HVG-rangsor, nyertes európai kiválósági program, Knorr-együttműködés

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2016. november 16. és november 23. között.

 

2016. november 16. 600 km/h-ról tessék lefékezni: szupervonatokat megállító fékeket fejlesztenek a BME hallgatói

Évi 10 millió forintos támogatási kerettel, közös kutatásokkal, valamint egyetemi infrastruktúrafejlesztéssel, például virtuális laborral mélyíti el a 2011 júniusa óta tartó együttműködését a Knorr-Bremse Rail Systems Budapest, valamint a BME Gépészmérnöki Kara.

http://hvg.hu/tudomany/20161116_szupervonat_fekek_bme_knorr_bremse?s=hk

További megjelenés: http://www.gyartastrend.hu/cikk/szupervonatok_fekjeit_fejlesztik_a_bme_h...

 

2016. november 16. Elismerés a legjobbaknak

A természettudományi, a műszaki terület és az informatika területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó középiskolákat, középiskolai tanárokat díjazott a Budapesti Műszaki Egyetem Pro Progressio Alapítványa, amelynek legfontosabb tevékenysége – a középiskolától kezdve a doktori képzésig – az innovatív gondolkodást elősegítő tehetséggondozás.

http://www.mon.hu/elismeres-a-legjobbaknak/3269164?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mon%2Forszagos+%28Magyar+Online+Orsz%C3%A1gos%29

 

2016. november 17. Moravánszky Ákos: Ahol az órák késve járnak

November 23-án a BME Építőművészeti Doktori Iskola vendégeként nyilvános, magyar nyelvű előadást tart Polónyi Károly munkásságáról Moravánszky Ákos, a zürichi ETH professzora.

http://epiteszforum.hu/moravanszky-akos-ahol-az-orak-kesve-jarnak

 

2016. november 18. Startup-irodaházat a rozsdaövezetbe - IFK Talentum 2016

Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület által „RESTART és START UP” - Az Y-Z generáció irodái rozsdaövezetben - rehabilitáció a Déli pályaudvarnál” címmel meghirdetett IV. Hallgatói Ötletbörzén az „IFK Talentum 2016” díjat a Budapest Startup Center tervezői vehették át. A pályázóknak egy újrahasznosításra váró budapesti helyszín revitalizációjával start up cégek számára alkalmas innovatív irodatereket kellett megálmodniuk. A nyertes csapat tagja a BME két hallgatója is: Lehotai Bence Gábor (BME Infrastruktúra Építőmérnök Msc), Treszkai Anett (BME Építészmérnök Bsc).

http://epiteszforum.hu/startup-irodahazat-a-rozsdaovezetbe-ifk-talentum-2016

 

2016. november 18. A meséktől a tudományok szeretetéig

A Budapesti Műszaki Egyetem Pro Progressio Alapítványa nyolcadik alkalommal díjazta az innovatív gondolkodást elősegítő oktató-nevelői érdemeket. 2016-ban dr. Jámbrik Katalin, a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium biológia szakos tanára lett az egyedüli a megyéből a kiemelt 10 középiskolai tanár között, aki kiérdemelte a Pro Progressio Díjat.

http://www.szon.hu/a-mesektol-a-tudomanyok-szereteteig/3271789

 

2016. november 20. Egyetemverseny: a legjobb hallgatók egyre nagyobb része tanul Budapesten

A hallgatói rangsorban a BME és az ELTE követi a Közgázt, tehát egyre több jó képességű diák lát perspektívát a műszaki pályában is. A műszaki szakok egyre erősödő vonzását jelzi, hogy a hallgatói kiválóság rangsorában a második helyet a Műegyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara szerezte meg. A kari oktatói rangsorban viszont jól állnak a vidékiek, bár ott speciális helyzete miatt a BME Természettudományi Kara lett az első – erről lásd interjúnkat a Műegyetem rektorával a Diploma különszámban. A műszaki képzésterületen a Műegyetem mindent visz, a legjobb hallgatók hozzájuk mennek. A BME mind a hét kara bent van az első tízben, sőt az első hat helyet is ők foglalják el. Az első négy helyezettnél pedig a felvett hallgatók átlagpontszáma 400 felett van, tehát sok kiváló hallgatót vonzottak.

http://hvg.hu/itthon/201647__hvg_rangsor__kivalosagok__eltanulo_egyetemek__egyetemverseny

 

2016. november 20. Drámaian csökken az egyetemi továbbképzésekre jelentkezők száma

Három év alatt több mint 15 százalékos a visszaesés, pedig a szakkínálat évről évre nagyobb. A felvi.hu-n található hivatalos szaklistából kiderül: gyakorlatilag nincs olyan felsőoktatási intézmény, amely ne hirdetne szakirányú továbbképzéseket, a gazdasági, a műszaki és a pedagógiai területen különösen nagy a választék. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem például 63különböző képzést hirdetett meg az idén.

http://hvg.hu/itthon/201647__szakiranyu_tovabbkepzes__nepszerutlenedes__diploma_utan__rovid_kurzus

 

2016. november 20. Kolár Péter kapta a Pro Probitate – Helytállásért-díjat

Az 1968-as prágai tavasz megtorpanása és megtorlása után a további tanulmányoktól eltanácsolták. Ekkor a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészeti Karán találta meg a továbbtanulás lehetőségét. Itt végezte el a mérnök-tanári szakot is, amely a későbbiekben arra jogosította fel, hogy hajdani iskolájában, a kassai Ipariban is taníthasson.

http://felvidek.ma/2016/11/kolar-peter-kapta-a-pro-probitate-helytallasert-dijat/

 

2016. november 20. 175 éve született a Halászbástya megálmodója

1841. november 19-én született Schulek Frigyes, a magyar eklektikus építészet kiemelkedő alakja, a Halászbástya és a János-hegyi kilátó tervezője. A középiskola után beiratkozott a budai József Műegyetemre.

http://mfor.hu/cikkek/makro/175_eve_szuletett_a_Halaszbastya_megalmodoja.html

 

2016. november 21. Mintegy 8 milliárd forint uniós támogatással jöhet létre két új magyar kutatási központ

A Termelésinformatikai és Termelésirányítási Kiválósági Központ (EPIC) az MTA SZTAKI-n és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen jöhet létre. Mint Kádár Botond projektmenedzser elmondta, az új központ elsősorban a gyártási digitalizáció területére, a kiberfizikai termelési rendszerekre fog koncentrálni.

http://news4business.hu/kozlemenyek/press_release.php?id=30927&referer_id=rss

 

2016. november 22. Nemegyensúlyi kvantumrendszerek újszerű egzotikus viselkedésére bukkantak magyar kutatók

Az MTA-BME „Lendület” Statisztikus Térelméleti Kutatócsoport kutatóinak eredményeit a Nature Physics folyóirat közölte.

http://mta.hu/tudomany_hirei/nemegyensulyi-kvantumrendszerek-ujszeru-egzotikus-viselkedesere-bukkantak-magyar-kutatok-107102

 

2016. november 22. Növekedés, esély: konferencián mutatja új stratégiáját a Vállalkozói Inkubátorok Szövetsége

A stratégia megvalósításának első lépéseként november 25-én, pénteken a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem „A" épületében konferenciát szerveznek, „Növekedés, esély, együttműködés - Ipari parkok, inkubátorok, klaszterek" címmel. A résztvevőket Barta-Eke Gyula VISZ-elnök köszönti.

http://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/helyi-hireink/novekedes-esely-konferencian-mutatja-uj-strategiajat-a-vallalkozoi-inkubatorok-szovetsege

 

2016. november 22. Milliárdokból fejleszt a Siemens Budapesten

Három év alatt tízmilliárd forint értékben fejleszti budapesti üzemét a Siemens Zrt., egyúttal több mint 150 magasan képzett műszaki szakembert vesz fel a telephelyre – jelentette be Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója. Egyedülálló módon Magyarországon elsőként indít a Siemens duális műszaki mesterképzést a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.

https://www.lokal.hu/2016-11-milliardokbol-fejleszt-a-siemens-budapesten/