A BME részvételével létrejött az Egyetemi Technológia- és Tudástranszfer Fórum

A hét hazai felsőoktatási intézmény együttműködésének célja innovációs folyamataik erősítése.

A nemzetközi innovációs versenyben a hazai egyetemeknek is fontos feladata, hogy a kutatási eredmények kínálta társadalmi és gazdasági előnyöket hatékonyan aknázzák ki. Az első technológiatranszfer irodák a 2000-es évek derekán alakultak meg a magyarországi egyetemeken, és hatásukra ezen intézményekben mára kiépült a szellemitulajdon-kezelés és -hasznosítás feltételrendszere, kultúrája.

Az elmúlt öt évben rendszeres együttműködés alakult ki hét hazai egyetem technológiatranszfer-szervezete között. Ők célul tűzték ki a tudástranszfer-tevékenységeik fejlesztését, a kutatási eredmények hatékony hasznosítását, és az ipari együttműködések erősítését. A szakmai összefogás eredményeként számos képzés és konferencia valósult meg, továbbá útmutatókat és ajánlásokat fogalmaztak meg a szakemberek az egyetemeket körülvevő innovációs ökoszisztéma fejlesztése érdekében.

2018. október 24-én az együttműködésben részt vevő egyetemek, így a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az Óbudai Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem valamint a Szegedi Tudományegyetem létrehozta az Egyetemi Technológia- és Tudástranszfer Fórumot (ETTF). Az aláírt együttműködési megállapodás formalizálja közös szakmai tevékenységüket.

Az ETTF alapvető céljai között találjuk a hazai egyetemek harmadik missziós tevékenységének fejlesztését, az innovációs tudatosság általános növelését, és az egyetemi-ipari kapcsolatok erősítését. Szakmai tanácsadó testületként a fórum szakpolitikai javaslatokkal fogja támogatni a mind hatékonyabb kutatáshasznosítást. Az ETTF tagja a legnagyobb európai technológiatranszfer szervezet (ASTP) nemzeti hálózatait tömörítő munkacsoportjának.

Az ETTF-et megalapító együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírására az érintett egyetemek vezetőinek részvételével 2018. október 24-én került sor az Innovációs és Technológiai Minisztériumban. A szakmai kerekasztal-beszélgetéssel egybekötött eseményen részt vett Szigeti Ádám, az ITM innovációért felelős helyettes államtitkára, Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatás-fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, Łuszcz Viktor a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke és Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke.

Forrás: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal