Kiállításon mutatják be a Műegyetem elmúlt 240 évét

Az elemi részecskéktől a világűrig címmel nyílik kiállítás a BME újonnan átadott látogatóközpontjában. A tárlat május 30-tól ingyenesen látogatható az egyetem K épületében.

„A BME hazai és nemzetközi viszonylatban is vezető felsőoktatási intézményként több mint két évszázada otthona azoknak a mérnököknek, közgazdászoknak, természettudósoknak, akik kutatásaikkal és találmányaikkal szakmai áttöréseket érnek el, valamint munkájukkal és szakértelmükkel napról napra hozzájárulnak a rendkívüli megoldásokat kívánó jövő formálásához. A BME Látogatóközpontban olyan kiállítást hoztunk létre, amelynek megtekintése a műegyetemi szakok iránt érdeklődő középiskolások, a külföldi vendégeink és a volt hallgatóink számára is élményt nyújt” – mutatta be a nem mindennapi tárlatot Czigány Tibor, a Műegyetem rektora.

2022. május 30-tól a BME Központi épületében ingyenesen látogatható kiállításon az egyetem nem mindennapi eredményeit, nemzetgazdasági jelentőségű képzéseinek hagyományait és innovációit mutatják be, méltó teret kínálva ezzel az itt végzett és a jelenlegi hallgatók kutatásainak prezentálásához.

Az elemi részecskéktől a világűrig című tárlattal az intézmény a fennállásának 240. évfordulóját, hazai és nemzetközi jelentőségű eseményekben bővelkedő történetét, kiemelkedő alakjait, valamint sikereit is ünnepli.

Az érdeklődők idővonalon haladva vehetik szemügyre a Műegyetem fő mérföldköveit, egészen az egyetem elődintézménye, az Institutum Geometrico-Hydrotechnicum 1782-es megalakulásától, az egyetemi rendre emelkedésén és az ’56-os szabadságharcban való szerepvállalásán keresztül napjainkig. A legutóbbi évek eredményei is olvashatók az idővonalon így például 2020, amikor a BME csatlakozott a 9 partnerből álló EELISA (European Engineering Learning Innovation & Science Alliance) egyetemi szövetséghez, vagy 2021, amikor megnyitotta kapuit a BME Balatonfüredi Tudáscentruma. A látogatóközpontban megtekinthetők az egyetem történeti és kutatásfejlesztési érdekességei. A rektori lánc másolata – ennek eredetijét Habsburg József herceg 1909-ben adományozta az intézménynek –, a műegyetemi fejlesztésű SMOG-1, amely a világ legkisebb, mindössze 5x5x5 cm-es kisműholdja. Látható itt a BME közreműködésével fejlesztett Cavinton gyógyszer molekulamodellje, a Litracon nevű üvegbeton, Losonczi Áron, BME-n végzett építészmérnök világszerte alkalmazott fejlesztése, valamint olyan önvezető modellautó, amelyet a BME diákjai terveztek.

A kiállítótérben a nyolc műegyetemi kar mindegyike egy-egy installációval mutatkozik be, amelyeken képes és videós tartalmak, valamint kari fejlesztésű eszközök, berendezések láthatók. Megismerhetjük az első magyar építészmérnöknő, Várnay Marianne munkásságát, a Nobel-díjas Oláh György műegyetemi kutatási témáit, továbbá a drónok fejlesztésének legújabb eredményeiről is olvashatunk, és láthatunk például újrahasznosított üvegből készült innovatív építőanyagokat.

A BME Látogatóközpont hétfőtől péntekig reggel 6-tól este 9 óráig tekinthető meg a BME Központi épületének aulája mögötti folyosón megtalálható kiállítótérben (Budapest, 1111 Műegyetem rakpart 3., K épület, Mf 1-3.). További információk látogatóközpontról ide kattintva olvashatók.

A BME sokszínű rendezvénysorozattal ünnepli alapításának 240. évfordulóját. Áprilisban emlékérmét adott ki az évforduló alkalmából a Magyar Nemzeti BankAz intézményi jubileumot, valamint a Műegyetemi Szimfonikus Zenekar és a Műegyetemi kórus évfordulóját nagyszabású koncerttel ünnepelte a BME a Müpa-ban május 23-án. A BME karai, tanszékei számos évfordulós eseményt rendeztek 2021 szeptemberétől. A jubileumi évhez kapcsolódó új kezdeményezés a BME Művészeti Rezidenciaprogram elindítása a Pallas Athéné Alapítvány támogatásával.

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Csoport – TZS

Fotók forrása: Geberle B.