Visszatérő diákok a BME Gyerekegyetem Pluszon

Továbbra is népszerű az általános iskolásoknak szóló tudományos és ismeretterjesztő műegyetemi program, amelyre idén is több mint 300-an voltak kíváncsiak.

Tanulók százait fogadta ismét a Műegyetem 2018. november 18-án a BME Gyerekegyetem Plusz programjain. Az eseményre a Gyerekegyetem nyári táboraiban résztvevők jelentkezhettek, akik így visszatérő vendégként tanév közben is érdekes tudományos előadásokat hallgathattak meg az intézmény oktatóitól, valamint különleges fizikai kísérleteknek lehettek szem- és fültanúi.

A nem verbális kommunikáció „titkos nyelvéről”, azaz a testbeszéd, a gesztusok, a mimika jelentőségéről tartottak előadást Szemere Alexandra és Szabó Krisztina, a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar (GTK) Filozófia és Tudománytörténet Tanszékének tanársegédei. Az arcunk, a testünk, a gesztusaink rengeteg információt elárulnak rólunk és az érzéseinkről, még akkor is, ha meg sem szólalunk. Az előadók videórészletek segítségével mutatták be az érdeklődőknek, hogy az emberek hogyan érthetik meg egymást akár szavak nélkül is.

A mindennapok fizikájáról tartott interaktív és látványos tudományos kísérleti előadást Papp Zsolt, a BME Természettudományi Kar (TTK) Fizikai Intézet Fizika Tanszékének adjunktusa. Rezgésekről és hullámokról, a lézer felhasználási lehetőségeiről, a hologramról és annak (színes) nyomtatási lehetőségeiről is beszélt a csillogó szemű érdeklődő gyerekseregnek. Szó esett a radarról és a radaros mérési lehetőségekről, továbbá a GPS működéséről, az elméleti ismeretanyagot egyszerű fizikai modellekkel szemléltetve.

A Q épület aulájában a BME szakkollégiumai fogadták a látogatókat, majd bemutatták az oktatáson kívüli szakmai fejlődési lehetőségeket és bepillantást engedtek a jó hangulatú egyetemi hallgatói közéletbe.

Az előadások után 6 diák vehette át ünnepélyes keretek között az Ezüst Bagoly emléklapot; ők a gyerekeknek szóló tudományos programok, előadások rendszeres vendégei, a gyerekegyetem pontgyűjtő rendszerben már 30 kreditet teljesítettek.

A szervezők 2017-ben vezettek be pontgyűjtő rendszert a BME gyerekeknek szóló tudományos, ismeretterjesztő rendezvényein. A programokon részt vevő tanulók jelenlétét a helyszíneken regisztrálják, akik ezért „krediteket” kapnak: 9-et a nyári táborozásért, 3-at egy Gyerekegyetem Plusz előadás meglátogatásáért. 30 pont összegyűjtése után a „gyerekegyetemisták” Ezüst, 45 pont után pedig Arany Bagoly „diplomát” szerezhetnek. A gyűjtést a 8-14 éves korosztály kezdheti el. Az első ezüst emléklapokat november 18-án adták át.

A BME kiemelten támogatja azokat az eseményeket, amelyeken a pályaválasztás előtt álló fiatalok mérnöki, műszaki területek iránti érdeklődését lehet felkelteni. Ezzel a céllal Magyarországon elsőként a Műegyetem csatlakozott a European Children’s University Network (EUCU.NET) hálózatához. A nemzetközi szervezet olyan intézmények és természetes személyek ernyőszervezete, amely törekszik a továbbtanulás, a különböző tudományágak és a kutatói, akadémiai életpálya sokszínűségének népszerűsítésére a fiatal, még pályaorientáció előtt álló korosztály tagjainak körében.

TZS-GI
Fotó: Spot