Gépészmérnöki Kar

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A közel 150 éves Gépészmérnöki Kar Magyarország egyik legelismertebb mérnökképző intézménye, ahol olyan meghatározó személyek, mint Bánki Donát a benzinmotor porlasztójának feltalálója, Zipernowsky Károly a transzformátor feltalálója, Kármán Tódor az aerodinamika atyja, Kandó Kálmán a vasút villamosításának úttörője, Jendrassik György a gázturbinák feltalálója, vagy a Nobel-díjas Gábor Dénes a holográfia atyja tanult és tanított.
 
A Kar jelenlegi képzési palettáján négy alapképzési (gépészmérnöki, energetikai mérnöki, mechatronikai mérnöki és ipari termék- és formatervező mérnöki), hat mesterképzési (gépészmérnöki, energetikai mérnöki, mechatronikai mérnöki és ipari terméktervező mérnöki, épületgépészeti és eljárástechnikai gépészmérnöki, angol nyelvű gépészeti modellezés) szak áll az érdeklődők rendelkezésére. 
 
A diplomával rendelkezők részére három szakirányú továbbképzési szak (hegesztő technológus, energiatermelési és anyagvizsgáló), valamint a Pattantyús-Ábrahám Géza Gépészeti Tudományok Doktori Iskola keretein belül folyó szervezett doktori képzés nyújt továbbtanulási lehetőséget.
 
A Kar folyamatosan fejleszti, modernizálja képzési programjait annak érdekében, hogy stabil, időtálló alapokat, és e mellett a munkaerőpiacon közvetlenül és azonnal hasznosítható korszerű ismereteket adjon hallgatóinak. A minőségi képzésnek köszönhetően nem csak rutinfeladatokat, hanem mélyebb és átfogóbb ismeretek alkalmazását is megkívánó kutatási, fejlesztési és innovációs problémákat is hatékonyan meg tudnak oldani az itt végzett hallgatók. Ezt a törekvést a munkaadók, ipari partnereink is elismerik és díjazzák, ezért a Karunkon végzettek rendkívül keresettek.
Világtendencia, hogy az okos eszközök (pl. mobiltelefon) után robbanásszerű változás történik a mozgó alkatrészeket tartalmazó okos gépek területén is. Ebben pedig a Gépészmérnöki Karon végzett mérnököknek, legyen az gépész, mechatronikus, energetikus vagy terméktervező, komoly és egyre nagyobb szerep fog jutni.