BME FIEK, innovációs teljesítmények, Duna Napok

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről  2017. június 21. és június 28. között.

2017. június 21. Álmodik-e Isten elektronikus bárányokkal? A mesterséges intelligencia találkozása a vallással

Azzal foglalkozunk, milyen hatással lehet a vallásokra (az egyszerűség kedvvért leginkább a kereszténységre) és magukra a vallásos közösségekre, ha egyszer csak szuperintelligens gépekkel találják szemben magukat. Minderre persze a legritkább esetben adható konkrét és egyszerű válasz – de mint tudjuk, a lényeg úgyis a kérdések megértésében rejlik. Ebben pedig két beszélgetőpartner is segítségünkre lesz: Szilárdi Réka, a Szegedi Tudományegyetem sci-fi-irodalomban is jártas valláskutatója, és Héder Mihály, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem többek között a mesterséges intelligencia filozófiájával foglalkozó oktatója.

http://index.hu/tech/2017/06/21/mesterseges_intelligencia_vallas_keresztenyseg_tudatfeltoltes_szingularitas/

 

2017. június 21. Friss lista: a CEU a legjobb helyen a magyar egyetemek közül

A legjobb európai egyetemeket rangsorolta a THE. A második legjobb helyezést a magyarok közül a Semmelweis Egyetem érte el (251-300), majd a BME (301+), Debreceni Egyetem (301+), ELTE (301+), Pécsi Tudományegyetem (301+) és a Szegedi Tudományegyetem (301+) következik.

https://eduline.hu/felsooktatas/2017/6/21/Friss_lista_a_CEU_a_legjobb_helyen_a_magyar_1PNXYC

További megjelenések:

http://hvg.hu/itthon/20170621_Europai_kozepmezonyben_a_CEU

http://24.hu/tudomany/2017/06/21/a-ceu-a-200-legjobb-europai-egyetem-kozott-van/

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/ki_nem_talalna_hogy_melyik_a_legjobb_magyar_egyetem.642089.html

http://medicalonline.hu/cikk/megint_elokelo_helyen_a_semmelweis_egyetem

 

2017. június 21. Régészeti vezetés Esztergomban

Esztergomban a feltárás alatt álló Szent István-kori templom kutatásának eredményeit is bemutatják és Babits Mihály ebédlőasztalánál is vendégül látják szombaton a Múzeumok éjszakájának résztvevőit.  A Művelődés házában a Musical Akadémia növendékei adnak műsort, majd a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem építész hallgatóinak fotóiból nyílik kiállítás.

http://www.sikerado.hu/kultura/2017/06/21/Regeszeti_vezetes_Esztergomban

 

2017. június 21. ABB: Sikerrel zárult az ABB hazai ösztöndíj- és női mentorprogramja

A női mentorprogramban részt vevő mérnökhallgató lányok közül ketten a BMGE Gépészmérnöki karának hallgatói, egy hallgató a Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Karára jár, egy pedig az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnök Karán automatika szakra.

http://www.news4business.hu/kozlemenyek/press_release.php?id=33276&referer_id=rss

 

2017. június 22. Biocsomagolás kifejlesztésére nyert támogatást a DS Smith

Összesen 552 millió forintnyi támogatáson osztozik a DS Smith, a BME és a Polifoam Műanyagfeldolgozó Kft. konzorciuma.A támogatást az „Értéknövelt, multifunkcionális biopolimer csomagolási rendszer kifejlesztése és gyártástechnológiájának megtervezése” című projekt megvalósítására kapták a konzorciumi tagok, ami az NKFI Alap keretében valósul meg. A projekt várható befejezési időpontja 2019. december 31.

https://autopro.hu/beszallitok/Biocsomagolas-kifejlesztesere-nyert-tamogatast-a-DS-Smith/22558/

 

2017. június 22. Megalakult a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), a Siemens Zrt., a Richter Gedeon Nyrt., a Nokia Solutions and Networks Kft. és a Magyar Villamos Művek Zrt. konzorciuma létrehozta az egyetemen belül működő BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központot. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési Innovációs Hivatal (NKFIH) pályázat keretében mintegy 4 milliárd forint támogatást ad az innovációs alapból, az együttműködésben részt vevő vállalatok pedig 2 milliárd forintot biztosítanak a központ munkájához.

http://webradio.hu/hirek/gazdasag/megalakult_a_bme_felsooktatasi_es_ipari_egyuttmukodesi_kozpont

További megjelenések:

https://hir.ma/gazdasag/megalakult-a-bme-felsooktatasi-es-ipari-egyuttmukodesi-kozpont/719441

https://autopro.hu/oktatas/Megalakult-a-BME-Felsooktatasi-es-Ipari-Egyut...

http://eupalyazatiportal.hu/ipari-partnereivel-kozosen-uj-gyogyszeripari-es-energetikai-informatikai-megoldasokon-dolgozik-a-muegyetem/

http://euroastra.hu/node/113578

 

2017. június 23. Csak az okos városok megjelenése lehet a jövő településfejlesztése

Ha a város egészének fejlesztésére nincs keret, más források bevonásával a lakosság smart képességét kell fejleszteni, hogy város és lakói együtt fejlődhessenek – erre hívta figyelmet Alföldy György, a BME Urbanisztikai Tanszék docense.

http://www.origo.hu/gazdasag/20170622-az-okos-varosok-jelentik-a-jovo-lehetseges-telepulesfejlesztesi-iranyat.html

 

2017. június 23. A Semmelweis Egyetem nyerte el a legnagyobb támogatást a H2020 programban

Az egyetemek közül az elnyert támogatások nagysága alapján a Semmelweis Egyetem, míg a támogatott projektek száma szerint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem áll a vezető helyen.

http://semmelweis.hu/hirek/2017/06/23/a-semmelweis-egyetem-nyerte-el-a-legnagyobb-tamogatast-a-h2020-programban/

További megjelenés:

http://www.hirado.hu/2017/06/16/a-horizont-2020-programban-42-milliard-f...

 

2017. június 23. Szimbolikus épületek az új Metszetben

Hosszú idő óta nem jelenik meg hazánkban liturgikus szemléletű (vagyis az épület használhatóságára fókuszáló) kritika kortárs templomokról – ezt a hiányt igyekszik pótolni EstebanFernández-Cobián (UDC – ACoruñai Egyetem), Vukoszávlyev Zorán (BME), valamint Katona Vilmos (Metszet, SZE) elemzése.

http://tervlap.hu/cikk/show/id/5411

 

2017. június 23. A Cavok képezheti a műegyetemi pilótákat

Egyedüli ajánlattevőként a CavokAviationTraining Kft. nyerte el a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BMGE)folyó pilótaképzés gyakorlati oktatására kiírt tendert. Az ellenérték 750 millió forint keretösszegű.

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/a_cavok_kepezheti_a_muegyetemi_pilotakat.642293.html

 

2017. június 23. Az egész világon exportképes termék lehet a vízen lebegő modulokból

A fejlesztésben együttműködnek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem több tanszékének oktatóival, kutatóival: hasonló szerkezet, mint amire pályázati támogatást nyertek, még nem épült Magyarországon.

http://duol.hu/hirek/az-egesz-vilagon-exportkepes-termek-lehet-a-vizen-lebego-modulokbol-1842354

 

2017. június 23. Összefogás az 5G fejlesztések felgyorsításáért

Jakab László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja hangsúlyozta, hogy az 5G technológia által kínált adatátviteli sebesség és a lényegében késleltetésmentes kapcsolat nem pusztán mennyiségi ugrás.

http://m2mzona.hu/gyartas/osszefogas-az-5g-fejlesztesek-felgyorsitasaert

További megjelenések:

http://trendfm.hu/cimlap/igy-gyorsitanak-az-5g-fejleszteseket-8784

http://hirlevel.egov.hu/2017/06/25/alairtak-a-magyarorszagi-5g-koalicio-alapito-nyilatkozatat/

 

2017. június 24. Innovációs teljesítmények elismerése a Műegyetemen

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2016. évi legkiemelkedőbb innovációs eredményeit elismerő okleveleket adott át Józsa János rektor és a díjat alapító Pro Progressio alapítvány elnöke, Pakucs János a pályázaton nyertes két kutatócsoport vezetőjének az Együttható – Bemutatkozik a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ konferencia keretében. Az 1-1 millió forintos díjat egy, a szennyvíztisztítás hatékonyságát növelő projekt, illetve a tüdő rosszindulatú daganatainak - a jelenleg alkalmazott vizsgálóeljárásokhoz képest hatékonyabb elvégzésére képes képfelvételi eljárás nyerte el.

http://www.itextreme.hu/2017/06/24/Innovacios-teljesitmenyek-elismerese-a-Muegyetemen.htm

 

2017. június 25. 4,4 milliárd forintot fordítanak pályázatokból a megyeszékhely felsőoktatására

alaegerszegen működő felsőoktatási intézmények az EFOP kereteire benyújtott pályázataikkal 3,8 milliárd forintot nyertek el a zalai megyeszékhelyhez köthető tevékenységekre, és még mintegy 1 milliárd forintnyi összeg áll elbírálás alatt. Az említett összeg hét pályázati csomagot foglal magában. Ezek közül a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), a Széchenyi István Egyetem és a Pannon Egyetem konzorciumi pályázata az autonóm járműrendszerek kutatására a leendő tesztpályához kapcsolódóan 1,5 milliárd forint támogatottsású.

http://zaol.hu/gazdasag/44-milliard-forintot-forditanak-palyazatokbol-a-megyeszekhely-felsooktatasara-1842478

 

2017. június 25. Rendezvényház és konferenciaközpont lehet a Fürdő szálló - Pályázatok és egyéb döntések

Több hallgatói munka is készült a BME-n 2016. évben kiskomplex munka keretében az épület hasznosítására, ezek alapján a rendezvényház helyszínként szolgálhat esküvőknek, konferenciáknak, előadásoknak, elnökségi üléseknek, továbbképzéseknek, baráti összejöveteleknek, banketteknek, céges rendezvényeknek mind az üzleti világban, mind pedig keresztelő-, ballagás, vagy diplomaosztó alkalmával összegyűlő családi ebédek alkalmára.

http://www.infoesztergom.hu/hirek/olvas/permalink:rendezvenyhaz-es-konferenciakozpont-lehet-a-furdo-szallo-palyazatok-es-egyeb-dontesek-2017-06-26-073639

További megjelenés:

http://www.kemma.hu/komarom-esztergom/kozelet/rendezvenyhazat-csinalnanak-az-esztergomi-furdo-szallobol-734049/

 

2017. június 25. Idén is Szabihíd!

Június 24-én a budapesti Egyetemek Kötélhúzó Bajnokságát rendezik meg. Ezen a szombaton négy felsőoktatási intézmény hallgatói mérkőznek meg egymással. A Budapest Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Testnevelési Egyetem hallgatói küzdenek majd. Az első helyezett csapat tagjai egy erre az alkalomra készült kupát vehetnek át.

http://elomagazin.com/2017/06/iden-is-szabihid/

 

2017. június 26. Megalakult a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), a Siemens Zrt., a Richter Gedeon Nyrt., a Nokia Solutions and Networks Kft. és a Magyar Villamos Művek Zrt. konzorciuma létrehozta az egyetemen belül működő BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központot.

http://www.innoportal.hu/megalakult-a-bme-felsooktatasi-es-ipari-egyuttmukodesi-kozpont

 

2017. június 26. Kezdődik a gátépítés a Római-parton

A főváros megrendelésére készítette el a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a Római-parti gát, a csillaghegyi öbölzet árvízvédelmi összehasonlító elemzését, ez a tanulmány tett véglegesen pontot a vitára, hogy hol építsék meg a védművet – mondta Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes mai sajtótájékoztatóján.

http://inforadio.hu/belfold/2017/06/26/kezdodik_a_gatepites_a_romai-parton/

 

2017. június 27. Duna Napok

A következő projekt találkozó június 28-án kezdődik a projekt-vezető partner intézményében, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME). A nyitó nap tárgya a kutatási célok és módszerek megvitatása és meghatározása. Ezzel együtt a három napos találkozó középpontjában a június 29-i Nemzetközi Duna Nap áll, illetve az azt kísérő változatos események.

http://epiteszforum.hu/duna-napok

További megjelenés:

http://index.hu/mindekozben/poszt/2017/06/26/

 

2017. június 27. Esztergom építész hallgatók szemével

Város olvasatok címmel nyílt június 24-én fotókiállítás a művelődési ház földszinti galériájában. Az összeállítást az Esztergomról átfogó anyagot készítő Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Urbanisztikai tanszéke hallgatói csoportja adta közre.

http://www.infoesztergom.hu/hirek/olvas/permalink:esztergom-epitesz-hallgatok-szemevel-2017-06-27-075433

 

2017. június 27. Nemcsics 90 - Nemcsics Antal kiállítása és ünneplése

„Talán nem véletlen, hogy amikor a professzor Úr, 1951-ben elkezdett tanítani tanársegédként a Műegyetem, Építészmérnöki Karának Rajzi Tanszékén, elkezdődött és egyre szorosabbá vált kapcsolata az építészettel, mely később kiszélesedett a környezettervezésre, interdisciplináris metodikával.”

http://tervlap.hu/cikk/show/id/5423