Üzemlátogatás: Tatabányai biomassza erőmű és hőtároló

Időpont: 
2017. szeptember 22 (Egész nap)
Helyszín: 
Tatabányai biomassza erőmű és hőtároló
Kategória: 
Egyéb
Szervezés: 
BME-egyetem
Kapcsolattartó: 
Tóducz Edith

A Tatabányai Fűtőerőmű telephelyén 1898-tól napjainkig többszöri bővítéssel három, egymástól elkülöníthető erőművi üzemrész állt. Az erőmű 2004-ben nagy felújításon esett át. A renoválás során leállításra kerültek a régi szénportüzeléses kazánok. A négy darab fűtőolaj tüzelésű kazán át lett alakítva alternatív földgáz-fűtőolaj tüzelésűre. A fejlesztések eredményeként az erőmű megfelel a jelenlegi - igen szigorú - környezetvédelmi előírásoknak, és hatékonyabb kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés mellett szilárd és kén-dioxid emissziója a korábbi értékek töredékére csökkent. A legutolsó nagy átalakítás keretében, 2016-ban a fűtőkazánokat átalakították faapríték tüzelésűre. Az üzemlátogatás során megtekinthetik a hőtárolót, a biomassza-tároló és -feladó rendszert, a biokazánokat, valamint a gázmotorokat és turbinákat is. 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy - a meglátogatott létesítmény korlátozott fogadóképessége miatt - a jelentkezés önmagában nem garantálja az üzemlátogatáson való részvételt. A jelentkezés elfogadásáról az üzemlátogatás szervezője értesíti Önt a jelentkezési határidő lejárta után. A határidőt követően jelentkezést nem áll módunkban elfogadni. A várható túljelentkezésre való tekintettel javasoljuk a minél előbbi regisztrációt. Túljelentkezés esetén előnyt élveznek a Szakkollégium tagjai, a Szakkollégium tantárgyait felvevő hallgatók, illetve az ETE, MEE, MET szervezetek valamelyikének tagjai. Azon jelentkezők, akik nem jelennek meg a megjelölt indulási időpontban, kizárhatók a szemeszter további létszámhatáros programjaiból.

Jelentkezési határidő: 2017. szeptember 15. 23:59

Az üzemlátogatás ingyenes, jelentkezés

Az üzemlátogatással kapcsolatos további információ az Energetikai Szakkollégium honlapján illetve Facebook oldalán található.