Szorosabb együttműködés a Műegyetem és a Siemens között

A technológiai nagyvállalat a BME rendelkezésére bocsátotta felhőalapú, nyílt forráskódú ipari IoT operációs rendszerét, amelyet tanárok és diákok egyaránt hasznosíthatnak.

Erre a platformra alapozva olyan K+F laboratórium létrehozása a terv az intézményben, amely az Ipar 4.0 kihívásaira fókuszálva teret és lehetőséget ad egyetemi, valamint vállalati szakemberek együttműködésére a mesterséges intelligencia kínálta eszközöket alkalmazva – jelentette be Józsa János rektor azon a rendezvényen, amelyen a Siemens bemutatta, egyúttal a BME-vel létesített immáron 20 éves sikeres együttműködés újabb állomásaként lehetőséget biztosított a MindSphere oktatási, fejlesztési és kísérleti célú használatára. Így a képzésben részt vevő hallgatók és oktatók az ipar szakembereivel közösen lokális és globális programokat hozhatnak létre az IoT alkalmazások és szolgáltatások kifejlesztése területén.


Balról jobbra: Jeránek Tamás, Digital Factory divízióvezető, Dale A. Martin, Siemens Zrt. elnök-vezérigazgató, Klaus Helmrich, a Siemens AG igazgatósági tagja, Józsa János, a BME rektora, Petényi István, az evosoft ügyvezetője, Kotán Attila, a BME kancellárja

A negyedik ipari forradalom hatása napjainkban szinte minden területen tetten érhető, legyen szó a mindennapokról vagy például az iparról. A gépek egyre inkább képessé válnak a folyamatok optimalizálására, a hatékonyság maximalizálására, ezzel jelentős költségcsökkentést és minőségjavulást lehetővé téve a vállalatok számára. A digitalizáció hatására keletkező hatalmas adatmennyiség számos területen segítheti az üzleti döntések meghozatalát, ám ehhez elengedhetetlen a virtuális térben keletkezett adatok megfelelő kezelése és a folyamatok összefüggéseinek hatékony értelmezése.

Ebben nyújt segítséget az ipari vállalatok számára a MindSphere, amelyet Magyarországon Klaus Helmrich, a Siemens AG igazgatósági tagja tárt a nyilvánosság elé a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Q épületében.

A MindSphere a Siemens felhőalapú, nyílt forráskódú ipari IoT operációs rendszere, amely képes összekapcsolni a fizikai eszközöket a digitális világgal, és rendkívül hatékony ipari alkalmazások és digitális szolgáltatások megvalósításával támogatja a sikeres üzleti működést. A platform segítségével a nagyméretű adathalmazok könnyen összevethetővé válnak egymással, ezáltal értékes információt szolgáltatva a vállalatok számára tervezési vagy gyártási folyamataikról. A virtuális adatok hatékony kezelésével innovatív üzleti és szolgáltatási modellek jöhetnek létre, amelyek versenyelőnyhöz juttathatják az adott vállalatot. A MindSphere platformhoz jelenleg már több mint 1 millió eszköz és rendszer csatlakozik világszerte.

„Folyamatosan azon dolgozunk, hogy a magyar cégek digitalizálós átalakulása minél gördülékenyebb és sikeresebb lehessen. Fejlesztéseinkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy a vállalatok egyszerűsíthessék és átalakíthassák termelési folyamataikat. Ezért különösen fontos mérföldkő a MindSphere hazai bemutatása, amely újabb lehetőséget jelent a vállalatok számára digitalizációs törekvéseik megvalósításához” – emelte ki Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója.

– GI –
Fotó: Siemens