Fotókiállítás és történelmi séták a Műegyetemen

Időpont: 
2018. szeptember 15. 09:30 és 14:00 között
Helyszín: 
BME OMIKK
Kategória: 
Rendezvény
Szervezés: 
BME-egyetem
Kapcsolattartó: 
BME OMIKK

Ismerje meg világhírű tudósok lábnyomát követve Európa legelső polgári mérnökképző intézetének és könyvtárának történetét 2018. szeptember 15-én.

A Szent Gellért tértől a Magyar Tudósok körútjáig terjed hazánk legnagyobb műszaki felsőoktatási intézménye. A 8 karból álló egyetem jogelődjét az Institutum Geometrico-Hydrotechnicum-ot II. József 1782-ben hozta létre.

Program

10:00 Budapest TérKépek c. fotókiállítás megnyitó

Budapest utcáit, tereit, parkjait járva számtalan érdekes és izgalmas életképpel, értékes építészeti műalkotással és természeti látványossággal találkozhatunk.

A kiállítás fővárosunk építészeti és urbanisztikai vetületeit mutatja be a Budapesti Városvédő Egyesület Fotóscsoport szubjektív objektívjén keresztül, egyúttal Pecz Samu, a műemlékkönyvtár és a kor jeles építésze előtt is tiszteleg.

 

A kiállítást Ráday Mihály, a Budapesti Városvédő Egyesület örökös és tiszteletbeli elnöke nyitja meg.

10:20 állófogadás

A BME az 1900-as évek elején, több költözés után került a jelenleg is otthonául szolgáló területre. Az országgyűlés és a kultuszminiszter 1896-os előterjesztése nyomán 1898-ban Buda akkori legdélibb részén, a Lágymányoson vásárolt telket az építkezéshez.

Történelmi sétáinkon többek között szó esik arról, hogy mi állt a több mint 100 éves épületegyüttes helyén, az építészeknek milyen nehézségekkel kellett szembenézniük, milyen jelentést rejtenek az épületeken megjelenő különböző növény és állat motívumok, miközben látogatóink a nagyközönség előtt elzárt tereket (pl. BME díszterem, tanácsterem, könyvtár mélyraktára) is bebarangolják vezetőink irányításával.
 

10:30 - 11:00 Surányi András kiselőadása az egyetemi épületdíszek értelmézésről

11:00 - 12:00 Ismerd meg a BME OMIKK titkait! Könyvtárépületi séta, előadó Horváth Attila (Regisztráció)

11:00 - 12:00 Műegyetem, a történeti campus előadás és séta Armuth Miklós egyetemi docens vezetésével (Regisztráció)

12:45 - 13:45 Ismerd meg a BME OMIKK titkait! Könyvtárépületi séta, előadó Horváth Attila (Regisztráció)

Helyszín és gyülekezési pont: BME OMIKK aula

Cím: 1111 Budapest, Budafoki út 4-6. (bejárat a Csíky utca kapu felől)

A BME OMIKK a Budapesti Városvédő Egyesülettel együttműködve csatlakozott a Kulturális Örökség Napok 2018. programsorozathoz.

További részleketért látogasson el a Facebook esemény oldalára!