Új Lendület-kutatócsoport, nők a műszaki területen, HA-NAN

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről  2017. május 17. és május 24. között.

2017. május 17. Több mint 20 új Lendület-kutatócsoport alakulhat

Közülük Csonka Szabolcs fizikus kutatócsoportja a nanoáramkörök már megkezdett vizsgálatát és fejlesztését folytathatja a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME), Feszty Dániel gépészmérnök a Széchenyi István Egyetemen (SZIE) egy járműakusztikai kutatócsoportot hozhat létre a program támogatásával. Török Péter a restaurációs ökológiával fog foglalkozni, vagyis hogy miként állíthatóak helyre a természetes élőhelyek az emberi tevékenység által érintett területeken.

http://www.origo.hu/tudomany/20170517-mta-tobb-mint-20-uj-lendulet-kutatocsoport-alakulhat.html

További megjelenés:

http://webradio.hu/hirek/it-tudomany/tobb_mint_20_uj_lendulet-kutatocsoport_alakulhat

http://magyaridok.hu/belfold/tobb-mint-20-uj-lendulet-kutatocsoport-alakulhat-1711321/

http://www.sikerado.hu/tudomany/2017/05/17/Tobb_mint_20_uj_Lenduletkutatocsoport_alakulhat

 

2017. május 17. Kritikai regionalizmus Magyarországon: Török Ferenc

Május 30-án, kedden este 18 órától a Lechner Tudásközpont Ügyféltér Nagyelőadójában változatos tervezői munkáiról, az azok hátterét meghatározó helyi, személyes történetekről, valamint a Műegyetem elmúlt évtizedeinek eseményeiről és az építészoktatás jövőjéről fogjuk kérdezni. További információt az esemény Facebook oldalán találnak. A nyilvános beszélgetésre szeretettel várunk minden érdeklődőt május 30-án 18 órakor a Lechner Tudásközpontban (1111 Budapest, Budafoki út 59., E/3 épület).

http://tervlap.hu/cikk/show/id/5331

 

2017. május 18. Továbbépítés és újrahasznosítás

A jelen dilemmái és beavatkozási lehetőségek tematikáját járja körül a 2017/18-as tanévben a BME Építőművészeti Doktori Iskola, melyre június 20-ig várják a doktoranduszok jelentkezését. Az Építőművészeti Doktori Iskola 2016/17-es tematikus évében a második világháború utáni és a rendszerváltozás előtti időszak épített örökségének problematikájával foglalkozott, e korszak tendenciáit, építészeti mozgatórugóit, éppúgy vizsgálva, mint épített örökségének témaköreit, így kitért a védelem és a megújítás kérdéseire is.

http://epiteszforum.hu/tovabbepites-es-ujrahasznositas

 

2017. május 18. Palkovics: növelni kell a műszaki területen tanuló nők arányát

Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora azt hangoztatta, hogy a műszaki-informatikai-természettudományos területek az alkotás örömét kínálják a fiataloknak, és ez ugyanúgy passzol a nőkhöz, mint a férfiakhoz.

http://www.innoportal.hu/palkovics-novelni-kell-a-muszaki-teruleten-tanulo-nok-aranyat

 

2017. május 18. Az ingatlanfejlesztés ezeregy lehetősége – pályázat szakmai mentorokkal

Újratervezhetik a főváros jelentős helyszíneit a jövő ingatlanfejlesztői - ötödik alkalommal hirdette meg hallgatói pályázatát az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK).

Pályázhatnak a Váci út „iroda-boulevard” közterület átalakításával, a BME „Z” épületének rehabilitációjával, a Nyugati téri Eiffel Csarnok hasznosítási lehetőségeivel, a Károly körúti Városháza Park újragondolásával, a Liget Budapest Projekthez kapcsolódóan a Városliget közösségi tereinek kialakításával és a Kenese Golfközpont rekreációs területének kialakításával.

http://epiteszforum.hu/az-ingatlanfejlesztes-ezeregy-lehetosege-palyazat-szakmai-mentorokkal

 

2017.május 19. Olyan szép volt, hogy mindenki beleszeretett... Hazaért a HA-NAN

Egy repülőgép a Műegyetemen: ez csak azokat lepheti meg igazán, akik nem ismerik a BME, illetve a magyar aviatika történetét... Nyugodtan mondhatjuk, ez a még korántsem teljesen egész, de már mostani körvonalaiban is harmonikus, gyönyörű repülőgép hazatalált, születése helyére.

http://iho.hu/hir/olyan-szep-volt-hogy-mindenki-beleszeretett-hazaert-a-ha-nan-170519

 

2017. május 19. Pódiumbeszélgetés Török Ferenc építésszel

Török Ferenc építész, a Budapesti Műszaki Egyetem Középülettervezési tanszékének korábbi tanszékvezető egyetemi tanárát változatos tervezői munkáiról, az azok hátterét meghatározó helyi, személyes történetekről, valamint a Műegyetem elmúlt évtizedeinek eseményeiről és az építészoktatás jövőjéről fogjuk kérdezni. A Lechner Tudásközpont Fehér köpeny és rajzasztal című pódiumbeszélgetés-sorozatának negyedik alkalma május 30-án, kedden este 6 órakor veszi kezdetét.

http://epiteszforum.hu/podiumbeszelgetes-torok-ferenc-epitesszel

 

2017. május 19. A nőK jól érzik magukat a technológiai iparban

Az idén április 27-én lévő pályaorientációs napon az Ericssonba ellátogató lányok megtudhatták, hogy mi mindent sajátíthatnak el a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán, és mindezt hogyan hasznosíthatják majd a felnőtt életük, karrierjük során.

http://www.itextreme.hu/2017/05/19/A-noK-jol-erzik-magukat-a-technologiai-iparban.htm

 

2017. május 19. Gondolkoztál már azon, hogy pilótának tanulj tovább? Megmutatjuk milyen lenne.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, a lengyel Chelm Állami Egyetem, az Észt Repülési Akadémia és a Vilnius Gediminas Műszaki Egyetem korábban már megszerezték a Wizz Air tanúsítványát arról, hogy jó szakmai színvonalon képzik a repülési szakembereket.

http://eduline.hu/felnottkepzes/2017/5/19/Gondolkoztal_mar_azon_hogy_pilotanak_tanulj_8Q8RAN

További megjelenés:

https://www.profession.hu/cikk/20170519/uj-perspektivak-a-repuloiparban/7224

 

2017. május 20. A tanuláshoz mindkét agyféltekére szükség van - Konferencia a szaknyelv és a nyelvoktatás ügyéről

Sturcz Zoltán címzetes egyetemi tanár (BME) a Nagy Háború nyelvhasználati kérdéseit taglalta, prof. dr. Bősze Péter nőgyógyász-onkológus és nyelvész pedig a magyar szaknyelvek helyzetét elemezte, rávilágítva a szaknyelvek köznyelvet tápláló szerepére.

http://zaol.hu/hirek/kozos-nyelven-szolni-a-nyelvtanitasrol-rendeztek-konferenciat-az-infocentrumban-1836354

 

2017. május 21. Mészöly Géza: A teqball segítheti a magyar futball fejlődését

Idén első alkalommal rendezték meg a Páros Teqball Média és Közéleti Kupát a BME Sportközpontjában. Mészöly Géza, a Szombathelyi Haladás vezetőedzője kiemelte, szsz a teqball fontos szerepet játszhat a jövő labdarúgóinak képzésében, hiszen ez a sport kitűnően fejleszti a technikát.

http://www.m4sport.hu/2017/05/21/meszoly-geza-a-teqball-segitheti-a-magyar-futball-fejlodeset/

 

2017. május 22. Kispályás foci: tizenhat magyar csapat egy lépésre Brazíliától

A Barcelona brazil világklasszisának a Red Bull által rendezett nemzetközi tornájának a brazíliai döntőjében egyetlen magyar csapat vehet részt, mégpedig az, amelyik megnyeri a május 27-i (szombat) budapesti finálét, amelyet a BME sporttelepén délelőtt 10 órától rendeznek meg.

http://www.nemzetisport.hu/minden_mas_foci/kispalyas-foci-tizenhat-magyar-csapat-egy-lepesre-braziliatol-2570645

 

2017. május 23. Építési megoldások a radioaktív hulladékok kezelésében

A projekt további érdekessége, hogy az egyedi betonreceptúrák elkészítésébe a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőanyagok és Magasépítés Tanszéke is bekapcsolódott, Dr. Salem G. Nehme egyetemi docens irányításával.

http://epiteszforum.hu/epitesi-megoldasok-a-radioaktiv-hulladekok-kezeleseben

További megjelenés:

http://tervlap.hu/cikk/show/id/5336