A BME dékánját és oktatóját is díjazták a Hidász Napokon

A szakma rangos kitüntetését vehette át az Építőmérnöki Kar két professzora a Hidászokért Egyesület konferenciáján.

Az idei díjkiosztó ceremónián az Év Hidásza elismerést – amelyet a korábbi kitüntetettek szavaztak meg – Dunai László, a BME Építőmérnöki Karának dékánja, a Hidak és Szerkezetek Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára kapta meg.

A professzor a számára fontos hidakról így nyilatkozott: „a kedvenc hidam a Szabadság-híd, ezt minden hallgatóm tudja, mivel sokszor emlegetem előadásaimon. Az első budapesti magyar híd, Feketeházy János terve, magyar gyártó és kivitelező megvalósításával, nagyon szép szerkezetet eredményezett. Az alkalmazott statikai rendszerben egyáltalán nem tipikusan kialakított konstrukció, a befüggesztett középső rész alakja nem az igénybevételeket követi, hanem a gyönyörű íves formát szolgálja. A hídon és történetén nagyon sok mindent el lehet magyarázni a hallgatóknak, a szerkezeti viselkedés és kialakítás mellett az alkalmazott anyagokat, a pályaszerkezet fejlődését, a korróziós károkat, a fáradást, valamint a felújítások szükségességét és módját is. Azon hidak közül, amelyek megvalósításában részt vehettem a dunaújvárosi Pentele híd áll legközelebb hozzám. Mind a tervezés, mind a kivitelezés során nagyon sok szép és kihívást jelentő feladat megoldásában segíthettem a megszületését”.

A hidak ügyéért tett kiemelkedő teljesítményt elismerő Apáthy Árpád-díjjal pedig Farkas Györgyöt, a Hidak és Szerkezetek Tanszék egyetemi tanárát jutalmazták oktatói tevékenységéért. Az elismerés odaítéléséről a beérkezett jelölések után a Hidász Napok konferenciáján résztvevők szavazatai alapján született döntés.

Apáty Árpád-díjas Farkas György , a BME professzora (balról a második)

A professzor a bme.hu-nak hangsúlyozta: a hídépítés Magyarországon ismét fellendülőben van, amit elsősorban az infrastruktúra folyamatos fejlesztésének igénye táplál: „épül a Komáromi Duna-híd, nemrégen fejeződött be a budapesti Új Duna-híd tervpályázat, amelynek szakértői zsűrijében foglalhattam helyet, de ezeken kívül számos további kisebb-nagyobb híd építése, tervezése is folyamatban van”. A BME oktatója úgy vélte: a hidak különleges műtárgyak, „jelenlétük biztosítja az emberi kapcsolatok alakulását, és évtizedekre, esetenként évszázadokra meghatározzák egy adott régió fejlődését, tájképi megjelenését. Ebben rejlik a hídépítés oktatásának szépsége: megértetni a hallgatókkal, hogy egy híd esetében az anyag, a szerkezet, a funkció és a forma egységét kell megteremteni. Remélhetőleg azon tanulók többsége, akik ezt a szép szakmát választották, tovább fogják öregbíteni a magyar hídépítés hagyományait”.

- GI -

Fotó: Bernát Benjámin, magyarepitok.hu