„A tudomány világába fektetett energia megtérül”

Rangos állami kitüntetésben részesült a GPK dékánhelyettese.

„Megtiszteltetés számomra ez a díj, a munkám megbecsülésének egy állomása” – mondta Kovács Ádám, a BME Gépészmérnöki Kar (GPK) tudományos és nemzetközi dékánhelyettese, a Műszaki Mechanikai Tanszék egyetemi docense, aki nemzetközi szintű oktatás- és kutatásszervezési, valamint a hazai mérnökképzésben a műszaki mechanika tárgyak oktatása terén végzett magas színvonalú tevékenységéért kapta meg a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést. Az oktató hozzátette: „a méltatásban szereplő területek egyikét sem lehet egyedül végezni, ezért az elismerést nem egyszemélyes, hanem a kollégáimmal elért közös sikerként értékelem”.

Kovács Ádám életpályája

1984 – okleveles gépészmérnök, Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Kar, matematikus-mérnök szak

1984-1987 – tudományos továbbképzési ösztöndíjas

1988 – Dr-univ. - gépészmérnök szaktudomány, BME

1987-1990 – tudományos munkatárs

1990-1996 – egyetemi adjunktus

1991- 1992 – DAAD-ösztöndíjas, majd a Technische Universität München tudományos munkatársa

1995 PhD – műszaki tudomány, BME

1996-tól egyetemi docens

2005 – Dr-habil. - műszaki tudomány, BME

2008-2013 – a Műszaki Mechanikai Tanszék tanszékvezető helyettese

2013-tól atomenergiai szakértő, Budapesti és Pest Megyei Műszaki Kamara

 

Díjak, ösztöndíjak

2018 – Magyar Arany Érdemkereszt

2011 – OTDT Emlékérem

2010 – BME “Pro Universitate”.

2001-2004 – Széchenyi István Ösztöndíj

 

Kutatási terület

MEMS szilárdsági vizsgálata. Atomerőművi berendezések fáradása, élettartam becslése.

Önálló tantárgyfejlesztések: szilárdsági méretezés, termomechanika, kapcsolt feladatok a mechanikában, energetikai berendezések szilárdságtana, numerikus módszerek a mechanikában.

 

Jelentősebb külföldi tanulmányutak

1999 – INSA de Lyon, Franciaország, vendégkutató

1998 – University of Bialystok, Lengyelország, CEEPUS-csereoktató

1994-2005 között több alkalommal – Universität Karlsruhe, Németország

1990-1992 –Technische Universität München, Németország,

 

Megbízások, szakmai közéleti tevékenység

2012-2015 – OTKA-zsűri (GÉK) tag

2009 – Kari Tanács tag, BME Gépészmérnöki Kar

2009 – MTA Szilárdtest Mechanikai Bizottság tagja

2009 – NKTH-OTKA zsűritag

2008 – MTA doktori védési bizottság tag

2007-2009 – Paksi Atomerőmű Gépészeti Szakértő Testület tagja

2010-től a BME-AUDI K3 Képviselő Tanács tagja

2000-2010 között és 2012-től az Egyetemi Tanács / Szenátus Tudományos Bizottság tagja

2000-2010 – Egyetemi Tudományos Diákköri Bizottság elnöke

1997-től az EUROMECH tagja

1999-2012 – Central European Association for Computational Mechanics tagja

1996-tól az MTA Köztestület tagja

1995-2012 – Tanszéki TDK-felelős

1991-2008 – Gesellschaft für Angewandte Mathematik und Mechanik tagja

„Már a középiskolai évek vége felé megfogalmazódott bennem: tanítani szeretnék. Matematika és fizika érdeklődéssel egyértelmű volt, hogy műszaki pályára lépek, és jelentkezem a Műegyetemre. A diplomaszerzés után épp azon gondolkodtam, hogyan tovább, amikor megkérdezte az egyik tanárom: lenne-e kedvem a tanszéken maradni. Azonnal igent mondtam” – beszélt az alma máteréhez való kötődéséről Kovács Ádám, aki úgy vélte: az intézményben kiteljesedhetett, miközben a munkája a hobbijává vált. „Ezt a szakmát az ember elköteleződésből végzi. Ha előadást tartok, biztosan mindent beleadok, és talán ezt érzik meg a hallgatók, amikor pozitív visszajelzéseket kapok tőlük a tevékenységem értékelésekor” – fogalmazott az oktató, hozzáfűzve, hogy az ajtaja mindig nyitva áll a diákok előtt. A hallgatókkal közös tudományos feladatokkal összefüggésben azt vallja: „a szándék a fontos, még ha az eredmény nem is mindig az lesz, amit elterveztünk”.

Kovács Ádám 6 éve tölti be a GPK tudományos és nemzetközi dékánhelytettesi posztját. Munkájához tartoznak egyebek mellett az átfogóbb jellegű, kari szintet érintő tudományos pályázatokhoz kapcsolódó feladatok, a doktoranduszképzés felügyelete, a nemzetközi kutatás-fejlesztés helyzetének figyelemmel kísérése és a nemzetközi kapcsolatok ápolása.

A BME egyetemi docense a Műegyetemen töltött 34 éve alatt azt tapasztalta, az oktatásban a legnagyobb kihívást a folyamatos alkalmazkodás jelenti: újra és újra meg kell találni a hangot a fiatalokkal, hogy megértsék, miért érdemes a tudományos életbe energiát fektetniük. Hangsúlyozta: „az én dolgom, hogy olyan környezetet alakítsak ki, ahol a kutatási eredmények értéket képviselnek, tehát nem szabad teljesíthetetlen követelményeket támasztanunk. A doktoranduszképzésben szerepet vállaló oktató kifejtette, „az a feladatunk, hogy meggyőzzük a korosztályok legkiválóbbjait egy új kihívásra, hogy szánjanak még pár évet az életükből tudományos munkára, jöjjenek el karunkra, egy inspiratív környezetbe, és higgyék el, az itt befektetett energia megtérül. Az alapértékek ma is változatlanok: a tudományos fokozat elérése minőséget jelent akkor is, ha valaki végül nem erre teszi fel az életét”. A szakember meglátása szerint sok frissdiplomás tehetséges fiatal a munkaerőpiacra kikerülve nem tudja, pontosan mihez kezdjen. „Ez a pár év arra is jó, hogy utána megalapozottabb döntést tudjon hozni, közben formálódjon, elkezdjen dolgozni, szélesítse látókörét és szakmai kapcsolatait”– hívta fel a figyelmet az oktató.

A dékánhelyettesi munkájának másik fontos része a tudományos életben hazai és nemzetközi szintéren is jelentős eredményeket felmutató Gépészmérnöki Kar hírnevének öregbítése. „Három fontos része van ennek a feladatnak. Egyrészt a külföldi hallgatók idevonzásának elősegítése. Másrészt fontos, hogy teljesítsük a felsőoktatási világranglistákra való szereplés feltételeit, eredményeinket pedig őrizzük is meg (a bme.hu korábban beszámolt arról, hogy az idei ARWU rangsorban a BME a gépészet (mechanical engineering) területén a 201-300. helyen áll – a szerk.)

„A Műegyetemen meglévő szellemiséggel lehet azonosulni, a szakmai tevékenységünk sokoldalú, színes, értékes, folyamatosan inspirálódok a kollégák és a hallgatóim által is. Kicsit olyan ez, mint egy nagy család, ahol a felnövekvő generáció energiája, új ötletei az őket nevelőket is fiatalon tartják. Úgy vélem, ezért is döntöttem jól, hogy maradtam a BME-n” – zárta a beszélgetést a kitüntetett.

PI-GI

Fotó: Philip János