Gács András-díjat kapott a BME VIK oktatója

Az egyetemi adjunktus a matematika oktatásában nyújtott teljesítményéért részesült elismerésben.

Idén két matematikusnak ítélte a díj névadójának családja a Gács András-díjat  Egyikőjük Szeszlér Dávid, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) Számítástudományi és Információelméleti Tanszék egyetemi docense, másikójuk Bérczi-Kovács Erika, az ELTE oktatója.

Szeszlér Dávid, a VIK egyetemi docense előadást tart a Medve Matek Élménynapon 2019-ben

A díjat 2017-ben a család alapította azzal a céllal, hogy az egyetemi matematikaoktatásban kiemelkedő, sok diákot motiváló fiatal matematikus oktatókat jutalmazzák. A díj névadója Gács András (1969-2009) matematikus, aki kutatási eredményei mellett sokoldalúságával, nyitottságával és humorával hatott inspirálóan a tanulókra. Az elismerést évente egy alkalommal osztják ki, egy, indokolt esetben két jutalmazott lehet. A díjra a kuratórium tagjai és az érintett tanszékek vezetői mellett bárki jelölhet. A javaslatban a jelölt kutatási eredményeivel kapcsolatban elegendő a publikációs lista megadása, akár internetes hivatkozás formájában is. Ezzel szemben részletesen ki kell térni a jelölt oktatásban elért teljesítményére (TDK-, szakdolgozat-, PhD-témavezetés, egyéb), a hallgatóknak nyújtott támogatásra. Csak olyan matematikus oktatót lehet jelölni, aki a javaslat beadásának határidejéig nem tölti be a 46. évét, és korábban nem nyerte még el a díjat.

Szeszlér Dávid 1998-ban kapott kitüntetéses diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán, doktori fokozatát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen szerezte 2006-ban, Recski András témavezetésével. A disszertációjában szereplő eredményekért 2006-ban elnyerte a Bolyai János Matematikai Társulat Farkas Gyula emlékdíját. Megkapta a BME Kiváló Oktatója díjat, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának Kiváló Oktatója díj arany fokozatát pedig három ízben is elnyerte. „Dávid a magyarországi informatikusképzés egyik kiemelkedően fontos alakja: nem csak előadóként és gyakorlatvezetőként, hanem a kor és a hallgatók igényeinek megfelelő tantervek kidolgozójaként és az azokhoz tartozó kimagasló minőségű jegyzetek szerzőjeként is formálta és formálja a hallgatók matematikai szemléletét. Lenyűgöző előadói stílusa, minden részletre kiterjedő figyelme, jellegzetes humora számtalan hallgatójával szerettette meg a matematikát. Szemlélete, az oktatáshoz és a hallgatókhoz való hozzáállása méltó a díj névadójának szellemiségéhez” – méltatta a díjazottat a szakmai kuratórium.

A budapesti matematikusok a díszoklevélben, tárgy- és pénzjutalomban részesülnek. Az díj elbűvölő, összetett, megfejthetetlen formája jelképezi, hogy a szellemi teljesítmény és a személyes varázs, a tudományos eredmények és a fiatal kollégák iránti felelősségérzet, vagyis a tehetség, a szorgalom és a szüntelen kíváncsiság nem választhatók el egymástól.

Forrás: Prím Online
Fotó: Philip János