Sikeres előadások és szakmai kérdések a Műegyetem első virtuális nagyrendezvényén

Az Új Nemzeti Kiválóság Program konferencián 18 szekcióban ismertették ma a támogatással elért tudományos eredményeiket a BME ösztöndíjasai.

„A kutatói pályakezdést az Új Nemzeti Kiválóság Programhoz hasonlóan átfogóan és több életszakaszban támogató ösztöndíjrendszerre nem volt példa korábban, ezért ez a hazai kutatásfinanszírozás kiemelkedően fontos pillére. Célunk, hogy a programmal a tehetségeket már az egyetemi tanulmányok kezdetétől a kutatói és innovációs életpálya felé orientáljuk, és ezzel elvárást is megfogalmazzunk velük szemben, hiszen az ÚNKP ösztöndíjasoknak a jövőben is ennek a kiválósági mércének kell megfelelniük” – köszöntötte Józsa János rektor videóüzenetben az online esemény résztvevőit.

„Az ÚNKP a kutatói életpálya indításához ad lendületet ösztöndíjakkal. A programmal szorosan együttműködik az Országos Tudományos Diákköri Konferencia mentorhálózata, amely a tehetségek első kutatási eredményeinek bemutatását szakmailag támogatja” – hangsúlyozta szintén videóüzenetben Szabó István, a programot szakmai operatív irányítóként kezelő Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnökhelyettese. Hozzátette: a program keretében a 2019/2020-as tanévben országosan több mint 2,4 milliárd forint támogatáshoz jutott hozzá 25 felsőoktatási intézmény összesen 2061 hallgatója, kutatója.

„A csaknem 180 előadás nemcsak minőségében nyújtott élményt, illetve érdekes bepillantást egy-egy tudományos problémába. Jó volt azzal is szembesülni, hogy a konferencia a tudományos életpálya különböző szegmenseit ölelte át, a nemzetközi színvonalú eredményekkel rendelkező tapasztalt kutatóktól, a kutatásaik első ismertetésére lelkesen készülő pályakezdőkig” – összegezte a rendezvény tapasztalatait Levendovszky János tudományos és innovációs rektorhelyettes. Hozzáfűzte: „a műegyetemi előadások egy része az iparban alkalmazható fejlesztések kiindulópontja is lehet. Ugyanakkor az alapkutatások kategóriájába eső természet- és társadalomtudományos előadásokat is hallhattunk.” A professzor kiemelte, hogy a rendezvény honlapján megjelent az ÚNKP sikertörténeteket összegző kiadvány. Ebben harminc olyan ösztöndíjast mutatkozik be, akiknek szakmai karrierjéhez az ÚNKP segített a kezdeti lökést megadni; jelentős részük több fordulóban is elnyerte a támogatást. A sikertörténetek szerint számos fiatal köszönheti az ÚNKP támogatásának, hogy hallgatóból mára doktorjelöltek lettek és olyanok, akik még doktoranduszként kapták meg először a támogatást, míg napjainkban már egy terület vezető kutatóivá váltak. „Idén májusban új pályázati időszak indul és a célunk most is az, hogy az ÚNKP ösztöndíjak sikeres megpályázásának és eredményes hasznosításának feltételei mindenki számára biztosítottak legyenek a Műegyetemen” – hangsúlyozta Levendovszky János.

A 2020. május 27-i online konferencián egyebek mellett az önvezető járművek, az adatbányászat, az ember-robot interakciók, az energiakereskedelem, a gyógyszervegyészet, az új médiatechnológiák vagy a különleges építészeti formák kivitelezését érintő kutatások terén elért új műegyetemi eredményeket is megismerhették az érdeklődők.

Az ÚNKP ösztöndíjak teljes pályázati rendszere az egyetemi tanulmányok kezdeti időszakától a doktori tanulmányokon át egészen a Bolyai+ Ösztöndíjig serkenti az ösztöndíjasokat a kutatói kiválóságra. Az ösztöndíj-pályázatok újabb meghirdetése 2020. május végén várható.

Az elmúlt évben csaknem 200 műegyetemi hallgató, doktorandusz és fiatal oktató pályázott sikeresen ösztöndíjra, így országosan minden 10. nyertes a BME-hez kötődik. Különleges, hogy mintegy 30 műegyetemi ösztöndíjas a középiskolai teljesítménye alapján, valamint az egyetemi alapképzések hallgatójaként kapta meg az ösztöndíjat. További 30 hallgató részesült mesterképzéses ösztöndíjban és több mint 80 doktorandusz, valamint doktorjelölt kutatásainak feltételeit biztosította az őket támogató ösztöndíj a Műegyetemen.

A program fontos eleme a Bolyai+ Felsőoktatási Fiatal Oktatói, Kutatói Ösztöndíj, amelynek célja a kiemelkedő tudományos kutatási eredményeket felmutató, a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János Kutatási Ösztöndíjában részesülő oktatók támogatása. Ebben az évben a Bolyai+ Ösztöndíjat a Műegyetemről 50-en nyerték el, akik a BME kutatói közösségének új generációját adják.