Műegyetemi hallgató ért el versenysikert Brüsszelben

2011. október 17-19. között Európa fővárosában első alkalommal került megrendezésre a „Sci-Preneurship” 24 órás verseny. A verseny tudományos és üzleti hátterű, 20 európai országból érkező diákok nemzetközi együttműködésére alapult.

Magyarország a tudományos területen képviseltette magát Spohn Márton és Varga Róbert MAFITUD-tagok által, akiket a Magyar Innovációs Szövetség delegált. Varga Róbert Egyetemünk Villamosmérnöki és Informatikai Karának hallgatója.

A versenyzőknek 24 óra állt rendelkezésére egy, a környezetüket érintő valós probléma azonosítására, melyre a természettudományok felhasználásával egy működőképes, gazdaságilag megtérülő, a társadalomra pozitív hatást gyakorló választ kellett egy üzleti terv formájában kidolgozniuk. A díjátadó ünnepségre az Európai Bizottság épületében került sor, ahol a verseny fővédnöke, Dr. Danuta Hübner, az Európai Parlament regionális fejlesztési bizottságának elnöke kihangsúlyozta, hogy Európa csak akkor maradhat versenyben a K+F területén az Egyesült Államokkal, valamint a feltörekvő Kínával, ha elszigetelt tudásközpontjait egy egységes európai innovációs régióba tömöríti. Ez pedig csak akkor valósulhat meg, ha a természettudományos oktatáshoz nem csak a vállalkozási ismeretek, hanem a vállalkozási kedv népszerűsítése is párosul, már a közoktatásban is.

A tíz csapatból három díjazottat választott ki a zsűri, első díjban részesült a „Freshmeat” csapat, melynek Varga Róbert is tagja volt. A győztes csapat az élelmiszerpazarlás, valamint romlott élelmiszerek visszaszorítására tett kísérletet egy olyan készülék piacradobásának tervével, amely a nanotechnológia segítségével az ételmintákban azonnal ki tudja mutatni a kórokozók jelenlétét. A koncepciót egy olyan képfeldolgozó megoldással tette működőképessé, amely szakértő bevonása nélkül képes a vizsgálat helyén eredményt szolgáltatni. (Forrás:www.innovacio.hu)