„Ha valamit el akarunk érni és keményen dolgozunk érte, az sikerülni fog”

„A fizikai gondolkodás terjesztéséért" életműdíjban részesült a TTK oktatója.

„Meglepődtem és nagyon örültem a kitüntetésnek” – válaszolta a bme.hu kérdésére Vannay László, a BME Természettudományi Kar (TTK) Fizika Tanszék címzetes egyetemi docense, akit az Eötvös Loránd Fizikai Társulat „a fizikai gondolkodás terjesztéséért" Prométheusz-éremmel jutalmazott. „A díj odaítélésében fontos szerepet játszhatott, hogy több mint 20 éve szervezem a Fizika Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyek döntőjét, amelyen két csoportban a harminc legjobb versenyző old meg fizikai mérési feladatokat. Aki még nem végzett hasonló munkát, nem tudja elképzelni, hogy ez milyen sokrétű, egyúttal mennyi nehézséggel is jár” – ecsetelte a műegyetemi szakember.

Vannay László életpályája

Vannay László a Villamosmérnöki Kar mérés és szabályozás szakának elvégzése után az Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetem Kísérleti Fizika Tanszékén, majd a BME Kísérleti Fizika Tanszékén dolgozott. 1989-től nyugdíjba vonulásáig a BME Kísérleti Fizika Tanszék tanszékvezető-helyettese volt. A kristálynövesztés és kristályok technikai alkalmazása területén folytatott kutatásokat, amelyekből 35 tudományos közlemény és 7 szabadalom született. Számos TDK-dolgozatnak, diplomamunkának, doktori dolgozatnak és K+F projektnek volt a témavezetője. Az oktatás területén alapvető szerepet vállalt az 1991-ben indult mérnök-fizikus képzésben a fizika laboratórium tárgyak megszervezésében és vezetésében.

Vannay László 1994 óta minden évben szervezője és felelőse a Fizika OKTV kísérleti fordulójának, amelyet 2009-ben történt nyugdíjazása óta is a korábbiakhoz hasonló lelkesedéssel és odaadással végez. A különféle mérési feladatokra építve 2000-ben középiskolás diákok számára évente tehetséggondozó mérési szakkört indított, és szintén az ő szervezésében 2008 és 2010 között 15 középiskolás diák kapcsolódhatott be a BME Kísérleti Fizika Tanszéken zajló kutatásokba. Az OKTV számára kidolgozott kísérleti feladatokat számos alkalommal a Fizikai Szemlében publikálta.

Projektvezetőként 14 pályázatot nyert el, amelyek komoly anyagi támogatást jelentettek a BME Természettudományi Kar tehetséggondozó programjai számára.

A díjazott 1993-96-ig, majd 1999-2004-ig az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Kristályfizikai Szakcsoportjának elnöke volt.

Az érmet – amelyet jelenleg évente legfeljebb egy személy kaphat meg – az Eötvös Loránd Fizikai Társulat annak a személynek adományozza, aki országos hatással járult hozzá a fizikai műveltség terjesztéséhez. Odaítélésére a szervezet elnöksége tesz javaslatot a küldöttgyűlésnek. Az érem Varga Imre szobrászművész alkotása. A BME jelenlegi oktatói közül eddig Härtlein Károly (2005) kapta meg a kitüntetést.

Vannay László úgy vélte, a sikeres tehetséggondozás kulcsfigurái a középiskolai tanárok. „Egy-egy lelkes tanár csodát tud tenni: amikor az egyik, korábban sok eredményes versenyzőt küldő intézményből hirtelen nem jöttek diákok az OKTV-re, kiderült, hogy a velük foglalkozó pedagógus nyugdíjba ment”.
„Ha valamit el akarunk érni és sokat dolgozunk vele, az sikerülni is fog: ez így van a tudományos pályán és az élet minden területén” – osztotta meg legértékesebb szakmai tapasztalatát a nyugdíjasként aktívan tevékenykedő díjazott, aki jelenleg is a következő Fizika OKTV döntő előkészítésén dolgozik.

HA - GI

Fotó: Philip János