Nemzetközi elismerést szerzett a világ nukleáris képzésének elitjében a BME

A Műegyetem ehhez megszerezte a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség tanúsítványát, ami azt jelenti, hogy a szak összhangban van a nemzetközi ajánlásokkal és elvárásokkal.

„A nukleáris szakma hosszú távú fejlődése szempontjából elengedhetetlen olyan vezetők képzése, akik nemcsak a nukleáris tudományok, hanem a menedzsment- és vezetői ismeretek tekintetében is naprakész tudással rendelkeznek” – hangsúlyozta az újítás jelentőségéről Aszódi Attila, a BME Természettudományi Kar (TTK) Nukleáris Technikai Intézetének (NTI) egyetemi tanára abban az előadásban, amelyet a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) által szervezett internetes szeminárium (webinárium) keretében tartott 2020. október 15-én. Elmondta még: az atomenergia és a nukleáris technológia fejlődése, az energiapolitikai és atomenergia-stratégiai célkitűzések megvalósítása folyamatosan növekvő igényt támaszt a megfelelő műszaki és vezetési képességekkel rendelkező, magasan kvalifikált nukleáris szakemberek iránt. A Paksi Atomerőmű blokkjainak működtetése, a szenior személyzet nyugdíjba vonulása, az új paksi blokkok engedélyezése, építése és majdani üzembe helyezése, Magyarország energetikai rendszerének fejlesztése, nukleáris kutatóberendezések tervezése, megvalósítása és működtetése, a kapcsolódó kiszolgáló tevékenységek támogatása mind olyan területek, ahol a naprakész tudás elengedhetetlen. Ennek a feszítő munkaerőpiaci igénynek kívánt a Műegyetem megfelelni, amikor idén szeptembertől két szakmérnöki programot is indított a BME NTI-ben.

A professzor kifejtette: az ún. reaktortechnika szakmérnök szakirányú továbbképzést öt évtizede rendszeresen meghirdeti a BME, amelyet a nukleáris ipar jelenlegi vezetőinek zöme korábban elvégzett. A Műegyetem képzési kínálata idén szeptembertől azonban egy újabb, nemzetközi szinten is elismert elemmel bővült: Az NTI és a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar (GTK) több tanszékének együttműködésében indult egy új, négy féléves ún. nukleáristechnológia-menedzsment szakmérnök-, illetve szakember szakirányú továbbképzés.

A képzések olyan szakemberek továbbképzésére szolgálnak, akik már ma is a nukleáris iparban dolgoznak, de technológiai és/vagy vezetői ismereteiket, képességeiket mélyíteni kívánják, továbbá olyanoknak is, akik tervezik, hogy a nukleáris iparban helyezkednek el.

A BME nukleáristechnológia-menedzsment képzés programja a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ajánlása alapján, azzal teljesen összhangban került kidolgozásra 2019, valamint 2020 során, és kombinálja a nukleáris technológiai, továbbá a vezetési ismereteket. A NAÜ programját eddig csak néhány egyetem valósította meg a világon, a BME a hetedik azon egyetemek sorában, amelyek NAÜ-tanúsítványt kaptak programjukra, ezzel is növelve az itt megszerezhető diploma hazai és nemzetközi reputációját – ismertette Aszódi Attila.

A képzés előnyösen kombinálja a BME-n jelentős múlttal rendelkező reaktortechnikai szakmérnöki képzés és a menedzserképzésekben népszerű MBA programot. A műszaki, atomenergetikai tárgyak oktatását az NTI vezető oktatói végzik, a menedzser-tárgyak felelősei pedig a nagy hagyományokkal bíró MBA képzésben oktatóként részt vevő GTK-s tanárok, miközben a programba számos tapasztalt ipari szakember is bekapcsolódik. A hallgatók az oktatási időszakban péntekenként technológiai, míg szombatonként menedzsment-tárgyakat hallgatnak, továbbá a menedzsment-ismeretek nukleáris ipari gyakorlatban való hasznosítását bemutató esettanulmányokat dolgoznak fel. Azok számára, akik később MBA diplomát is kívánnak szerezni, lehetőség nyílik a nukleáristechnológia-menedzsment képzés során elvégzett kreditek egy részének beszámíttatására egy további MBA képzésben. A hallgatók félévente összesen 144 kontaktórában, számos projektfeladat, házi feladat, munkahelyi gyakorlat, csoportmunka és további innovatív oktatási megoldások alkalmazásával mélyítik el műszaki és atomenergetikai ismereteiket, valamint tesznek szert menedzseri, vezetői tevékenységhez szükséges, a vállalati gyakorlatban használható kompetenciákra.

A NAÜ webináriuma keretében a professzor arról is beszámolt, hogy a BME első nukleáristechnológia-menedzsment képzésére 16 hallgató iratkozott be. Arra való tekintettel, hogy a résztvevők egy jelentős aránya rendkívül fontos, nemzetgazdasági szempontból kiemelt munkahelyen (pl. az atomerőműben, a nukleáris biztonsági hatóságnál) dolgozik, az órákat a tanmenet szerinti időpontban, de távolléti formában tartják meg, így a képzés a járványhelyzet ellenére zavartalan.

A nemzetközi közösség érdeklődve fogadta Aszódi Attila előadását, amelyhez kapcsolódóan számos kérdés hangzott el. A webinárium során John Roberts, a NAÜ nukleáris tudásmenedzsment osztályának munkatársa, Yury Volkov, az orosz Nemzeti Nukleáris Kutatóegyetem (MEPhI) egyetemi docense, és Frederik van Niekirk, a dél-afrikai North-West University professzora is megosztotta a nukleáristechnológia-menedzsment képzésekkel összefüggő saját tapasztalatait.

– GI –