„Jókedvet és életet vittünk a kollégisták hétköznapjaiba”

Alapításának 50. évfordulóját ünnepelte a BME egyik legrégebben működő öntevékeny köre, a Martos Stúdió. A születésnapi rendezvényen részt vettek az örökös tagok és az első rádiósok is.

„Az induláskor diákhírekkel, irodalmi műsorokkal és pop-rock könnyűzenével szerettünk volna életet vinni egy fiatalokkal teli kollégiumba. Álmainkat aztán tettek követték, máig élő hagyományok alakultak ki. Fantasztikus és elképesztően kreatív társaság jött össze önzetlen tagokkal, akik szinte a semmiből teremtettek olyan közösséget, melynek ma már több mint 400 tagja van. Ebben rejlik a csapat szárnyaló ereje” – osztotta meg gondolatait a Martos Stúdió (MST) jubileumi rendezvénye után a bme.hu-nak Kuti Andrásné (Hozdik Katalin), az öntevékeny kör egyik alapítója, első stúdióvezetője és az MST jelképes aranykulcsával 1971-ben kitüntetett örökös munkatársa.

Hozdik Katalin 1966-ban elsőéves villamosmérnök hallgatóként találkozott össze harmadéves szaktársával, Pákozdi Eszterrel, akinek a BME kollégiumában a kezdetleges stúdiótechnikai felszerelések rendszerezésében segített. „A szerény anyagi körülmények erősen meghatározták lehetőségeinket: örömmel vettük, ha valaki ajánlott egy kiszuperált, ósdi íróasztalt, amit átalakítva keverőpultnak használtunk, emellett szívesen vettünk minden egyéb támogatást. Lassan, de bővültünk lelkes fiatalokkal; ők kreatívan és sokszor saját hanglemezekkel, házi barkácsolással segítettek megteremteni a stúdió alapeszközeit” – idézte fel az indulást az alapító.

A kezdetben mindössze egy kollégiumi rádiót működtető fiatalok rengeteg kábelt gyártottak, forrasztottak, fűrészeltek, 1967-68-ban aztán kialakítottak egy üvegfalú bemondó szobát és modernizálták a keverőpultot. 1969-ben vegyészmérnök hallgatókkal összesen 7 fősre bővült az állandó rádiós társaság, és szeptember 30-án hivatalosan is megalapították a Martos Stúdiót. Az öntevékeny kör elnevezése egyébként a „Martos Kolesz” elnevezésből származik. Az intézmény névadója Martos Flóra vegyészmérnök, aki a nők egyenjogúságáért és felsőoktatásbeli továbbtanulási jogaiért harcolt. Korábban lánykollégiumként üzemelt, majd az MST alapításának időszakában vált a Vegyészmérnöki Kar kollégiumává.

A Martos Stúdió történetének kronológiája (a teljesség igénye nélkül):

1969 – Megalakulás
1970 – 1. Show's Shonka - máig élő hagyomány, a legfontosabb és legsikeresebb kari vetélkedő
1971 nyara – Százhalombatta, építőtábor, első kihelyezett stúdiózás
1972 – Tata, úttörő és KISZ tábor, kihelyezett stúdió
1973 – Az egyik legjelentősebb műszaki fejlesztés, süketszoba átalakítás, hangelnyelő borítás, nagyobb süketablak beépítése
1977-1981 – Kiváló Stúdió minősítés (több alkalommal)
1981- KISZ Vörös Vándorzászló Kiváló KISZ szervezetért
1983-1985 – Műegyetemi Stúdiós Munkabizottság és Országos Stúdiós Munkabizottság megalakítása, első videomagnó beszerzése, balatonlellei felújító táborok aktív stúdiós részvétellel, keletnémet Regent hangfalak cseréje Reflexre, MK magnók csereéje Tesla magnókra a technikai helyiségben, legendássá váló rendezvények (pl. mikulás buli) és műsorok (pl. ElvaráZSOLT Zenék) első alkalmai
1985-1989 – A Micimackó rádiójáték sorozat felvétele és vágása; kötelező alapfokú technikai vizsga bevezetése mindenkinek, beszédtechnika órák, újabb hagyománnyá vált közösségi és szakmai események bevezetése: Tisza-túrák, Csillebérci Országos Stúdiós Tábor, műsor a Magyar Rádióban, Fecsegő Recsegő, Aranyember Fesztivál, műszaki fejlesztések: CD lejátszók, új keverőasztal, zárt TV lánc, koncertek hangosítására alkalmas hangrendszer kiépítése
1989-1992 – Országos Stúdiós Találkozó Pécsen, Zenei Átjátszó szolgáltatás bevezetése, Gyerekek beszélgetnek (máig emlegetett előadás)
1989. december 5. – 1. Martos Marathon (72 órás stúdióadás), Szignál verseny
1992-1993 – Zenei katalógus digitalizálása
1993-1994 – 25 éves találkozó, hangos meghívó, Martos Q-pa; technikai fejlesztések: 2 kazettás deck, 2 CD lejátszó disco keverő beszerzése
1999. június 26. – 30 éves Stúdiós találkozó
2009. május 16. – 40 éves találkozó
2014 – 45 éves találkozó

A Martos Flóra Kollégiumban megrendezett 50 éves találkozón az elmúlt fél évszázad műszaki, szakmai, zenei, valamint közösségi élményeit elevenítették fel és élték újra az ünnepségen részt vevő mintegy 150 „stúdiós”, akik közül volt, aki a program kedvéért utazott haza külföldről.

A Műegyetemi Kórus flash mobjával nyílt meg a jubileumi születésnapi esemény.

Köszöntőt mondott a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar (VBK) részéről Hornyánszky Gábor, a tehetséggondozással kapcsolatos ügyekért felelős dékánhelyettes, Bujdosó István örökös tag és egykori stúdióvezető, valamint Ligethy Laura a Martos Stúdió jelenlegi vezetője.

Elhunyt társaik nevében megemlékezést tartott a Kórus segítségével Tömösközi Sándor, az Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék egyetemi docense, a Martos Stúdió örökös tagja, egykori műsorszerkesztője és technikusa. A rendezvény házigazdája Tóth Andrea örökös tag, egykori műsorszerkesztő volt.

Az ünnepségen részt vevő egykori stúdiósok felidézték az induláskori élményeiket is: amikor korabeli keményfa asztalból fúrással, faragással és fűrészeléssel keverőpultot varázsoltak a fiatalok; kezdeti bakiként az első adás után bekapcsolva felejtették a stúdió mikrofonját, és ilyen kedves mozzanat volt az Ars Presso, azaz Kiss István (becenevén Kiss Pisti, aranykulcsos örökös tag, később a Magyar Rádió 8-as stúdiójának és többek között az LGT zenekarnak a hangmérnöke) újdonsült élő zenekari debütálása egyaránt, amikor a nagy sikerhez kevésnek tűnt a betanult 3-4 szám, a hallgatók hatalmas lelkesedéssel kérték vissza a teljes repertoárt.

A Műegyetemi Kórus ünnepi koncertje után az öntevékeny kör eddigi 9 stúdióvezetője és stábjuk tagjai mutatták be az MST irányításuk alatti történetét, majd a stúdió „jelképes aranykulcsával” 1971-ben kitüntetett Hozdik Katalin felajánlotta az ereklyét a legifjabb generációnak: „őrizzék tovább az eredményes, színvonalas, jó ötletekkel, érdekességekkel teli, változatos stúdiómunka és baráti közösség építésének jelképeként. Jó egészséget és sok sikert kívánok mindehhez!”

„Az elmúlt 50 esztendőben a Martos Stúdió számos technikai átalakuláson és profilbővülésen esett át. Ma már 6 különálló stábból áll: rádió, fotó, videó, technikus, blog és marketing részlegekből, amelyek munkájáért a stábvezetők felelnek” – mutatta be a jelenlegi működést Ligethy Laura. A stúdióhoz általában a kari vezetéstől vagy a Műegyetemi Sajtóklubtól (MűSajt) érkeznek felkérések a kari események hangosításának biztosítására, rendezvények megörökítésére és beharangozására.

A Martos Flóra Kollégium 6. emeletén működik a rádió, amely a hét minden napján változatos műsorokkal szórakoztatja a kar diákjait. (A rádióműsor egyetemi IP címről érhető el egy külön linken, a legfrissebb hírek a rádió blogján olvashatók – szerk.)

Az MST minden tavasszal megszervezi a több éves hagyományokra visszatekintő és sok száz kari hallgatót megmozgató Show'S Sonka nevű programsorozatot, amelyen a csapatok játékos feladatokban mérik össze tudásukat, képességeiket.

 

Az öntevékeny kör 2018-ban a VBK Dékáni Hivatalának megbízásából pályázati forrást nyert, amelyet a karon zajló képzés és közösségi élet népszerűsítését bemutató imázsfilm készítésére használtak fel a hallgatók. Az egyetemen egyedülállónak számító hangtechnikai felszerelés mellett e pályázatnak köszönhetően videó és a fotós stáb is új eszközparkkal bővült.

A fiatalok kiemelt figyelmet fordítanak a Martos Stúdió népszerűsítésére: a gólyatáborban, a kari öntevékeny köröket bemutató expón ismertetik meg tevékenységüket az elsőévesekkel. A jelentkezők fél évig „jelölt” státuszba kerülnek, majd annak elteltével munkájuk és eredményességük alapján válhatnak teljes jogú taggá, akiket végül a korábbi stúdiósok ünnepélyes keretek között avatnak fel. Azt tervezik: a jövőben további bővítik szakmai műhelyük eszközparkját, mindemellett fontosnak tartják, hogy megőrizzék hagyományaikat és a számos baráti kapcsolatot erősítő közösségüket.

„Az itt végzett számtalan feladat sokunk számára meghatározó volt és rendkívüli előnyökkel járt az élet minden területén: a félénk, tájszólással megszólaló hallgatót közérthetően és választékosan beszélő, sokoldalú, önbizalmában megerősödött kezdő mérnökké formálta” – jegyezte meg az alapító stúdióvezető, hozzátéve: valamennyien sokat hasznosítottak szakmailag az ott tanultakból, és előfordult, hogy valaki így találta meg hivatását.

Az alapítók megköszönték valamennyi stúdiósnak a lelkesedésüket, a munkájukat, és gratuláltak az elért sikereikhez. „Büszkék vagyunk rá, hogy a Martos Stúdió 50 év elteltével is fennáll. Egy dolog megalapítani valamit, de a működtetés több hallgatói generáció elszántságáról tanúskodik” – jegyezték meg a jubileumi ünnepség résztvevői. A tagok többsége a stúdió kötelékében találkozott először, ám mindig is volt bennük egy közös nyelv, amelynek segítségével azonnal ismerőssé vált az ismeretlen. Úgy fogalmaztak: „szeretnék hinni, hogy műsoraik, rendezvényeik, vetélkedőik és összeállításaink sok ezer vegyészmérnök diáknak és oktatónak okozott örömöt”.

TZS-GI
Fotó: Martos Stúdió