sem maradhattak ki a folyékony nitrogén és a szárazjég-próbák, ám ezúttal Öveges Józseftől ellesett, régen látott vizsgálatokat is bemutatott. A szakember az aerodinamikai paradoxont igyekezett szemléletessé, megérthetővé tenni, majd több meglepő jelenség otthoni vizsgálatára bátorította a résztvevőket bízva abban, hogy a gyerekek majd a társaiknak is elmesélik az előadáson hallottakat.

3

A fizikus emlékeztetett arra, hogy a tévesen nehéznek és bonyolultnak megbélyegzett természettudományos tárgyakkal szembeni sztereotípiákat csak úgy lehet lerombolni, ha a pedagógus könnyed, játékos formában kelti fel diákja érdeklődését.

TZS - GI

Fotó: Philip János