Előkelő helyen a műegyetemi mérnökképzések a hazai felsőoktatási rangsorokban

Több területen javított helyezésén, illetve bizonyos kritériumok alapján megőrizte vezető szerepét a BME a nemrég nyilvánosságra hozott felmérések szerint.

Két helyet is előrelépett, így a tavalyi hatodikhoz képest a negyedik helyre sorolták a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet a HVG rangsor – Diploma 2019 kiadványban, amelyben 41 hazai felsőoktatási intézményt vettek górcső alá a készítők. A BME felfelé menetelése több éve tart, a 2017-es listán is bár jól szerepelt, de akkor még a hetedik helyen végzett. Az oktatói kiválóság szempontjából egy helyet javítva idén a tizedik lett a Műegyetem, míg a hallgatói kiválóságot tekintve immáron több éve a bronzérem birtokosa. Ezekkel az eredményekkel intézményünk újból a legkiválóbbak között szerepel. A felmérésből megtudható az is, hogy a 2017/2018-as tanévben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 15.034 fővel a tavalyi évhez hasonlóan a harmadik legnépszerűbb az alap- vagy osztatlan, nappali munkarendű képzésben részt vevő diákok körében.

A tíz legjobb magyar egyetem összesített listája

(az adatok forrása: HVG rangsor – Diploma 2019, zárójelben a tavalyi helyezés – szerk.)

Rang Intézmény Oktatói kiválóság Hallgatói kiválóság
1. Eötvös Loránd Tudományegyetem 1. 2.
2. Szegedi Tudományegyetem 2. 5.
3. Debreceni Egyetem 4. 5.
4. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (6.)  10. (11.) 3. (3.)
4. Semmelweis Egyetem 9. 4.
6. Pázmány Péter Katolikus Egyetem 6. 8.
6. Pécsi Tudományegyetem 4. 10.
8. Pannon Egyetem 2. 16.
9. Budapesti Corvinus Egyetem 18. 1.
9. Nemzeti Közszolgálati Egyetem 14. 5.

A HVG összeállításából kiderül, hogy tavalyhoz képest idén némileg több, összesen 4709 felvételiző jelölte meg első helyen a BME-t továbbtanulása leendő intézményeként, ez alapján a negyedik legnépszerűbb felsőoktatási intézmény a jelentkezők körében. A felvettek pontátlaga 413,7, amely ugyancsak a 4. helyhez juttatta a BME-t. 83,91 százalékuk már rendelkezett nyelvvizsgával gólyaként, amely a harmadik legjobb eredménynek számít az országban. Kiemelkedő adat, hogy az elsőévesek közül 79-en értek el helyezést tanulmányi versenyen még középiskolásként, ami az előző évvel megegyezően a második legjobb hazai egyetemi teljesítmény.

A felmérés szerint 772 műegyetemi tanár rendelkezik tudományos fokozattal, azaz az oktatói gárda csaknem 78 százaléka, akiknek csaknem tizede MTA-címet is birtokol. A BME ezen a területen is megőrizte 5. helyét.

A magyar felsőoktatási intézmények több mint 153 karának összesített rangsorában az oktatói és hallgatói kiválóságot, a tudományos fokozatot és az egy fokozatra jutó hallgatói létszámot vették figyelembe. E rangsorban a műegyetemi karok jelentős része javított vagy megőrizte az előző évben elért eredményét.

A BME karai a vizsgált több mint 153 kar összesített rangsorában

(az adatok forrása: HVG rangsor – Diploma 2019, zárójelben a tavalyi helyezések – szerk.)

Rang Intézmény
6. (10.) Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar (VBK)
9. (8.) Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK)
10. (10.) Természettudományi Kar (TTK)
14. (13.) Gépészmérnöki Kar (GPK)
17. (17.) Építőmérnöki Kar (ÉMK)
22. (24.) Építészmérnöki Kar (ÉPK)
45. (25.) Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar (GTK)
64. (72.) Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar (KJK)

A Figyelő Felsőoktatási Rangsorának 2019-es összesítése több szempontból is különleges: az eddigi képzési területenként megállapított rangsor mellett először jelent meg intézményi abszolút rangsor, amelyen a BME rögtön az előkelő harmadik helyezést érte el, és első a hazai műszaki oktatást végző intézmények között.

Figyelő Felsőoktatási Rangsor 2019

Intézményi abszolút rangsor (az adatok forrása: Figyelő Felsőoktatási Rangsor 2019 – szerk.)

Rang Intézmény
1. Budapesti Corvinus Egyetem
2. Állatorvostudományi Egyetem
3. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
4. Nemzeti Közszolgálati Egyetem
5. Semmelweis Egyetem
6. Eötvös Loránd Tudományegyetem
7. Pázmány Péter Katolikus Egyetem
8. Testnevelési Egyetem
9. Pécsi Tudományegyetem
10. Szegedi Tudományegyetem

Az intézményi rangsor mellett elkészült az egyes képzési területek besorolása is, a BME a gazdaságtudományok, az informatika, a műszaki, a társadalomtudományi és a természettudományi témákban érintett. A műegyetemi karok hozták az elvárt eredményt. Előrelépett egyebek mellett a Természettudományi Kar és a Gépészmérnöki Kar, előbbi a természettudományok, utóbbi a műszaki tudományok területén számít a legnépszerűbbnek a fiatalok körében.

Helyezések képzési területenként

(az adatok forrása: Figyelő Felsőoktatási Rangsor 2019 – szerk.)

Képzési terület Kar Eredmény
Műszaki GPK 1. (2.)
Természettudományi TTK 1. (2.)
Informatika VIK 2. (2.)
Műszaki VIK 3. (1.)
Műszaki ÉPK 4. (5.)
Társadalomtudományi GTK 5. (3.)
Műszaki VBK 5. (4.)
Gazdaságtudományok GTK 5. (4.)
Műszaki ÉMK 6. (6.)
Műszaki KJK 7. (7.)
Műszaki GTK 11. (9.)

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem vezetése kiemelten kezeli az intézmény hazai és nemzetközi rangsorokban elfoglalt szerepét, amely egyebek mellett fontos mérlegelési szempont lehet a pályaválasztás előtt álló fiatalok számára a döntésük meghozatalában. Az intézmény mind oktatási, mint szakmai továbbképzési lehetőségeiben a magas színvonalra törekszik és a gyakorlatban is hamar kamatoztatható ismereteket nyújt a fiataloknak.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem további rangsorokban elért helyezéseiről a bme.hu aloldalán találhatók további részletek.

Még több infomáció a Műegyetem frissen elkészült Felvételi kalauz 2019 c. kiadványában olvasható, amelyhez 2018. november 30-án a BME nyílt napon bárki hozzájuthat, emellett elektronikusan is elérhető a bme.hu aloldalán.

TZS-GI