Építőmérnöki Kar

 
A BME Építőmérnöki Kara legnagyobb építőmérnöki képzési hely az országban, amely egyben a Műegyetem legrégebbi múlttal rendelkező mérnöki kara is. 
 
Az építő, környezetalkotó munka egyidős az emberi civilizációval. A római utak, hidak, a viaduktok, az ősi ázsiai és dél-amerikai kultúrák fejlett öntözőrendszerei korabeli építőmérnökök mesterművei.
 
Mi a feladata az építőmérnöknek? Egy lakatlan terület lakhatóvá tétele, vagy a lakható területeken az életkörülmények javítása, ezen belül a földterület felmérése, feltérképezése, a felszín változásának és a felszín alatti talaj vizsgálata, a vizek szabályozása, a terület bekötése a már meglévő közművezeték-, út-, és vasúthálózatba, valamint a területen belüli közlekedési hálózat tervezése, a városok, falvak ellátása ivóvízzel, illetve a csatornarendszer megépítése. A természeti tereptárgyak leküzdése, alagutak, hidak, viaduktok építése, a hírközlési adótornyok, ipari csarnokok, mezőgazdasági tárolók létrehozása, építészmérnökökkel közösen a lakóterületek kialakítása, ahol az építőmérnök elsősorban a középületek, irodák tartószerkezetét tervezi és építi meg.
 
A Karnak a szerkezet-építőmérnöki, infrastruktúra-építőmérnöki, valamint földmérő és térinformatikai mérnöki szakterületeken kilenc tanszéke működik. Az elismert akadémikusok, professzorok tevékenységét fiatal oktatói gárda segíti. A Kar hagyományosan jó kapcsolatot ápol hallgatóival, nem csak a kari rendezvényeken, hanem szoros együttműködésben az oktatás fejlesztésében és minőségbiztosításában is.