Gyilkos krimi, innovációs ötletek, űripar

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről  2017. február 22. és március 01. között.

2017. február 25. Így tűnt el a hatalmas Lágymányosi-tó Budáról

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Lágymányosi-tó valahol ott, ahol ma az ELTE TTK, a BME épülete és az Infopark is van.

http://player.hu/budapest/igy-tunt-el-a-hatalmas-lagymanyosi-to-budarol/

 

2017. február 25. Buttyán Levente (BME, CrySys) volt a „Klubdélelőtt” vendége

http://www.klubradio.hu/index.php?id=59
http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20170225-085859.mp3

 

2017. február 26. Mi lett volna, ha versenyzőként indulok az idei Bod Péter Könyvtárhasználati Versenyen?

Na, fussunk csak neki még egyszer! És ez itt a végén? BME OMIKK, Platán, OPKM értesítő különgyűjtemény. Itt tudnom kellene, hogy melyik szolgáltatás hol van… És a könyvtár típusát is meg kell neveznem.

http://www.komloiujsag.hu/?p=29660

 

2017. február 26. 125 éve van dízelmotor

Magyarország korán bekapcsolódott a dízelmotorgyártásba. A budapesti Fegyver- és Gépgyár (FÉG) igazgatója már 1898-ban tárgyalt a feltalálóval a licenc megvásárlásáról, majd a gyár mérnökei - köztük Schimanek Emil, a Műegyetem későbbi professzora - az 1900-as párizsi világkiállításon találkoztak is Rudolf Diesellel. Megvették szabadalmát, majd egy év múlva, 1901-ben már elkészültek a gyárban az első dízelmotorok.
http://mfor.hu/cikkek/mesel_a_mult/125_eve_van_dieselmotor.html

 

2017. február 27. Gyilkos krimi zajlik a BME épületében

Hajnal Géza író, egyetemi docens, a BME Építőmérnöki Kar Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék helyettes vezetője „Káépület” című legújabb krimijét a közelmúltban mutatták be.

http://eduline.hu/felnottkepzes/2017/2/27/Gyilkos_krimi_zajlik_a_BME_epuleteben_GVD1KV#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_2_27

 

2017. február 27. Innovatív ötletek, új ismeretek - Díjazták a vetésis diákokat

A Budapesti Műszaki Egyetemen működő Energetikai Szakkollégium minden évben megszervezi az energetikai tanulmányi versenyt középiskolásoknak, amely három fős csapatverseny.

https://veol.hu/hirek/veszprem-vetesi-albert-gimnazium-energetikai-verseny-1820493

 

2017. február 28. A kormány támogatni kívánja a magyar űripar fejlesztéseit

Támogatni kívánja a kormány a magyar űripari innovációkat és segítséget nyújt ahhoz is, hogy a hazai fejlesztések nemzetközi téren is sikeresek legyenek - mondta Mernyei Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az első Magyar űrkatalógus bemutatóján. Kovács Kálmán, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Egyesült Innovációs és Tudásközpontjának igazgatója és vendége, Johann-Dietrich Wörner, az Európai Űrügynökség (ESA) vezetője az előadása előtt a BME Villamosmérnöki és Informatikai karán http://magyarhirlap.hu/cikk/81204/A_kormany_tamogatni_kivanja_a_magyar_uripar_fejleszteseit

 

2017. február 28. Az innováció újbudai bölcsője – Demola Budapest

2009-ben kezdtük fejleszteni a Műegyetemen a technológiatranszfer eszközrendszerét, ekkor jött létre az Iroda is.

http://pontmagazin.hu/magazin/reszletes/az-innovacio-ujbudai-bolcsoje-demola-budapest/

 

2017. február 28. Új nemzetközi sportág született magyar fejlesztők által

A TEQBALL nemcsak a profi labdarúgóknak vagy felnőtteknek jelent remek szórakozást, a kisgyerekek is könnyen tudnak vele játszani. Népszerű ugyanakkor az egyetemisták között is, a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) udvarán például több asztal is áll. „A TEQBALL nagy előnye, hogy bel- és kültéren egyaránt használható. A BME campusán például három asztalon játszhatnak a diákok éjjel-nappal” – tette hozzá Imreh Balázs projektmenedzser.

http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/uj-nemzetkozi-sportag-szuletett-magyar-fejlesztok-altal/wwnx82q

 

2017. február 28. Ezeken a nyelvvizsgákon használhattok szótárt: tippeket is adunk a keresgéléshez
Az Origó nyelvvizsgát választók a teljes írásbelin használhatnak szótárt, a szóbelin azonban nem. Ugyanígy szabályozza a szótárhasználatot a BME nyelvvizsgaközpontja is, míg az ECL nyelvvizsgán csak az íráskészség feladatainak megoldásához vehetik elő a szótárt a vizsgázók.

http://eduline.hu/nyelvtanulas/2017/2/28/nyelvvizsga_szotarhasznalat_PFGGOK

 

2017. február 28. Veszprémi egyetemisták sikere a Tímár László emlékversenyen

Az esettanulmány-versenyen tizenkét csapat a Pannon Egyetem kampuszait, további négy meghívott csapat pedig a Miskolci Egyetemet, a Pécsi Tudományegyetemet, a Budapesti Műszaki és Gazdaság-tudományi Egyetemet, valamint a komáromi Selye János Egyetemet képviselte.

https://veol.hu/hirek/veszprem-pannon-egyetem-timar-laszlo-verseny-diak-1820701