Ismét lesz nemzetközi urbanisztikai konferencia a BME-n

Az idei DOCONF a posztszocialista országok városépítészeti örökségével foglalkozik.

A BME Építészmérnöki Karának (ÉPK) Urbanisztika Tanszéke által, "Facing Post-Socialist Urban Heritage" címmel szervezett nagyszabású rendezvényére, előadások megtartására még jelentkezhetnek a fiatal kutatók. Az esemény időpontja: 2019. október 4-5. Az absztraktok benyújtási határideje: 2019. március 4.

Az előadók közé várják az építész, tájépítész és településtervező doktoranduszokat, doktorjelölteket, valamint posztdoktorokat. A szekciók moderátorai a BME Urbanisztika Tanszék oktatói mellett a pozsonyi, prágai, krakkói és belgrádi műegyetemek vezető városépítész oktatói, PhD hallgatók témavezetői lesznek.

A fókuszban a tömeges lakókörnyezet, a városi tér újrafelhasználása, továbbá a vízparti városi szövet és tájkép átalakulásának kérdései állnak majd.

Korunkban a települések építészeti kihívásainak jelentős részét Európa-szerte a második világháború utáni fejlődés eredményeként a vasfüggöny mindkét oldalán megszületett nagyszabású városi és táji léptékű örökség jelenti. A 2019-es DOCONF a harmadik a kétévente megrendezendő doktori-posztdoktori konferenciasorozatban, amely összehasonlító áttekintést nyújt a posztszocialista városok épített és természeti környezetének jelenlegi doktori kutatásáról Közép- és Kelet-Európában, valamint a posztszovjet Ázsiában.

Az Urbanisztika Tanszék a konferencia révén a közép-kelet európai térség építész-tájépítész és településtervező-képző egyetemeinek összekapcsolását, valamint a doktori intézmények közötti együttműködést is elő kívánja mozdítani, hogy kiépüljön a poszt-szocialista városi örökséghez kapcsolódó kutatási területek jövőbeli tudósainak hálózata.

A jelentkezésről további részletek a tanszék honlapján találhatók, a felmerülő kérdéseket pedig a doconf@urb.bme.hu emailcímre várják a szervezők.

HA-GI