Tovább folytatódnak a műegyetemi sportsikerek

A nyári hónapok is éremesőt hoztak a BME-s hallgatóknak a világ- és országos bajnokságokon.

Triatlon MEFOB

Fadd-Domboriban rendezték meg idén a rövid távú egyéni és csapat triatlon MEFOB-ot, ahol 1500 méter úszást, 40 km kerékpározást és 10 km futást kellett teljesíteniük a fiataloknak. Az első számot a Duna egyik holtágában, a másodikat Fadd-Gerjen, Dunaszentgyörgy és Fadd útvonalon rendezték meg, a harmadikat a Gemenci erdőben.

A csapatversenyen csakis az egy intézménybe járó hallgatók indulhattak és kizárólag együtt: a férfiak 3, a női összeállítások 2 fősek voltak.

A műegyetemi indulók közül egyéniben második helyezést ért el Molnár Enikő.

Strandröplabda MEFOB

A 43. Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója (EFOTT) keretén belül rendezték meg a háromnapos maratoni strandröplabda MEFOB-ot. 2018-ban rekordszámú versenyző: 27 férfi, és 21 női páros jelentkezett a tornára. A férfiak és nők mezőnyében is kiemelkedő műegyetemi eredmények születtek. A férfiaknál aranyérmet szerzett Kiss Dániel és Rozgonyi Bálint párosa, továbbá bronzérmet kapott Domján Sebestyén és Marosi Gábor kettőse. A legjobb női játékosnak Katona Jankátlasztották.

Strandkézilabda MEFOB

Ugyancsak az EFOTT keretein belül a velencei strand homokján tartották az idei strandkézilabda MEFOB-ot, amelyre 8 női és 9 férfi csapat nevezett. A férfiak tornáján harmadik helyezett lett a BME csapata, a nők az ötödik helyen végeztek. A női torna legjobb játékosának Benedek Zsófiát választották meg.

***

A kétévente megrendezésre kerülő Universiadékhoz hasonlóan és azzal váltakozva, páros években bonyolítják az Egyetemi Világbajnokságot (EVB) különféle sportágakban, idén 34-ben. A fiatalok megmérettetését 1963 óta a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (Fédération Internationale du Sport Universitaire - FISU, angolul International University Sports Federation) szervezi úgy. hogy az Universiadékkal ellentétben, egy időpontban, egy adott helyszínen csak egy sportág versenyeit tartják meg.

Karate Egyetemi Világbajnokság

Júniusban a japán Kóbéban rendezték meg a Karate Egyetemi Világbajnokságot, amelyen 3 magyar felsőoktatási intézmény 9 hallgatója képviselte országunkat. Egyéniben szép műegyetemi sikerekről számolhatunk be: Nagy Botond katában (formagyakorlatban) hetedik helyezést ért el, a 84 kilogrammosok kategóriájában pedig Hidasi Tibor az ötödik helyen végzett.

Tájfutó Egyetemi Világbajnokság

Weiler Virág aranyérmet szerezve Magyarország első egyéni tájfutó világbajnoka lett a Tájfutó Egyetemi Világbajnokságon a finnországi Kuortane-ban. A műegyetemi diáklány a 3,5 kilométeres sprint távot nyerte meg a 89 fős mezőnyben. A rendkívüli melegben zajló versenyen szoros küzdelem alakult ki: az első 16 helyezett mindössze 1 percen belüli időkülönbségekkel ért célba, Weiler Virág öt tized másodperccel előzte meg ezüstérmes vetélytársát. A BME hallgatója nem számított a győzelemre, az első hat hely valamelyikére várta magát. A megmérettetés előtt két nappal sprintváltót futott, ami alapján azt érezte, hogy fizikailag az élmezőnyben lehet, és igyekezett a hibázás nélküli tájékozódásra koncentrálni. Ennek, valamint erőnlétének és mentális felkészültségének is köszönhető a meglepő és egyedülálló teljesítménye.

Európai Egyetemi Játékok – evezés

Az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA, angolul European University Sports Association) idén a portugáliai Coimbrában rendezte meg az Európai Egyetemi Játékokat (EEJ). Az egyes sportágak megmérettetésein intézményi színekben indulhatnak a versenyzők, így az egyetemek, főiskolák európai nemzetközi színtéren is bemutathatják képességeiket, egyúttal növelhetik alma materük elismertségét és népszerűségét. Az idei eseményen 30 ország 291 iskola 3293 hallgatója vett részt, Magyarországról 78 sportoló képviselte egyetemét.
2018-ban az EEJ-t 13 sportágban tartották.
A nemzetek mezőnyében 2 arany, 1 ezüst és 10 bronzéremmel Magyarország a 10. helyen végzett.

A BME hallgatói közül kormányos nélküli kettes evezésben a német és a holland egyetemistákkal nagy csatában az előfutamot és a döntőt is megnyerte, és ezzel aranyérmet szerzett Krémer Eszter, valamint Polivka Dóra. A párosért szurkolhatunk a sanghaji evezős egyetemi világbajnokságon is augusztus 10-12. között.

Egypárevezős  hajójával az elődöntőben a második helyen végzett, végül 7:32.33-as eredményével Papp Gergely Márton a dobogó harmadik fokára állhatott.

13. helyen végzett a BME férfi 3x3 kosárlabda csapata (Andrássy Géza, Dobos Viktor, Kiss Lajos, Szálas Gábor, edző: Bagi Melinda)

(A tanév során elért kiemelkedő műegyetemi sporteredményekről a bme.hu egy korábbi összeállításában is tudósított – a szerk.)

TZS - GI

Fotó: mozduljra.hu