Világranglista, etikus hackelés, KÖZÉP kiállítás a Műcsarnokban

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2016. szeptember 21. és szeptember 28. között.

2016. szeptember 21. Józsa János: "Ha nincs Windows, a mi gyerekeink képesek írni egyet"

Körülbelül húszezerre tehető Magyarországon az informatikushiány, a helyzetet azonban nem lehet egyik napról a másikra orvosolni – mondta a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora. Józsa János hozzátette: ebben a szakmában is van munkanélküliség, mert nem mindegy, hogy hol szerez valaki informatikus diplomát.

http://inforadio.hu/belfold/2016/09/21/jozsa_janos_ha_nincs_windows_a_mi_gyerekeink_kepesek_irni_egyet/

 

2016. szeptember 22. Világranglista: hét magyar egyetem szerepel a középmezőnyben

A rangsorban hét magyar egyetem kapott helyet. A 301–350. hely közé került a Közép-európai Egyetem (CEU), az 501–600. helyezés közti sávba került a Semmelweis Egyetem, a 601–800. hely közti sávba sorolták a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetemet, az ELTE-t, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet, míg a Debreceni Egyetem a 800. hely utáni kategóriába került – ismertette a Semmelweis Egyetem honlapja.

http://mno.hu/kulfold/vilagranglista-het-magyar-egyetem-szerepel-a-kozepmezonyben-1362864

 

2016. szeptember 22. Szeptember 29-én helyzik végső nyugalomra Prékopa András matematikust Budapesten

1956 és 1968 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyetemi tanára, később a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanára volt.

http://webradio.hu/hirek/it-tudomany/szeptember_29-en_helyzik_vegso_nyugalomra_prekopa_andras_matematikust_budapesten

 

2016. szeptember 22. Isten háza és az ég kapuja – Török Ferenc építészete és hitvallása

A Pesti Vigadóban szeptember 25-ig látható a nyolcvanéves Török Ferenc építész életmű-kiállítása. Török Ferenc 1960-ban tanítani kezdett a Budapesti Műszaki Egyetemen. Közel ötven éven át oktatta a jövő generációt a mester és tanítvány viszonyának hagyományos szellemében.
http://www.magyarkurir.hu/hirek/isten-haza-es-az-eg-kapuja-torok-ferenc-epiteszete-es-hitvallasa

 

2016. szeptember 22. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem diákjainak szakmai látogatásai

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) két csoportja is szakmai látogatáson vett részt a Pesti Vigadóban.

http://vigado.hu/hirek/-/journalcontent/10184/a-budapesti-muszaki-es-gazdasagtudomanyi-egyetem-diakjainak-szakmai-latogatasai

 

2016. szeptember 23. Hackelni csak etikusan

Mivel csak elvétve lehet felfedezni egy-egy új hibaosztályt, illetve a hibák jellege, valamint az alkalmazott szoftverek többnyire hasonlóak, az etikus hackereknek - Buttyán Levente egyetemi docens, a BME-n működő CrySyS Lab vezetője szerint - általában a jól bevált eljárásokat kell követniük.

http://computerworld.hu/computerworld/hackelni-csak-etikusan.html

 

2016. szeptember 23. 40-edik születésnapját ünnepeli a BME Villamoskari Kollégiumának Számítástechnikai Köre

Nosztalgia-konferenciára gyűltek össze e-hét péntekjén és szombatján a Kollégiumi Számítástechnikai Kör régi és újabb aktivistái:  korunk kihívásairól szóló előadások mellett arra is visszaemlékeznek, hogy a BME Villamoskari Kollégiumában hogyan alakult ki olyan IT önképző kultúra, ami sokszor beelőzte az egyetemi informatikai oktatást is.

http://hirek.prim.hu/cikk/2016/09/23/40-edik_szuletesnapjat_unnepeli_a_bme_villamoskari_kollegiumanak_szamitastechnikai_kore

 

2016. szeptember 23. KÖZÉP - A BME Középülettervezési Tanszékének jubileumi kiállítása a Műcsarnokban

Rendhagyó módon tiszteleg a BME Középülettervezési Tanszéke alapításának 70. évfordulója előtt a Műcsarnok KÖZÉP - középületek közvetlen közelségben című, szombattól látható kiállítása, amely annak a kérdésnek is nyomába ered, hogy mi az a középület.

http://webradio.hu/hirek/kultura/kozep_-_a_bme_kozepulettervezesi_tanszekenek_jubileumi_kiallitasa_a_mucsarnokban

 

További megjelenés:

http://epulettar.hu/cikk/kiallitas-70-eves-a-bme-kozepulettervezesi-tanszeke
http://www.zetapress.hu/kultura/kiallitas/72308

 

2016. Szeptember 24. Dunaújvárosban kezd a Fino

A fővárosi MAFC-BME 2005 óta megszakítás nélkül szerepel az élvonalban, és eddig három alkalommal (2006, 2009, 2014) szerzett bajnoki bronzérmet. A társaság rendre a négy közé kerülés határán mozog. Az új idényre ráadásul több, neves játékost is igazoltak, így például Jánossy Bálintot, Lesznyik Károlyt, Bán Viktort és Horváth Balázst.
http://kapos.hu/hirek/sport/2016-09-24/dunaujvarosban_kezdi_meg_a_szezont_a_fino.html

 

2016. szeptember 25. Magyar kutatók harcolnak a ráknál is gyilkosabb baktériumokkal
Noszticzius Zoltán, a BME Fizika Tanszékének professzor emeritusa és társai ismerték fel, hogy bizonyos antibiotikumokat akár teljességgel kiválthat egy másik szer. A klór-dioxid vizes oldata a másodperc töredéke alatt pusztít ki minden baktériumot, gombát és vírust, a baktériumoknak esélyük sincs, hogy rezisztenciát alakítsanak ki vele szemben – mondja a Széchenyi-díjas kutató.
http://24.hu/elet-stilus/2016/09/25/magyar-kutatok-harcolnak-a-raknal-is-gyilkosabb-bakteriumokkal/

 

2016. szeptember 26. Közösségi tervezéssel újult meg a fővárosi Ferenc tér

Szeptember 23-án a ferencvárosiak, főként a környékbeliek nagy öröméreátadták a felújított, korszerűsített Ferenc teret. A tér széleskörű lakosságiigényfelmérést követően, közösségi tervezéssel valósult meg. A szakmai háttérbiztosítására Ferencváros Önkormányzata szerződést kötött a Budapesti MűszakiEgyetem Építőművészeti Doktori Iskolájával az ötletpályázat lebonyolítására, akoncepciótervek kidolgozására

http://orientpress.hu/cikk/2016-09-26_kozossegi-tervezessel-ujult-meg-a-fovarosi-ferenc-ter

 

2016. szeptember 26. Több mint kétezer ingyenes program a Kutatók éjszakáján

Több mint 70 technológiai bemutatót tartanak, valamint számos intézménnyel együttműködve szerveznek programokat, mások mellett a Budapesti Műszaki Egyetemmel, az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel és az EIT Digital Budapesttel együttműködésben, de a Magyar Innovációs Szövetség ifjúsági, tudományos-és tehetségkutató versenyének győztesei is az Ericsson K+F központjában, a Petőfi híd budai hídfőjénél található Science Parkban mutatkoznak be.

http://www.hirado.hu/2016/09/26/tobb-mint-ketezer-ingyenes-program-a-kutatok-ejszakajan/

http://unibreeze.hu

 

2016. szeptember 28. Simonyi 100

Idén, 2016. október 18-án ünnepeljük Simonyi Károly születésének 100. évfordulóját. Rá emlékezve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán működő Simonyi Károly Szakkollégium egy többhetes programsorozatot hirdet Simonyi100 néven.

http://unibreeze.hu/budapesti-programok/simonyi100/e7878