Megnyílt a BME Z10 startup inkubációs központ

2020. február 17-én délelőtt hivatalos megnyitó keretében átadásra került a rekordidő alatt megvalósult BME Z10, amely az ország egyik első egyetemi startup inkubátora.

„Egyetemi startupokkal növelhető Magyarország innovációs teljesítménye” – jelentette ki a műegyetemi ünnepélyes megnyitón Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, aki beszédében kiemelte, Magyarországon megvan az adottság ahhoz, hogy az innovációs ökosztisztéma alapvetően az egyetemekre épüljön. Az innovációs környezet kialakításában betöltött szerepük alapján bázisként szolgálhatnak a modern tudományos technológiai központként működő science parkok kialakításánál, amelyekből 8-9 létesítését tervezik Magyarországon, közülük kettő Budapesten, az egyik a BME környékén lesz – hangsúlyozta a miniszter.

„A műegyetemi science park a következő évtized meghatározó programja lesz, amelynek a Z10 inkubátor a kezdeti mérföldköve: annak bizonyítéka, hogy elszántak vagyunk a megvalósítást illetően” – hangsúlyozta köszöntőjében Kotán Attila kancellár. A BME-hez kapcsoldó science park koncepciójával kapcsolatban kifejtette, hogy az előterjesztésben egy olyan tér létrehozásának terve szerepel a kampuszon, amely jelentős kutatási, fejlesztési és innovációs központként működik, támogatva az intézmény nagyvállalati együttműködéseit, a kkv-k szakmai tevékenységét, a startupok kibontakozását és a hazai digitalizációs, valamint 5G fejlesztéseket, továbbá az ipar 4.0 céljait is.

Lengyel László, a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ igazgatója beszédében hangsúlyozta, hogy a Z10 létrejötte mérföldkő a magyar startup világban. A Műegyetem Z épületének 10. emeleti átalakítása olyan munkakörnyezetet, alkotói műhelyt hozott létre, amely támogatja majd az itt létrejövő inkubációs tevekénységet, inspirálóan hat a beköltöző startupok és az egyetemekből kivált spinoff cégek munkájára, garantálja a jó hangulatot és alkalmazkodik a helyszínt használók igényeihez.

A megnyitó ünnepségen aláírásra került a Digitális Jólét Program – BME közötti együttműködési megállapodás, amelynek révén az egyetemen zajló inkubáció színvonala tovább erősödhet. Az összefogás keretében a BME is csatlakozott a DJP egyetemi-kutatóváros hálózatához, ezáltal bekapcsolódik a hazai mesterséges intelligencia (MI), a digitális infrastruktúra, az 5G kutatás és hálózat, az okos városok, továbbá a hazai kkv-k hatékonyságát növelő digitális fejlesztésekbe.

A BME Z10 Inkubációs Központ az egyetemi innovációs ökoszisztéma céljaival összhangban a 2019-1.2.1-EGYETEMI ÖKO pályázat keretében valósult meg, és 36 munkaállomással, tárgyalókkal, kávézóval, kreatív térrel, műhellyel szolgálja ki a startup és spinoff vállalkozások igényeit. Az itt tevékenykedő startupok száma az elképzelések szerint negyedévente 3-8 új vállalkozással növekszik. Főként a Startup Campus BME program végzősei lesznek az inkubátor új bérlői. Az inkubációs tőkebefektetést alapul véve 9-12 hónapos inkubációval számolva, a Z10 képes lesz kiszolgálni azt a keresletet, amely a BME-n a következő két évben jelentkezik az induló vállalkozások részéről.

A Z10 magas színvonalú technológia- és tudástranszfer szolgáltatásokat, szakmai tanácsadást és képzéseket is magában foglal. Az itt alkotó csapatokat nagy szakmai tapasztalattal rendelkező mentorok segítik, bővítve elméleti és gyakorlati tudásukat, személyes készségeiket. A BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (BME FIEK) közreműködésével létrejött startup tér otthonként szolgál majd az innovátorok számára, akik már most nagy érdeklődést tanúsítanak a Z10 iránt. Az ide betelepülő, elsősorban egyetemi startupok az egyetemi innovációs rendszer, tudásbázis, kapcsolati tőke és a szakértői tudás felhasználásával az ökoszisztémával együtt fejlődnek. A Műegyetemen az inkubációs tevékenység egy olyan korszerű helyszínen valósulhat meg a jövőben, amely egy valós alkotóműhellyel is kiegészül, hogy még inkább szolgálja a fiatal újítók ötleteinek megvalósulását, prototípusaik tökéletesítését.

Fotó: Philip János