Önvezető autók, Lendület kutatócsoport, Jövőtér

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről  2017.  március 22. és március 29. között.

2017. március 22.  Újabb változás előtt áll a BME gazdasági kara, jön az új dékán

Dékánválasztás előtt áll a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem - néhány hónappal ezelőtt kis híján az ELTE-hez csatolt - gazdasági kara.

http://eduline.hu/felsooktatas/2017/3/22/BME_GTK_dekanvalasztas_0XA7KN#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_3_22

 

2017. március 22. Húsz év alatt semmi sem változott, mégis minden más lett

Szintén egy aktuális kutatási területről, az önvezető autók problémaköréről beszélt Kiss Domokos, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának Alkalmazott Informatika Tanszékének oktatója. Mint mondta, az önvezető autók fejlesztése szerteágazó probléma. Bár látványos sikereket értek el a fejlesztő cégek, például a Google vagy a Tesla, egyelőre még több lépcső is van az autonóm autóig.

http://bitport.hu/husz-ev-alatt-semmi-sem-valtozott-megis-minden-mas-lett

 

2017. március 24. Magyar Krónika az Akadémia Lendület programjáról

Insperger Tamás gépészmérnök, az MTA-BME „Lendület” Emberi Egyensúlyozás Kutatócsoport vezetője abba a tudományos munkába enged betekintést, amelynek célja az emberi egyensúlyozás folyamatának megértése. Miért történnek az időskori elesések? Első lépésként erre próbálnak válaszolni a kutatók, akik aztán különböző módszereket is kidolgozhatnak az emberi egyensúlyozási képességek javítására.

http://mta.hu/sajtoszemle/magyar-kronika-az-akademia-lenduleterol-107524
 

2017. március 25. Szépnek látni a betont…

 „Emese azt mondja, kiskora óta szeret barkácsolni, ezért is jelentkezett a
batthyánys gimnáziumi évek után a Budapesti Műszaki Egyetem termék- és
formatervező mérnök alapképzésére, majd a MOME-re. Az egyetemi évek alatt több
projektben is részt vett, így dolgozhatott a Magyar Zsidó Múzeummal, legutóbb
pedig az ő csapata nyerte meg azt a pályázatot, amelynek eredményeként a
legnagyobb hazai távközlési szolgáltató Emeséék tervei alapján alakítja majd
ki leendő székházának pihenőhelyiségeit.

http://www.kanizsaujsag.hu/hirek/36583/szepnek-latni-a-betont

 

2017. március 26. JövőTér: Egyetemistáknak mutatja be legjobb innovációit a T-Systems Magyarország

JövőTér: Egyetemistáknak mutatja be legjobb innovációit a T-Systems Magyarország Március 23-án, a JövőTér legutóbbi állomásán, a Budapesti Műszaki Egyetemen a diákok megismerkedhetnek azzal, milyen lesz a nem is olyan távoli jövő, és milyen fejlesztésekkel készül erre a T-Systems, mint a digitális átalakulás  egyik meghatározó hazai szereplője.

http://hirek.prim.hu/cikk/2017/03/26/jovoter_egyetemistaknak_mutatja_be_legjobb_innovacioit_a_t-systems_magyarorszag

 

2017. március 26. Virtuális játék valódi pszichés tehererrel

„Komoly pszichés tehernek teszik ki magukat a számítógépes harci játékokat űzők, akik játék közben beleélik magukat a virtuális valóságban felvett szerepükbe, az így átélt szituációkba és életveszélyes helyzetekbe. Az ilyenkor fellépő szorongás, félelem, stressz és feszültség azonban valós, és hosszú távon egészségügyi problémákat, akár szív- és érrendszerei megbetegedéseket, szívrohamot vagy pszichológiai zavarokat is okozhat" – mondta el a bme.hu-nak Benke Ádám, a BME Gépészmérnöki Kar mechatronikai mérnök mesterszakos hallgatója, aki a Cardiomouse elnevezésű eszköz kidolgozásán munkálkodik.

http://weborvos.hu/lapszemle/virtualis_jatek_valodi_psziches_tehererrel/237826/

 

2017. március 27. Nehéz terhek alatt

Először Mészáros Csaba úrral kezdtem a beszélgetést. Ő azon hatoknak az egyike, akiket megtiszteltek az örökös MAFC tag címével. Nyugdíjas tanár az építőmérnöki karon, és ma már csak a háttérből igyekszik segíteni a szakosztály munkáját. Azért a szakosztályét, amit 40 éven keresztül ő vezetett. Elmondta, hogy a MAFC súlyemelő szakosztálya 1952-ben jött létre. Csinger Gyula alapító tag hozta létre. Csinger a magyar súlyemelés legendás alakja volt korában. Versenyzett az MTK színeiben is és számtalan jelentős eredmény kötődik az ő nevéhez. Az első időszakban még Haladás néven működött az egyesület, de nem sokkal később visszakapta a MAFC (Műegyetemi Atlétika és Football Club) nevet.

http://sportmindig.hu/Content.aspx?ContentID=be26682d02cf498a95a22e9c65386ae7

 

2017. március 28. A víz vagy a politika mossa el a Római-partot?

„A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) szakértői március elejei értékelésükben hasonlították össze a két nyomvonalat, de a nyilvános dokumentum részletei eddig még nem láttak napvilágot. A BME Geotechnika és Mérnökgeológia Tanszék okleveles építőmérnökei: Móczár Béla egyetemi docens és Farkas József professor emeritus, a műszaki tudományok doktora szinte minden pontban a közvetlenül a Duna mellett felépítendő mobil gát építésének előnyeit emelte ki, ennek ellenére leszögezték: „A terveket ki kell egészíteni a kertépítészeti, part-rehabilitációs tervekkel, azokat csak együtt szabad kezelni és ismertetni.” A szakemberek szerint fontos lenne a „lakosság véleményének” a kikérése.”

http://mno.hu/belfold/a-viz-vagy-a-politika-mossa-el-a-romai-partot-2392180

 

További megjelenés:

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/romai-part_tarlos_ujra_megszolalt.632332.html