A legtöbb keresztféléves a BME-n, minősített egyetemi könyvtár, önjáró gépjárművek

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2016. január 20 - január 27. között.

 

2016. január 20. Nyilvánosak a keresztféléves felvételi ponthatárai

A keresztféléves képzésekre idén csaknem öt és fél ezren jelentkeztek, közülük 4388 felelt meg a feltételeknek, és kezdheti meg tanulmányait februárban. A legtöbb hallgatót a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem vette fel (936 fő).

http://www.hirado.hu/2016/01/20/nyilvanosak-a-keresztfeleves-felveteli-ponthatarai/

 

2016. január 20. Nem született konszenzus a főváros nagy kulturális fejlesztéseiről

Krähling János egyetemi docens, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészettörténeti és Műemléki Tanszékének vezetője szerint nem kérdés, hogy a Budavári Palotával foglalkozni kell, mert olyan állapotba került, ami tarthatatlan. Arra figyelmeztetett ugyanakkor, hogy a vár rekonstrukciója rendkívül rétegzett feladat, melynek során minden történelmi kor emlékeire figyelmet kell fordítani.

http://www.hirado.hu/2016/01/20/nem-szuletett-konszenzus-a-fovaros-nagy-...

További megjelenés: http://nepszava.hu/cikk/1083030-buszkeseg-vagy-lazalom

 

2016. január 21. Minisztériumi díjakat adtak át a magyar kultúra napja alkalmából

Minősített Könyvtár címmel tüntették ki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtárat.

http://www.hirado.hu/2016/01/21/miniszteriumi-dijakat-adtak-at-a-magyar-kultura-napja-alkalmabol/?source=hirkereso#

További megjelenés:

http://webradio.hu/hirek/kultura/a_magyar_kultura_napja_-_atadtak_az_emmi_dijait

http://ujbuda.hu/ujbuda/minositett-konyvtar-lett-a-bme-omikk

 

2016. január 21. Magyar egyetemeken képzik a jövő önjáró gépjárműveinek fejlesztőit

A járműipar a magyar gazdaság húzóágazata. Magyarország szerepe a gépjármű gyártás mellett egyre jelentősebb az autóipari kutatás-fejlesztés területén is, nagy, nemzetközi konszernek hoztak létre jelentős fejlesztő intézeteket hazánkban. A további fejlődésnek kulcsfontosságú feltétele e komplex, interdiszciplináris szakterület kihívásaira felkészített magasan kvalifikált szakemberek képzése.Ennek érdekében együttműködési megállapodást írt alá a BME, az ELTE és az MTA SZTAKI. A 2017 februárjában induló képzésekben résztvevők a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karán „Autonomous Vehicle Control Engineer” néven.

http://orientpress.hu/153006

 

2016. január 24. Szuper Máriával győztek az ötödikes lányok

A számítógépezés nemcsak a fiatalok számára lehet jótékony, hanem a legidősebbeknek is. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ezért olyan számítógépes játékokat fejlesztett, amelyekkel időben észlelhetők a problémák és segítenek szinten tartani a képességeket.

http://www.hirado.hu/2016/01/24/szuper-mariaval-gyoztek-az-otodikes-lanyok/

 

2016. január 26. Magyar geográfusok kutatnak a Föld legmagasabb vulkánján

Harmadik alkalommal indulnak magyar geográfusok a Föld legmagasabb szunnyadó vulkánjára, a chilei-argentin határon fekvő 6893 méteres Ojos del Saladóra, hogy ott a klímaváltozás hatásait vizsgálják a szélsőségesen száraz, szeles és hideg környezetben. A kivételes időjárási körülményeket a kutatók a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumában mutatták be, érzékeltetve milyen nehézségeket rejt 90 kilométeres óránkénti sebességgel fújó szélben kimászni a sátorból.

http://www.origo.hu/tudomany/felfedezo/20160120-chile-vulkan-magyar-kutatok-ojos-del-salado-klimavaltozas-globalis-felmelegedes.html

 

2016. január 26. A biotechnológia magyar felismerője

A biotechnológia élőlények segítségével végzett technológia a biokémia, mikrobiológia és a műszaki tudományok integrált felhasználásával. Felismerője 1918-ban, majd publikálója 1919-ben Ereky Károly (1878–1952) volt, aki a budapesti Műegyetemen szerzett gépészmérnöki oklevelet, utána az egyetem oktatója lett.

http://inno-anno.blog.hu/2016/01/26/a_biotechnologia_magyar_felismeroje#more8285454

 

2016. január 26. Ebből a betegségből teljes gyógyulás nincs, a javulás is évekbe telik

A társadalom szinte nem is tud azokról a betegekről, akik valamilyen agysérülés miatt elveszítették a beszédkészségüket, lassabban, hibásan, nehezen érthetően beszélnek, vagy nem jutnak eszükbe bizonyos szavak. Ha a szakemberek pontosan tudják, hogy milyen környezetben hangzik majd el az üzenet, ma már lehet olyan rendszert, elméletet, algoritmust készíteni, amely összetéveszthető a természetes emberi beszéddel - mondta el Németh Géza, a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszékének a docense, aki évtizedek óta foglalkozik beszédtechnológiával és beszédinformációs rendszerek fejlesztésével. Magyarországon évente több ezer embert érint a beszédprobléma. A BME kutatói által kifejlesztett alkalmazásokat jelenleg több mint tíz logopédus használja.

http://www.hirado.hu/2016/01/26/ebbol-a-betegsegbol-teljes-gyogyulas-nincs-a-javulas-is-evekbe-telik/

 

2016. január 26. Újabb magyar vitte sokra a kecskeméti Mercedes-gyárban

Magyar taggal bővült a kecskeméti Mercedes-Benz gyár ügyvezetése Kovács Tamás személyében, aki a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. műszaki ügyekért felelős ügyvezető igazgatója lett. Kovács Tamás gépésztechnikusi képesítését is a városban szerezte, majd gépészmérnökként és minőségirányítási szakmérnökként szerzett diplomát a Kecskeméti Főiskolán, valamint a BME-n elvégezte a környezetvédelmi szakmérnök szakot is.

http://hvg.hu/kkv/20160126_Ujabb_magyar_vitte_sokra_a_kecskemeti_Mer

 

2016. január 26. Az elöregedő társadalmak életmódjának változnia kell

A társadalom elöregedésével járó egyik legsúlyosabb jelenség az idegrendszeri betegségekkel, azon belül különösen a demenciával küzdő idősek számának növekedése. „Az orvosok és pszichológusok mellett az informatikusok is harcba szállnak a betegségek megjelenésének késleltetése és/vagy a terápiás eszközök használata érdekében" – mondta Hanák Péter, a BME Egészségipari Mérnöki Tudásközpont megbízott igazgatója. Ez utóbbiak között említette azokat a számítógépes játékokat is, melyek közül az M3W jelű projekt keretében létrehozott 26 játék lényegét ismerhették meg a résztvevők. A kognitív képességek megőrzését és változásuk mérését segítő játékokat érdemes már 40 éves kor felett elkezdeni. 26 játék lényegét ismerhették meg a résztvevők. A kognitív képességek megőrzését és változásuk mérését segítő játékokat érdemes már 40 éves kor felett elkezdeni.

http://www.egeszsegkalauz.hu/idoskor/az-eloregedo-tarsadalmak-eletmodjanak-valtoznia-kell