Elkezdődött a regisztráció a Magyar Tudomány Ünnepének műegyetemi programjaira

Mesterséges intelligencia, kvantum kommunikáció, hídépítés és fenntarhatóság – ezekről a témákról is hallhatnak előadásokat az érdeklődők a BME-n.

„Értékteremtő tudomány” szlogennel hirdette meg a 16. Magyar Tudomány Ünnepének (MTÜ) programsorozatát 2019. november 4. és 30. között a Magyar Tudományos Akadémia (MTA). Az országos és határon túli szakemberek részvételével zajló esemény kiemelt célja, hogy felhívja a figyelmet a különböző tudományterületek egymást kiegészítő és erősítő szerepére. A rendezvény keretein belül foglalkoznak a több tudományterületen napjainkban észlelhető paradigmaváltással és a kutatások eredményeinek felelős interpretálásával is. A szervezők kiemelten kezelik a kutatói karrier népszerűsítését, bemutatva az akadémiai pálya előnyeit a fiatal generáció tagjainak.

A 2019. évi Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat kiemelt témakörei:

  • fenntartható környezetgazdálkodás és az éghajlatváltozás kihívásai;
  • az őshonos magyar nyelv és nyelvközösség az ezredforduló utáni világban;
  • a népegészségtan legújabb eredményeinek megismertetése;
  • új gyógyszerek előállítása: kutatás és innováció;
  • precíziós növénytermesztés;
  • mesterséges intelligencia és automatizálás az élettudományokban, képi analitika a sejtkutatásban;
  • a körforgásos gazdaság kulcskérdései;
  • csúcskutatási infrastruktúrák (nagyberendezések) értékteremtése a legújabb technikákon keresztül.

 

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából számos színes és innovatív témáról hallhatnak az érdeklődők a műegyetemi programsorozaton, amelynek összes eseménye a bme.hu aloldalán érhető el.

Ízelítő a BME programjaiból:

A Központi épület Dísztermében tartják az „Akikre büszkék vagyunk” című programot, amelyen az utóbbi évek legkiválóbb fiatal kutatói számolnak be új tudományos eredményeikről.

Az ipar és az akadémiai szereplők 5G-vel kapcsolatos tapasztalatait osztják meg az MTA Kistermében tartott előadásaikban gyártó és 2 szolgáltató. A programon a jövő internetének megoldásairól, a gépi tanulás és az adattudomány kommunikációban betöltött szerepéről hallhatnak a vendégek. Érintik az adatbiztonság, a kvantum kommunikáció, az okos városok és a járműkommunikáció témáit is.

Az internetes trendekről, a feltáruló lehetőségekről és az elért eredményekről ad átfogó képet a 6. Magyar Jövő Internet Konferencia (MJIK 2019). Fő témája a napjainkban kibontakozó okos internet ökoszisztéma, amelyben az okos várost, az okos ipart és az okos agráriumot helyezik előtérbe.

A Lánchíd 170 évvel ezelőtti megnyitása és 70 évvel ezelőtti újjáépítése alkalmából megrendezett eseménysorozat részeként a BME-n tartott konferencián a híd építésének története mellett szó lesz időközi javításokról és újjáépítésről, és a rendezvény részeként megnyitják a „Lánchíd alakváltozásai” című kiállítást is.

A központi épület dísztermében tartott City of future című rendezvényen a korszerű városi épületek kapcsán felmerülő épületszerkezeti kihívásokról tartanak alkalmazott tudományos-mérnöki előadásokat .

A BME GTK Környezetgazdasági Tanszékének vendége a holland származású Bart van Hoof, aki másfél évtizedes tapasztalatait osztja meg előadásában arról, mit jelent a gyakorlatban fenntarthatósági projektek megvalósítása egy számos problémával terhelt fejlődő országban, Kolumbiában.

A jelenben megoldást igénylő szakmai kérdések és lehetőségek megvitatásával szeretne fórumot teremteni a BME GTK Műszaki Pedagógia Tanszéke, amely a szakképzés és az oktatás megújulásának folyamatában újabb partnerek számára biztosít alkalmat a közös gondolkodásra és további együttműködések kialakítására.

A mesterséges intelligencia hazai közlekedésben várható szerepéről és hatásairól, a Waze adatokon alapuló forgalmai elemzésekről és a mobiltelefon-hálózaton keletkező adatok közlekedés-fejlesztési célokra történő hasznosításáról lesz szó a BME KJK közlekedési- és járműtudományi témájú, diszruptív technológiákat bemutatóján.

A műegyetemi események részeként a BME Műszaki Mechanikai Tanszék, a Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatikai Tanszék, az MTA-BME Lendület Emberi Egyensúlyozás Kutatócsoport és a Biomechanikai Kooperációs Kutatóközpont kutatóinak és doktoranduszainak elmúlt években elért eredményeit ismertetik majd.

Az elektromágneses térszámítás numerikus módszereit; a bizonytalanságterjedés és érzékenységvizsgálat néhány korszerű technikáját, valamint ezek elektromágneses modellekkel történő összekapcsolását tekintik át a BME VIK Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék szervezésében tartott eseményen.

Az elkövetkezendő két évtizedben az építészetben várható technológiai és társadalmi hatásokat, és sztenderdek szerint működő szakmák átalakulását veszik górcső alá a BME ÉPK Építészeti Geometria és Informatika Tanszék és Lakoépülettervezési Tanszékének vitaindító előadásán és workshopján.

További információ az összes rendezvényről a Magyar Tudományos Akadémia honlapján érhető el.

A magyar gyógyszeripar három kiemelt piaci képviselője (a Richter, a Sanofi, az Egis) és a BME VBK tart egyenként 25 perces előadást az egyetem és az ipari szereplők közötti intenzív K+F+I együttműködésről, valamint a minőségi oktatásban betöltött szerepéről.

A Magyar Tudomány Ünnepe műegyetemi programsorozatának részeként rendezik meg a BME ÉMK Általános és Felsőgeodézia Tanszékének szervezésében a 8. Nyílt forráskódú térinformatikai munkaértekezletet, amelynek célja, hogy a nyílt forráskódú térinformatikai szoftverek magyarországi felhasználóit és fejlesztőit összehozza, a fogyasztói kört bővítse, és lehetőséget biztosítson az információk megosztására.

TZS-GI