Török Ferenc 80

Időpont: 
2016. szeptember 01. 17:00 és 19:00 között
Helyszín: 
Pesti Vigadó, VI. emeleti terem (1051 Budapest, Vigadó tér 2.)
Kategória: 
Kiállítás
Szervezés: 
külső
Kapcsolattartó: 
-

Török Ferenc 80 – kiállítás a Vigadóban

Építészet és hitvallás címmel nyílik Török Ferenc, tanszékünk korábbi vezetőjének életmű-kiállítása a Vigadóban, amely egyaránt számba veszi a mester által tervezett épületeket és 50 éves oktatási tevékenységének jelentős eredményeit.

A mester így nyilatkozott saját kiállításáról:

“Praesens Perfectum

A címben használt igeidő jelentése: egy múltban végzett cselekvésnek a jelenre kiható eredménye. Az oktatás és a tervezés számomra a legcsodálatosabb „múltban végzett cselekvés” volt. Felépített házak, s talán jelentősebb az 50 éven át folytatott tanári munka. Építész generációk nőttek fel mellettem, akiknek munkássága és felém megnyilvánuló kapcsolata egyértelműen jelzi egykori közös munkánk máig meghatározó jelentőségét, amely a jelenben teljesedik ki. Úgy érzem, sokaknak tudtam mestere lenni, képviselve a „globalizmus” helyett a napjainkban fokozatosan teret nyerő lokális kontextust, a helyi értékek megőrzését és tovább fejlesztését. Ezek erősítettek meg abban, hogy ezt az életmű-kiállítást legyen bátorságom létrehozni, a múltban tervezett épületeket bemutatni, amelyek hatása tovább él a jelenben azok „kezében és fejében”, akikkel találkozni volt szerencsém.”

A vendégeket köszönti: Prof. Emeritus Fekete György, az MMA elnöke

A kiállítást megnyitja: Winkler Barnabás DLA, Ybl-díjas építész, a Széchenyi Művészeti Akadémia rendes tagja

Közreműködik: Mécs Károly, Kossuth-díjas színművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, illetve a Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola kamarakórusa. Vezényel: Blazsek Andrea

A kiállítás 2016. szeptember 25-ig látogatható.

További információ: http://www.kozep.bme.hu/torok-ferenc-80-kiallitas-a-vigadoban/