Széchenyi-díjas, kibertámadás veszélyei, gát a Római-parton

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről  2017.  március 16. és március 22. között.

2017. március 16.

Magyarország ellen is kibertámadást intéztek az amerikai Demokrata Pártot is támadó orosz hackerek

Március 11. óta pedig oldalunkon is elérhető a Szertár Bencsáth Boldizsárral, a BME kiberbiztonsági és kriptográfiai műhelye, a Cysys Lab adjunktuságal készült podcastja, amiben Bencsáth is utalt erre az esetre. Ő a cikk elején idézett tanulmányokra hivatkozva szintén csak az email hozzáférések megszerzésére tett kísérletről beszélt.”

https://444.hu/2017/03/16/magyarorszag-ellen-is-kibertamadast-inteztek-az-amerikai-demokrata-partot-is-tamado-orosz-hackerek

 

2017. március. 17.

Ezen a tanulmányon is múlhat, hol lesz gát a Római-parton

A tanulmány megállapítja, hogy a gát műszakilag mind a parton, mind az attól beljebb eső Nánási-Királyok útjai nyomvonalon kivitelezhető, azonban minden műszaki megfontolás a parti nyomvonal mellett szól, és nem támogatják egy 70 hektáros terület kizárását az árvízvédelemből. A tanulmány azonban arra is kifejezetten felhívja a figyelmet, hogy a védművet és a part tájépítészeti rendezését együtt javasolják kezelni, noha jelenleg csak előbbire állnak készen a főváros tervei.

http://hvg.hu/itthon/20170317_Ezen_a_tanulmanyon_is_mulhat_hol_lesz_gat_a_Romaiparton

 

2017. március 17.

Hamarosan műhelybe vonul a BME energiatakarékos csapata

A név új, a lendület a régi: a Budapesti Műszaki Egyetem kampuszán tevékenykedő Paradicsomcsapat Fuse Racing Teamként csap bele a 2017-es versenyszezonba.

https://autopro.hu/techtogether/Hamarosan-muhelybe-vonul-a-BME-energiatakarekos-csapata/21719/

 

2017. március 17.

Március 15. - Széchenyi-díj - Ádám József geodéta

"A díj nagy megtiszteltetés számomra és igazán örülök neki. Köszönettel tartozom a családomnak, tanáraimnak és mindazoknak, akikkel a pályám során együtt dolgozhattam, mert úgy érzem, hogy az elismerés az ő munkájuknak is szól" - fejtette ki Ádám József az MTI-nek, aki jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Általános- és Felsőgeodézia Tanszékének oktatója, de korábban vezetője is volt.

http://webradio.hu/hirek/it-tudomany/marcius_15_-_szechenyi-dij_-_adam_jozsef_geodeta

 

2017. március 20.

Sikeresen szerepeltek - Jeleskedett a Türr iskola csapata a fővárosi versenyen

Országos harmadik helyezést ért el a pápai Türr István Gimnázium csapata a Budapesti

Műszaki Egyetem (BME) energetikai versenyének döntőjén.

https://veol.hu/hirek/sikeresen-szerepeltek-jeleskedett-a-turr-iskola-csapata-a-fovarosi-versenyen-1824636

 

2017. március 20.

Nehezebb az élet okostelefonok nélkül, kár is ellenállni

Az a cél, hogy az adatátvitel, az internet minél nagyobb sebességű legyen. A kérdés, hogy meddig fokozható ez? A jövőben az is elképzelhető lesz, hogy például egy focimeccset 20 ezer ember közvetítsen egyszerre a helyszínről a telefonja segítségével – mondta el Dr. Fazekas Péter, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék tudományos munkatársa.

http://www.hirado.hu/2017/03/20/nehezebb-az-elet-okostelefonok-nelkul-kar-is-ellenallni/

 

2017. Március 21.

Újjászületik a Science Park

Az 1 000 000 Ft összdíjazású ötletpályázatban részt vehetnek Budapesti  Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karának, vagy a MOME Építészeti Intézetének  harmadéves, negyedéves és végzős hallgatói, egyénileg, vagy maximum két fős  csoportban.”
http://realista.hu/news/details/132531

 

2017. március 21.

Itt a lista: ilyen feladatokat kaptok a szóbeli nyelvvizsgákon

A BME nyelvvizsgájának szóbeli része 15 perces, összesen három feladatot kell megoldanotok. A BME nyelvvizsgaközpontjában egyéni szóbeliztetés zajlik, vagyis egyszerre egy vizsgázó szóbelizik, szótárt nem lehet használni.

http://eduline.hu/nyelvtanulas/2017/3/21/szobeli_nyelvvizsgak_feladatok_S153MH

 

2017. március 21.

Kilenc magyar egyetem került fel a felsőoktatási világrangsorra: itt a lista

A második legjobb magyar intézmény a Semmelweis Egyetem (604.), harmadik a Debreceni Egyetem (620.). A Szegedi Tudományegyetem a 662., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 775., a Pécsi Tudományegyetem a 905., a  Szent István Egyetem a 1533., a Közép-európai Egyetem az 1655., a Budapesti  Corvinus Egyetem pedig az 1821.

http://eduline.hu/felsooktatas/2017/3/21/Ujabb_ranglistara_kerultek_fel_magyar_egyet_NADE0C

 

2017. március 21.

Legyél Te is Informatikus!

Dr. Levendovszky János dékánhelyettes a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Villamosmérnöki és Informatikai Karon jövőre induló újszerű, gyakorlatorientált mérnökképzési formát, a BEng-et, vagyis a Bachelor of Engineeringet mutatta be. A BSc-hez képest rövidebb, gyakorlatcentrikus képzésen a hallgatók az utolsó két félévet már aktív munkával, a választott cégnél töltik. Az új formától azt remélik, hogy az eddigieknél sokkal többen választják az informatikus mérnöki pályát, és a lemorzsolódás is csökkeni fog.

http://computerworld.hu/computerworld/legyel-te-is-informatikus.html