„240 éves történelmünknek méltó, kézzelfogható szimbóluma ez az emlékérem”

A Műegyetem megszületésének 240. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank 15 000 Ft névértékű ezüst emlékérmét és annak 2000 Ft névértékű színesfém változatát bocsátotta ki.

„Intézményünkben a múlt és a jövő, a tradíció és az innováció kéz a kézben jár. 240 éves történelmünknek méltó, kézzelfogható szimbóluma ez az emlékérem, amelyet a Magyar Nemzeti Bank bocsát ki. E múlt a biztosíték arra, hogy a következő 240 évben is olyan szakembereket fogunk képezni, akik a jövőt határozzák meg, olyan partnerekre támaszkodva, mint a Magyar Nemzeti Bank” –emelte ki köszöntésében Czigány Tibor rektor azon a hivatalos kibocsátási ünnepségen, ahol a Műegyetem alapításának 240. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank 15 000 Ft névértékű ezüst emlékérmét és annak 2000 Ft névértékű színesfém változatát mutatták be.

Az egyetem vezetője hangsúlyozta: a gazdaságtudományok az intézmény történetének korai éveitől kezdve részét képezték a tananyagnak, felidézte, hogy a BME első egyetemi szintű gazdasági kara – korabeli nevén a közgazdasági osztály – 1914-ben alakult meg. Kiemelte: „A mai esemény alkalmat ad arra, hogy kihangsúlyozzuk, a Műegyetem legalább annyira gazdaságtudományi, mint amennyire műszaki vagy természettudományi egyetem. Ennek az is aktualitást ad, hogy az elmúlt héten gazdasági karunk a gazdasági képzések legnagyobb presztízsű világrangsorába, a QS rangsorba került.”

A Magyar Nemzeti Bankkal az utóbbi években szorosabbra fűzött együttműködés új távlatokat nyitott meg: ezt nemcsak az érem kibocsátása bizonyítja, hanem a fenntarthatóság kérdését vizsgáló szakmai műhelyek, kutatások bemutatkozása az ünnepséget követő kerekasztal beszélgetésen. (Az eseményről külön összefoglalóban számol be a bme.hu)

„A Magyar Nemzeti Bank, az ország jegybankjának részvétele, bekapcsolódása, megtisztelő szerepvállalása a Műegyetem életében fontos üzenet, ha úgy tetszik bátorítás vagy példa is, mert egy saját területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó, az elmúlt évtizedben innovatív, esetenként szokatlan és bátor megoldásokkal operáló intézmény vállalt együttműködést, partnerséget egyetemünkkel. Nem tudom, hogy a jegybankok világában van-e az egyetemekéhez hasonló rangsor, de biztos vagyok benne, hogy egy ilyen rangsorban az MNB innovációja a bankot kiemelkedő helyre pozícionálja” – fogalmazott köszöntésében Kotán Attila, a BME kancellárja.

„A tradíció és az innováció szavak mellé a kiválóságot tenném: ez jellemzi külön-külön és együttes munkájában is a két intézményt. A műszaki tudás – összekapcsolódva a gazdasági képzéssel – olyan alapot ad majd a jövő szakemberei és általában a magyar gazdaság számára, amellyel képesek leszünk nemcsak felzárkózni a fejlettebb országokhoz, hanem a fenntarthatóságot is megőrizni” – fogalmazott köszöntésében Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, aki ismertette a közös oktatási-kutatási programokat, valamint hivatalosan bemutatta a kibocsátott emlékérmeket.

Az emlékérme előlapján a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem központi épület részletének főhomlokzati ábrázolása látható aszimmetrikus kompozícióban. Az ábrázolás alatt öt sorba tördelve a „MŰEGYETEM 1782” felirat, a kibocsátás helyére utaló „MAGYARORSZÁG” felirat, a „15000” illetve „2000” értékjelzés és a „FORINT” felirat, a „2022” verési évszám, valamint a „BP.” verdejel található.

Az emlékérme hátlapjának központi motívuma a BME fennállásának 240. jubileumára készült évfordulós logó, melynek hátterében mintegy háttérmintaként a „240” szám szerepel sokszorozva. A központi motívum körüli körgyűrűben félköriratban fent az Egyetem magyar, lent az angol megnevezése olvasható a „BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM”, valamint a „BUDAPEST UNIVERSITY OF TECHNOLOGY AND ECONOMICS” feliratok formájában. A feliratokat bal oldalon az egyetemi jogart díszítő virágmotívum stilizált ábrázolása, jobb oldalon a tervező, Szilos András iparművész mesterjegye különíti el. Az emlékérme különlegessége a hátlapon megjelenő belső perem, melyen az Egyetem latin nyelvű megnevezése, az „UNIVERSITAS BUDAPESTINENSIS SCIENTIARUM TECHNICARUM ET OECONOMICARUM” felirat szerepel.

 

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem jubileumi emlékérmei

 

 

 

Mindkét emlékérme átmérője 38,61 mm, szélük finomrecézett, a recéken a BME-n működő egyetemi karok rövidítését, valamint alapításuk évszámát jelölő − „ÉMK 1782 - GPK 1871 - ÉPK 1873 - VBK 1873 - VIK 1949 - KJK 1951 - TTK 1998 - GTK 1998” − szélfelirat olvasható. A 15 000 forintos névértékű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm. A 2000 forintos névértékű színesfém változat réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetből készült, súlya 30,80 gramm. Az ezüst emlékérméből tükörfényes (proof) kivitelben, a színesfém változatból selyemfényes (BU) kivitelben 5-5000 darab készíthető.

Az emlékérmék értékközvetítő és figyelemfelhívó szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében a „Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem” ezüst emlékérme - a rendelkezésre álló készlet függvényében - a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém változat pedig egy évig névértéken vásárolható meg 2022. április 20-tól az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.) és webáruházában.

Szilos András ipar- és érmeművész, a BME240 érme tervezője

Rumi Tamás, a BME VIK dékáni hivatal ügyvivő munkatársa, a BME fennállásának 240. jubileumára készült évfordulós logó tervezője

 

 

MNB – BME Rektori Kabinet-Kommunikációs Csoport – HA

Fotó: Geberle B.