Újabb rangsor szerint első a Műegyetem a magyar építészképzések között

A Bee Breeders rangsor többéves összesített eredményei alapján világszinten az első 50-ben a BME Építészmérnöki Kara.

A Bee Breeders Architecture University Rankings a világ egyik vezető építészeti versenyszervezője, a Bee Breeders építészeti rangsora, melyet 2019 óta adnak ki. A készítők az alapján rangsorolják az építészképzéssel rendelkező egyetemeket (karokat), hogy hallgatóik hány építészeti versenyen vettek részt.

Idén az eddigi évek összes eredményét együttvéve vizsgálták a rangsorkészítők, így állítottak fel egy „All Time Best” listát. Ez alapján a BME a rangsor 41. helyén áll, megelőzve az összes többi magyarországi egyetemet.

Magyarországi egyetemek sorrendje a Bee Breeders „All Time Best” rangsorában (2022.)

Helyezés

egyetem/kar

rangsorban elfoglalt helye

1.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

41.

2.

Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

43.

3.

Pécsi Tudományegyetem

88.

4.

Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar

115.

5.

Óbudai Egyetem

118.

6.

Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar

123.

7.

Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar

125.

8.

Debreceni Egyetem

127.

8.

Soproni Egyetem

127.

9.

Metropolitan Egyetem

128.

A korábbi években is jól szerepelt a Műegyetem, 2019-ben és 2020-ban első helyen állt a magyar egyetemek között, és 2021-ben is bekerült az első 60 egyetem közé a nemzetközi rangsorban. „A BME Építészmérnöki Karon a hallgatók kreativitására építünk. A szakmai képzést az újító hallgatói projektek teszik teljessé, ezért vagyunk különösen büszkék a Bee Breeders rangsorban elért eredményünkre. Ez visszaigazolja, hogy a szemléletmódunk nemzetközi összehasonlításban is sikeres” – hangsúlyozta az eredménnyel kapcsolatban Alföldi György egyetemi tanár, a BME Építészmérnöki Kar (BME ÉPK) dékánja.

A BME Építészmérnöki Kara a 2021/2022-es tanévben ünnepli a 150. évfordulóját. 1871-ben indult el akkor még a József Nádor Műegyetem nevet viselő intézményben az építészképzés. A BME építészmérnöki diplomája az egyik első a hazai diplomák közt, melyet korlátozás nélkül elfogadott az Európai Unió. A Műegyetemen kiadott építészdiploma ma a világon mindenhol elismert és elfogadott.

Nemcsak a múltra, a jelenre is büszkék lehetünk, hiszen számos fiatal tehetség tanul ma is a BME Építészmérnöki Karán. Egy példát említve, kiemelkedő eredményt ért el két műegyetemista a Bee Breeders 2021-es nemzetközi építészversenyén, ahol múzeum-tervükkel az első helyen végeztek. A fiatal építészek tervéről bővebben itt olvashat.

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Csoport – Tudományos és Innovációs Igazgatóság