„Örömmel veszek részt a francia nyelvet beszélő mérnökközösség építésében”

A francia állam magas rangú kitüntetését vehette át a Lyoni Egyetem Budapestre kihelyezett Mester MBA MAE menedzsmentképzésének vezetője.

„Gyerekkori szerelemből avanzsált hivatássá és az életem részévé a frankofónia, a francia nyelv és kultúra szeretete. Szerencsés vagyok, amiért a szenvedélyemnek élhetek a munkámban is” – vallotta a francia állam Akadémiai Pálmarend tiszti fokozatának átvétele után Perger Mária, a BME Mérnöktovábbképző Intézet francia nyelvű MBA képzésének koordinációs igazgatója, akit a francia nyelv oktatásának területén elért eredményeiért és a francia-magyar kultúra ápolásáért tüntettek ki. A nemzetközi elismerést Franciaország nagykövete, Eric Fournier adta át a díjazottnak.

„A családomnak meghatározó szerepe volt abban, hogy felkeltse az érdeklődésemet a francia nyelv és kultúra iránt, és megkedveljem azt. Fiatalként rajongtak Edith Piaf, Gilbert Bécaud és Charles Aznavour francia énekesekért, így azon ritka alkalmakkor, amikor ’nyugatra’ utazhatott egy ismerősük, mindig francia hanglemezeket kértek ajándékba. Ezekkel a különlegességekkel és a családomban tapasztalt rajongással indult nálam is a frankofónia” – idézte fel évtizedes emlékeit nyelvtanulása kezdetéről a koordinációs vezető.

Perger Mária a francia nyelv elsajátítását a budapesti Eötvös József Gimnáziumban kezdte, érettségi után pedig francia szakon tanult tovább a szegedi József Attila Tudományegyetemen. Tanulmányai idején ösztöndíjat nyert Párizsba, majd idegenvezetőként is sok turistát vitt a francia fővárosba és Görögországba. 1990-ben a Műegyetemen helyezkedett el francia nyelvtanárként. „Szívesen emlékszem vissza erre az időszakra és egykori tanítványaimra. Többségüket sikerült négy év alatt eljuttatnom a felsőoktatás heti két nyelvórás rendszerében a középfokú nyelvvizsgáig” – beszélt a BME-n szerzett kezdeti sikereiről, hozzátéve, hogy a diákjaival mindig jó kapcsolatot ápolt, szabadidejükben például sokszor találkoztak, olyankor latin esteket, közös filmnézéseket tartottak.  A nagy váltást az jelentette az életében, amikor 1995-ben felkérték, hogy üzleti francia nyelvet tanítson a francia MBA résztvevőinek, két évvel később pedig már ő koordinálta a képzést. E munka mellett ma már kevesebb ideje marad oktatásra.

Perger Mária életpályája

1990-ben szerezte meg diplomáját a szegedi József Attila Tudományegyetem francia-magyar szakán
1990-1998-ig francia nyelv és kommunikáció tanár a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nyelvi Intézetben
1998-2001-ig a TANOK Francia-Magyar MBA képzésének koordinációs igazgatója
1997-1999-ig a párizsi székhelyű Conservatoire national des arts et métiers (Cnam), a legnagyobb francia állami felnőttképző egyetemmel közösen kialakított Alternáló Mérnökképzés Ipari Kapcsolatainak felelőse a BME TANOK-ban
2001-2009-ig a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar (GTK) Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszékének, majd a GTK Üzleti Tudományok Intézet RTK Francia-Magyar MBA képzésének koordinációs igazgatója
2010-től a BME Mérnöktovábbképző Intézet Francia MBA képzésének koordinációs igazgatója
Anyanyelvi szinten beszél franciául, társalgási szinten angolul és olaszul

Díjak elismerések:

2011 – a francia állam Akadémiai Pálmarend lovagi fokozatát kapta meg
2015 – BME rektori dicséretben részesült
2018 – a francia állam Akadémiai Pálmarend tiszti fokozatával tüntették ki

„Házhoz jönnek a lyoni professzorok” – említette a kihelyezett menedzseroktatás egyik sajátosságát Perger Mária, utalva arra, hogy a képzés BME-re érkező előadói a Lyoni Egyetem Üzleti Tudományok Intézetének elismert francia szakemberei. A hallgatók pedig – folytatta a BME oktatója – főként az első mesterképzésüket végzők a Műegyetem valamennyi karáról, pályakezdők, középvezetők, de vállalati felsővezetők is ültek már újra az iskolapadban. Kiemelte: „a cél a már meglévő tudás rendszerezése és magasabb szintre emelése a vállalati szférából vett gyakorlati esettanulmányok alapos megismertetésével”.

A Francia Mester MBA MAE képzés 1995 óta érhető el Magyarországon, azon belül a Műegyetemen. A Lyoni Egyetem és a BME egyedülálló együttműködésének keretében olyan menedzsment programot hozott létre, amely francia nyelven, anyanyelvi, magasan kvalifikált oktatók segítségével, gyakorlatorientált oktatást biztosít. A Műegyetem idegen nyelven zajló képzései között ez az egyetlen egész ciklust felölelő, eredeti francia állami diplomát biztosító francia nyelvű mesterszak, amelyben már több mint 100 BME-s szerezte meg nagymúltú és világszerte elismert, francia másoddiplomáját. Az órákat havi egy péntek-szombaton tartják két éven át. Külön vizsgaidőszak nincs, a leadott tárgyból 2-3 hét elteltével adnak számot tudásukról a résztvevők.

A kitüntetett felhívta a figyelmet még arra is, hogy a BME Mérnöktovábbképző Intézet francia nyelvű MBA-je az egyetlen francia nyelvű képzési forma Magyarországon, amely a nappali és a felnőttképzés jegyeit is magában hordozza. Ismertetése szerint a BME-n elérhető MBA különlegessége, hogy bármely alapdiplomával, ráadásul a mesterkurzusok mellett is elvégezhető. Feltétele, hogy a hallgató teljesítse az első mester évfolyam tantárgyait, ismerje a francia nyelvet és kellően motivált legyen. Minderről egy felvételi elbeszélgetésen kell tanúbizonyságot tenniük a jelentkezőknek.

Perger Mária hallgatóknak, pályakezdőknek, valamint azoknak a szakembereknek ajánlja a mesterszakot, akik szeretnék rendszerezni a tudásukat, cégen belül előre lépni, vagy csak mert új területek iránt érdeklődnek. A díjazott oktató büszke arra, hogy 2018-ban a 22. évfolyam végez és a 24. évfolyam kezd a francia Mester MBA MAE-n a Műegyetemen, akik az egyre szélesedő öregdiák hálózat tagjain keresztül aktív kapcsolatot ápolnak a jelenlegi és az egykori hallgatókkal. „Ma már több mint 400 alumni-tagunk van. Ők a diploma megszerzése után sem szakadnak el az alma matertől. Az idei évfolyam ünnepélyes diplomaátadó ünnepségének fővédnöke Eric Fournier, Franciaország magyarországi nagykövete, és az ünnepélyes diplomaátadó ünnepséget a francia rezidencián rendeztük meg” - részletezte a szakember.

A BME és a Lyoni Egyetem francia nyelvű mesterképzésének 24. évfolyama diplomaátadó ünnepségén Józsa János rektor köszöntötte a résztvevőket a francia rezidencián. A francia-magyar diplomáciai kapcsolatokat Thibaut Lespagnol első tanácsos, a Lyoni Egyetemet Marc Valax külügyi igazgató-helyettes, míg a vállalati szférát Károlyi László, a Legrand Magyarország vezérigazgatója és egyben a szak öregdiákja képviselte.

A díjazott oktatási vezető beszélt arról, hogy a képzés költségtérítéses, ám a különböző tarifák (Mester 2, pályakezdő stb.) megállapításával is a részvételre bátorítják a fiatalokat. Egy évfolyamra körülbelül 15 fő jár, így az esettanulmányok kis csoportos feldolgozására ténylegesen van lehetőség. Gyakran a vizsgakérdés is egy valós életből vett vállalati példa, amelyet a hallgatóknak az „éles” helyzetekhez hasonlóan kell megoldani. A tanrend részei azok az összevont órák, amelyeken az egymást követő és megelőző évfolyamok tagjai megoszthatják egymással tapasztalataikat. Úgy fogalmazott: „a csapat sokszínű, az órákon mérnökök, jogászok, orvosok, bölcsészek, közgazdászok különböző nézőpontja találkozik, ami a gyakorlati képzés mellett egy újabb hozzáadott érték”.

„A világon és a műegyetemi nyelvi képzésben is a harmadik legkedveltebb idegen nyelv a francia. A közelgő „brexittel” már nem lesz olyan ország az európai közösségben, amelynek egyedül az angol a hivatalos nyelve. Így jó esély van rá, hogy a francia a diplomácia nyelveként újra előretör” – ismertette véleményét az igazgatónő. „A hazai és a nemzetközi üzleti életben egyaránt kamatoztatható az a tudás, amelyre nálunk tehetnek szert a diákjaink” – vélekedett Perger Mária.

Az ősszel induló évfolyamra 2018. szeptember 5-ig az alábbi elérhetőségen lehet jelentkezni:  maria.perger@mti.bme.hu

TZS - GI

Fotó: Takács Ildikó