Magyar Tudomány Ünnepe, SCI-ndikátor, Hőszivattyú konferencia

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2016. november 02. és november 09. között.
 

2016. november 02. Vaglia: az atomenergia nem versenyképes hosszabb távon

A villamos-energia termelő források bővülésével, s árak csökkenésével párhuzamosan veszíti versenyképességét az amerikai atomenergia. Bár az ország energia energiatermelésének közel ötödét, a világ nukleáris energia termelésének harmadát adja, az öregedő reaktorállomány fenntartása drága, s a költségek csak növekedni fognak, mondta az NRGreportnak David J. Vaglia, nukleáris energetikai szakember. Vaglia a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Energetikai Szakkollégiumának meghívására érkezett Magyarországra, hogy előadást tartson az amerikai nukleáris ipar aktuális helyzetéről és jövőjéről.

http://nrgreport.com/cikk/2016/11/02/veszit-versenykepessegebol-az-atomenergia

 

2016. november 02. Hárommillió embert kávéztatott meg reggel a Nescafé

A világnapra tervezett globális kampányt megelőzően a Duna két partja közé egy speciális távbeszélővonalat épített a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem elé, hogy utána egy világot átszelő lánccal kössön össze több millió kávérajongót.

http://www.kreativ.hu/cikk/harommillio_embert_kaveztatott_meg_reggel_a_nescafe

 

2016. november 02. A BME Építészmérnöki Karán diplomázottak körében végzett felmérésről

A BME Építészmérnöki Karán a közelmúltban diplomázottak körében végeztek felmérést, hogy megtudják milyen szakmákban sikerült elhelyezkedniük és mi a véleményük a képzésről. A kapott eredményeket Dr. Becker Gábor elemzéséből ismerhetjük meg.
http://epiteszforum.hu/a-bme-epiteszmernoki-karan-diplomazottak-koreben-vegzett-felmeresrol

 

2016. november 02. Hőszivattyús Konferencia 2016

A BME K épülete ad otthont a hőszivettyúkkal foglalkozó idei konferenciának,
amelyen a résztvevők a számos újítás ismertetése mellett a hőszivattyús
rendszerek gyakorlati alkalmazási lehetőségeiről is tájékozódhatnak.

http://epiteszforum.hu/hoszivattyus-konferencia-2016

 

2016. november 02. A Pollack Mihály Műszaki Szakközépiskola diákja nyerte az országos 56-os tesztet

Az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából a középiskolás és főiskolás, egyetemista korosztálynak indított szórakoztató, ugyanakkor ismeretterjesztő vetélkedősorozatot a DUE Médiahálózat, a diákújságíró egyesület. Az első forduló az interneten zajlott, a tesztet több mint 8000 diák töltötte ki. Közülük a legrövidebb idő alatt a legjobb eredményt elérő 560 diák jutott tovább. Ők október 30-án az 1956-os események egyik kiemelt helyszínén, a BME Központi épületének nagyelőadójában, a Műegyetem rakparton közönség előtt, élő, interaktív középdöntőben mérték össze a tudásukat. A középdöntőben a játékosoknak 25 kérdést kellett megoldaniuk rövid idő alatt. A középdöntőből az 59 legeredményesebb diák jutott tovább a döntőbe, ahol már okostelefonjaikon kellett válaszolniuk a mindent eldöntő kérdésekre.”

http://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/helyi-hireink/a-pollack-mihaly-muszaki-szakkozepiskola-diakja-nyerte-az-orszagos-56-os-tesztet?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+pecsiujsag+%28P%C3%A9csi+%C3%9Ajs%C3%A1g%29

 

2016. november 03. „Tesszük a dolgunkat” – megkezdődött a Magyar Tudomány Ünnepe

Akadémiai - Szabadalmi Nívódíjában részesült Erdős Ferenc Gábor, az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet tudományos munkatársa, kutatócsoport-vezető, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem címzetes egyetemi docense, Hegedűs László, az MTA-BME Szerves Kémiai Technológia Kutatócsoport tudományos főmunkatársa, címzetes egyetemi docens, valamint Veisz Ottó Bálint, az MTA doktora, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézet igazgatója.  „A Magyar Tudományos Akadémia által a MÁV Zrt. kötelezettségvállalása mellett létrehozott Mikó Imre-díjat, valamint a díj mellé a Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány Mikó Imre-emlékplakettjét az aktív szakember kategóriában megosztva Rónai Péter okleveles közlekedésmérnök, mérnök-közgazdász, a MÁV Zrt. Pályavasúti Üzletág Értékesítési Főosztály főosztályvezetője és Sághi Balázs, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Közlekedés- és Járműirányítási Tanszék egyetemi docense kapta.

http://mta.hu/mta_hirei/tesszuk-a-dolgunkat-megkezdodott-a-magyar-tudomany-unnepe-107035

További megjelenés

http://www.hirado.hu/2016/11/03/lovasz-laszlo-a-tudomanyagak-egyuttmukodese-kiemelten-fontos/
 

2016.november 03. Egyetemre jársz és szeretnéd megtanulni, hogyan mesélheted el érdekesen a témádat?

SCI-ndikátor néven indul tudománykommunikációs verseny a természettudományos szakokra járó hallgatóknak, aminek a célja, hogy a diákok olyan készségeket sajátítsanak el, ami megkönnyíti útjukat a versenyszférába vagy az akadémiai pályára. Zsűrijében az akadémiai élet és innovatív vállalatok képviselői ülnek: Dr. Simon Vilmos, BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék docense, MEDIANETS laborvezető.

http://444.hu//2016/11/03/egyetemre-jarsz-es-szeretned-megtanulni-hogyan-meselheted-el-erdekesen-a-temadat

 

2016. november 04. Négy dolog, amit biztosan nem tudtál a Műegyetemről

Mi volt a mai BME-épületek helyén a 19. század végén? Hogyan tűnhetett el ötven évre egy szobor a Műegyetem hatalmas pincelabirintusában? Milyen furcsa egyetemi integráció zajlott a harmincas években?

http://eduline.hu/felsooktatas/2016/11/4/dolgok_amiket_nem_tudtal_a_Muegyetemrol_UIOZEG

 

2016. november 04. Hallom, beteg vagy?

A BME TMIT Beszédakusztikai Laboratóriuma kutatói olyan automatikus rendszert fejlesztettek, amivel egy beszédmintából megállapítható, hogy a beszélő depressziós-e, továbbá az is megbecsülhető hogy milyen fokú depresszióban szenved. A módszerrel a Déli-sarkon állomásozó űrkutatók lelkiállapotát akarták felmérni, de az eljárás azóta kinőtte magát. Csak egy mikrofon, és egy okos algoritmus kell ahhoz, hogy a hangunkból a rendszer következtessen a fizikai és lelki egészségünkre.

http://index.hu/tudomany/egeszseg/2016/11/04/hallom_beteg_vagy/

További megjelenés:

http://www.hazipatika.com/psziche/depresszio/cikkek/hangunkbol_felismerheto_a_depresszio/20161107135709

 

2016.november 04. Megszólalt a BME rektora és az általa felfüggesztett dékán is GTK elcsatolásáról

A két vitába került vezető ugyanazokra a kérdésekre válaszolt, az igazság más-más szálait kibontva az Műegyetem GTK-jának elcsatolásáról és a belső feszültségről.

http://eduline.hu/felsooktatas/2016/11/4/Megszolatlt_a_BME_rektora_es_az_altala_felf_A4CPLI#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2016_11_4

 

2016.november 04. Az összes járműves csapat felvonult a BME aulájában

Másodszor rendezték meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a versenycsapat konferenciát.

http://autopro.hu/techtogether/Az-osszes-jarmuves-csapat-felvonult-a-BME-aulajaban/20643/

 

2016. November 07. UniRaceDay az Audi Hungáriánál

Az Audi Hungaria évek óta támogatja a fiatal, műszaki gondolkodású, újító ötletekkel rendelkező hallgatói csapatokat, így a győri Arrabona Racing Team-et, a SZEngine-t és a budapesti BME Formula Racing Team-et, akik többször is bizonyítottak már a Formula Student versenysorozat állomásain. Az idei évtől azonban bővült a kör: két alternatív hajtású járműkonstruktőr-team, a győri Széchenyi Egyetem SZEnergy és a BME Paradicsom Csapata mellett az alternatív hajtású motorral versenyző hajóépítő csapat, a BME Solar Boat Team is a négy karika égisze alatt folytatja versenykarrierjét.

http://www.infogyor.hu/hirek/olvas/uniraceday-az-audi-hungarianal-2016-11-07-130653

 

2016. november 08. A BME-s diákok legjobb projektjeit támogatják

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatóinak innovatív műszaki kezdeményezései nyertek támogatást a Siemens pályázatán. A vállalat mintegy két és fél millió forinttal segíti a kiválasztott diákokat; többek között olyan projektek megvalósítását is ösztönzi, mint például elektromos hajtású versenyautó megépítése, speciális dízelmotor és lósántaság-vizsgáló eszköz fejlesztése.

http://www.gyartastrend.hu/cikk/a_bme_s_diakok_legjobb_projektjeit_tamogatjak

További megjelenés:

http://kamaraonline.hu/cikk/millios-tamogatas-a-bme-hallgatoinak-a-siemenstol

 

2016. november 08. Szegedi szikra - újra látható Vakler Lajos portréfilmje

Az alkotásban megszólal még Bartók Károly is, aki annak a fiatalembernek a testvére, aki elsőként veszítette életét az '56-os eseményekben. Bartók József
1956-ban a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatója volt. A délutáni néma felvonulással a Bem-szoborhoz tartott, de nem vonult vissza az egyetemre: a Rádiónál az esti harcokban esett el. Tragikus sorsáról testvére mesél.

http://www.szekesfehervar.hu/index.php?pg=news_182283

 

2016. november 08. Vasparipával a Székelyföldi legendáriumon – Vetítő

A Hold válaszolt – Portréfilm Bay Zoltánról – ismétlés Rendezte: Simon Judit
A portréfilm Bay Zoltán (1900-1992) fizikus életpályáját mutatja be 1936-ban vette át az Egyesült Izzó, a Tungsram kutatólaboratóriumának vezetését, 1938-ban a vállalat támogatásával megszervezte az Atomfizikai Tanszéket a Budapesti Műszaki Egyetemen. A második világháború alatt több zsidó mérnököt mentett meg a deportálástól, majd 1948 után emigrált az Egyesült Államokba és ott folytatta tudományos munkáit. Megérhette, hogy a rendszer-változáskor rehabilitálták.

http://hirtv.hu/hirtv/vasparipaval-a-szekelyfoldi-legendariumon-vetito-1369140/

 

2016. november 08. A hangok világa

A hangokkal kapcsolatos, Magyarországon végzett kutatásaiért 1961-ben kapott orvosi Nobel-díjat Békésy György. Napjainkban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) munkatársai azokat az akusztikai-fonetikai jellemzőket elemzik, amelyek a Parkinson-kór kialakulásának korai fázisában megváltoznak. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) szakemberei a gravitációs hullámok kimutatását úgynevezett infrahangdetektor fejlesztésével segítették. A hangok világa jóval sokrétűbb annál, mint amit az emberek meghallanak.

http://www.innoteka.hu/cikk/a_hangok_vilaga.1414.html