Izgalmas és látványos kísérletekkel a természettudományok népszerűsítéséért

Több mint félezer látogató volt kíváncsi a Műegyetem falai között második alkalommal megrendezett „A fizika mindenkié 5.0” programokra.

„Az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy némiképpen csökkent az érdeklődés a természettudományok és műszaki tudományok iránt, ami a tanulmányi „divat” változásaival, valamint a demográfiai tendenciákkal magyarázható” – válaszolta a bme.hu kérdésére Simon Ferenc, a BME Természettudományi Kar (TTK) Fizikai Intézet (TTK) igazgató-helyettese, egyetemi tanár, az esemény egyik főszervezője, hozzátéve: ennek ellensúlyozására fogtak össze az ELTE-vel „A fizika mindenkié” programsorozat megtartására, amelynek helyszínét a két intézmény adja évenként váltakozva. „E rendezvénnyel arra törekszünk, hogy a tehetségek figyelmét a lehető legkorábban felkeltsük a fizika vagy az arra épülő tudományok iránt” – nyomatékosította a professzor. „Intézményeinkben a fizikushallgatók között hagyományosan jó a kapcsolat, ráadásul ezúttal nem versenyeznek, hanem együttműködnek, ami csapatépítésnek is felfogható” – hangsúlyozta a közös munkáról az oktató.

A BME kampusza az öt éves múltra visszatekintő, a tudományt népszerűsítő, egyúttal szórakoztató programsorozat megnyitójának, valamint a rendezvények nagy részének immár második alkalommal adott helyszínt. Az országos rendezvény célja – ahogyan a rendezvényt útjára indító Eötvös Loránd Fizikai Társulat részvételi felhívásában szerepel –, bemutatni „a természettudományok sokszínűségét, a fizika-, kémia-, matematikai tudományok alkalmazhatóságát, mindennapi eszközeink fizikai-műszaki alapkoncepcióját, egyúttal megérteni fejlődő világunk alapjait, folyamatait”.

Az idei rendezvény védnökei voltak: Sólyom Jenő fizikus, akadémikus, egyetemi tanár ELFT-elnök, Zaránd Gergely, fizikus, akadémikus, egyetemi tanár, a BME Fizikai Intézet igazgatója, és Frei Zsolt fizikus, tanszékvezető egyetemi tanár, ELTE Fizikai Intézet igazgatója.

Az idei rendezvényen is látványos kísérletekkel és érdekes előadásokkal várták az érdeklődőket a BME K épület aulájában 12 helyszínen, az AudMax teremben, valamint a könyvtár előtti téren.

A középiskolás érdeklődők hallhattak a lézer ipari felhasználásáról, az orvosi fizikáról, a relativitáselméletről, vagy a kvantummechanikáról.

A kisebbeknek a BME Wigner Jenő Szakkollégium részéről 14-15 fizikushallgató tartott látványos bemutatókat, akik a diákokat is bevonták a kísérletezésbe. Az előadók – mint eddig mindig – társadalmi munkában vállalták a nemes feladatot, a Magyar Fizikushallgatók Egyesülete (Mafihe) pedig a féltucatnyi segítő diákot – köztük matematikusokat és orvostanhallgatókat – koordinálta; az ELTE-s hallgatók hozzájárulása a sikeres lebonyolításhoz is hasonló mértékű volt.

„Az időjárás is nekünk kedvezett, mert a kicsit borongós délelőtt miatt többen bejöttek a programjainkra” – jegyezte meg Simon Ferenc, aki elárulta, még az esemény reggelén is felhívásokat posztoltak a közösségi médiában, hogy minél többen látogassanak el a Műegyetemre.

„Nagyon tetszettek azok a kísérletek, amelyeket eddig láttam, bár még az elején járunk a programnak” – válaszolta a rendezvény délelőttjén a bme.hu-nak a Biatorbágyról érkezett Oláh Kristóf, aki édesapjával együtt próbálta ki a levegő rezgéshullámaival működő „ágyút”, hogy eltalálják a műanyag poharakból épített célt. „Kristóf inkább reál érdeklődésű, ezért régóta figyeljük a BME-n kínálkozó programokat. A fiúnk – bátyjával együtt – részt vesz a Gyerekegyetemen is, a távolabbi célok között szerepel az itteni továbbtanulás” – árulták el a szülők, Oláhné Kelemen Csilla, valamint az egykoron a Műegyetemen végzett Oláh Csaba.

Schmidt Beáta, a TTK fizika BSc képzésében vesz részt, egyúttal a BME Hallgatói Képviselet tagjaként a segítők munkájának szervezését, valamint a vendégek tájékozódásának koordinációját végezte. „Nagy élmény számunkra is, hogy itt lehetünk: szakkollégiumi kísérletező hallgatóként az elmúlt két évben már jártam a rendezvényen. Nagyon meglepő – és motiváló –, amikor időnként rendkívül tájékozott kisgyerekekkel találkozunk” – idézte fel a munka szépségeit. „A fizika mindenkié 5.0” programjai össze vannak kötve a Gyerekegyetemmel, az idejövő kis érdeklődők tehát erre a rendezvényre is tudnak pontokat gyűjteni – fűzte hozzá.

A szervezők becslése szerint több mint félezer látogató jött el a kisiskolásoktól középiskolásokig, sokak szüleikkel, nagyszüleikkel érkeztek.

HA-GI
Fotó: Philip János