Egyetemi rangsorok, jön a SMOG-1

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről  2017. november 29. és december 06. között.

2017. november 29. Tegye fel a kérdést Paksnak!

Kérdése van Paks II.-vel kapcsolatban? Küldje el nekünk és a december 1-én a BME-n megrendezésre kerülő Paks II. Konferencia kereti között tartott kerekasztal-beszélgetésen feltesszük a projekt illetékeseinek!

http://www.e-gepesz.hu/?action=show&id=17077

 

2017. november 29. Ennyit fogsz keresni az egyetem elvégzése után – itt a 13. felsőoktatási rangsor

A négy legjobb magyar egyetem idén a Corvinus, az ELTE, a Pázmány és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem lett.

http://valasz.hu/itthon/ennyit-fogsz-keresni-az-egyetem-elvegzese-utan-itt-a-13-felsooktatasi-rangsor-126474

 

2017. november 29. A kerekasztal űrkutatói

A rendezvény a gimnazistáktól egészen a nyugdíjasokig mindenféle korosztályt megmozgatva hatalmas érdeklődést váltott ki, ahogy a teljesen megtelt előadóterem is jelezte. Az eseményt a Space Generation Advisory Council (SGAC) és a Hírközlési és Infromatikai Tudományos Egyesület (HTE) közösen szervezte, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Q épülete biztosította a helyszínt. A rendezvényt előbbi részéről Milánkovich Dorottya, az SGAC nemzeti kapcsolattartója, míg utóbbi részéről Gerhátné Udvary Eszter, a HTE Távközlési Szakosztály elnöke nyitotta meg.

http://www.urvilag.hu/almuk_a_vilagur/20171129_a_kerekasztal_urkutatoi

 

2017. november 29. Magyar Formula robotautó

Nagy dobásra készül a BME Formula Racing Team, mely idén már vezető nélküli versenyautóval is rajthoz áll a nemzetközi FS-szériában.

http://www.autoszektor.hu/hu/content/magyar-formula-robotauto

 

 

2017. november 30. Beszállna a Stadler egy magyar vasúti tesztpályába

Vasúti tesztpálya csak néhány működik Európában, ám ezek kapacitása szűkös, a változó jogi környezetben a vizsgálatok mennyisége azonban növekszik, ráadásul e pályák egy része konkurens cégek tulajdonában van. A tesztpálya ötlete egyidejűleg merült fel bennünk a BME-ben, ők lennének e kezdeményezés motorja. Az ötletet a fejlesztési tárca is támogatja, a minisztérium ismereteink szerint a záhonyi átrakókörzet területén vizsgálja elsődlegesen a kialakítás lehetőségét.

https://www.kozlekedesvilag.hu/cikk/kv/2017/11/30/beszallna-stadler-egy-magyar-vasuti-tesztpalyaba/

 

2017. november 30. A debreceni sellőlány uszonyok nélkül is tud aranyakat nyerni

Az úszó MEFOB-ot a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rendezte, és az egyes távokon a hazai úszótársadalom igazi sztárjai is rajtkőre álltak. Kapás Boglárka például az ELTE színeiben indult 100 méteres mellúszáson, Cseh László, a műszaki egyetemet képviselte háton, Kenderesi Tamás a Pécsi Tudományegyetemet ötven gyorson.  http://www.dehir.hu/sport/a-debreceni-sellolany-mar-uszonyok-nelkul-is-tud-aranyakat-nyerni/2017/11/30/

 

2017. november 30. Nagyszabású hazai orvos-biológiai kutatás vette kezdetét a BME közreműködésével

Egyénre szabott orvos-biológiai implantátumok és segédeszközök új generációs gyártási folyamatának kidolgozásába kezdett a VARINEX Zrt., amelyben együttműködő partnere a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A hároméves kutatási projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával valósul meg, és célja egy versenyképes és hosszabb távon költség- és időkímélő minőségi gyártás létrehozása.

http://www.techmonitor.hu/kutatas-fejlesztes/alkalmazott-kutatas/nagyszabasu-hazai-orvos-biologiai-kutatas-vette-kezdetet-a-bme-kozremukodesevel-20171130

 

2017. december 01. Előkelő helyen az SZTE BTK a HVG felsőoktatási rangsorában

Aaz első az ELTE, majd ezt a Corvinus és a BME követi, az SZTE itt az ötödik helyet szerezte meg. A kari szintre lebontott oktatói kiválóság rangsorolásából kiderül, hogy az SZTE BTK a legfelkészültebb bölcsészettudományi kar az országban az oktatók tekintetében, ugyanis ezen a listán a harmadik helyet szerezte meg az ELTE TTK, és a BME TTK után.

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/elokelo_helyen_az_szte_btk_a_hvg_felsooktatasi_rangsoraban/2541185/

 

2017. december 01. Autóipari vállalatokkal képez hiányszakmákban szakembereket Zalaegerszeg

A felsőoktatást a Pannon Egyetem kihelyezett mérnöki kara képviseli: jelenleg mechatronikai mérnök képzés zajlik, de már elindultak a tárgyalások a tesztmérnök szak meghonosításáról, melyet vagy a BME, vagy a Pannon Egyetem fog biztosítani. https://autopro.hu/szolgaltatok/Autoipari-vallalatokkal-kepez-hianyszakmakban-szakembereket-Zalaegerszeg/23838/

 

2017. december 01. „A vásárlástól érzik magukat boldognak a fiatalok

Az Y és a Z generációknál a vásárlás a másoknak való megfelelést, illetve az elfogadás iránti vágyat is jelenti, sokszor a média által alkotott ideálokat igyekeznek követni, olyan példaképeket, akik a valóságban gyakorlatilag nem is léteznek”– mondta Fetter Barbara, a BME PhD-hallgatója, fenntarthatófogyasztás-kutató, a 2000 fő megkérdezésén alapuló reprezentatív kutatás készítője.

http://www.life.hu/trend/20171127-a-vasarlastol-erzik-magukat-boldognak-a-fiatalok.html

További megjelenés:

https://www.sonline.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/vasarlasra-sarkall-minket-marketing-mi-pedig-orommel-eleget-teszunk-902427/

 

 

2017. december 02. PAKS II.: új atomenergiát tanulnak Oroszországban

A Magyar Épületgépészek Napja rendezvény és kiállítás keretében tartott rendezvényen dr. Czifrus Szabolcs egyetemi docens, BME Nukleáris Technika Tanszék igazgatója előadásában az atomenergiai általános helyzetet ismertette. Kiemelte, hogy a nukleáris energia részesedése a villamosenergia-termelésben növekszik, a világon 449 atomerőművi blokk üzemel, és 60-at építenek.

http://www.pakspress.hu/index.php?hirszama=66656&qq=rss&ugras=hirolvaso

 

2017. december 03. Így kell digitalizálni

Piaci szereplők, a Műegyetem és a SZTAKI is szállítanak ipar 4.0 elemeket a Technológiai Központba, ahol ezt a hármas együttműködést szeretnénk erősíteni. Az informatika és a gyártási informatika a két kulcsterület az ipar 4.0-ban, így mi ebben a projektben az IVSZ-tagvállalatok ilyen jellegű tudását fogjuk össze.

http://gyartastrend.hu/cikk/igy_kell_digitalizalni

 

2017. november 04. Orbán Tibor: jó marketing- eszköz lehet az ökocímke

A háztartási gépekhez vagy épületekhez hasonlóan már a távhő-rendszereket is besorolják energia- és környezethatékonyságuk alapján.A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel és a Magyar Mérnöki Kamarával egyeztetett módszertan alapján kategorizáljuk a rendszereket.

http://nrgreport.com/cikk/2017/12/04/erteknovelo-lehet-a-tavho-rendszereket-besorolo-energiacimke

 

2017.december 04. Konkrét

A műsor második felében pedig a virtuális fenyegetettségekből a valósokba zuhanunk Barna Emília egyetemi adjunktussal, a BME kutatójával. Vele zaklatásról, a nők elleni erőszakról, a #metoo kampányról és annak társadalmi kontextusáról, valamint a vélt, a rejtett és valós veszélyekről beszélgetek.

http://www.klubradio.hu/cikk.php?cid=212313

 

2017. december 04. Beszélgetés Callmeyer Ferenccel

Callmeyer Ferenc kétszeres Ybl Miklós-, Príma- és nívódíjas, gyémántdiplomás építészmérnök, a BMGE Építészmérnöki karának címzetes egyetemi tanára, az MMA Építőművészeti Tagozatának levelező tagja, akit fordulatokban gazdag, változatos életéről, és az általa személyesen megélt XX. századi magyar történelemről kérdezi Mészáros Ábel. http://epiteszforum.hu/beszelgetes-callmeyer-ferenccel

További megjelenés:

http://tervlap.hu/cikk/show/id/5803

 

2017. december 04. A jövő programozói versenyeztek Debrecenben

A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium, illetve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem csapata nyert vasárnap a Debreceni Egyetem Informatikai Kar Regionális Programozói Csapatversenyén.

http://www.hajdupress.hu/cikk/a-jovo-programozoi-versenyeztek-debrecenben

További megjelenés:

http://civishir.hu/campus/2017/12/debrecenben-kiderult-kik-a-legjobb-programozok

 

2017. december 04. Tóth József: Örülnék, ha a versenyen megismert mérnökhallgatók nálunk dolgoznának

A mérnökversenyre feladatokkal készülnek, és a legjobbakat jutalmazzák is. A 2017-es Techtogether Automotive Hungaryre két díjjal is érkeztek: értékelték a kiemelkedő egyéni teljesítményt és a lenyűgöző csapatmunkát is. Előbbit a BME hajóépítő csapat kötelékében tevékenykedő Cziegler András kapta, míg utóbbi kategóriában a legkiválóbban az egykori, autonóm gokartot építőkből verbuválódótott ME-Kart teljesített.

https://autopro.hu/techtogether/Toth-Jozsef-orulnek-ha-a-versenyen-megismert-mernokhallgatok-nalunk-dolgoznanak/23841/

 

2017. december 04. Magyar diák is volt a NASA díjazottjai között

Idén első alkalommal vehetett részt európai csapat is a NASA rendezésében évente megtartott Design Challenge repülőgép-tervezői versenyen. A sikeres lebonyolítás érdekében a NASA együttműködésre lépett a német Német Repülés- és Űrügyi Kutatóközponttal. A győztes csapat tagja volt a korábbi BME-s hallgató Varga Soma is.

http://www.piacesprofit.hu/klimablog/magyar-diak-is-volt-a-nasa-dijazottjai-kozott/

 

2017. december 05. Ismét műholdat küld a világűrbe a BME

A Masat-1, az első magyar műhold oktatási vonalon történő folytatásaként a BME-n villamos- és gépészmérnök hallgatók közreműködésével, egyetemi oktatók-kutatók szakmai irányítása mellett 2014-ben belekezdtek egy 5 centiméteres kocka alakú műhold fejlesztésébe, ennek neve SMOG-1.

https://autopro.hu/oktatas/Ismet-muholdat-kuld-a-vilagurbe-a-BME/23882/

További megjelenés:

http://profitline.hu/Ujabb-magyar-muhold-keszul-az-vilagurbe--372226

 

2017. december 06. 10,7 milliárdos állami megbízást hozott a WHB vezette konzorciumnak a Mikulás

A renoválás tervezésére kiírt közbeszerzést a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az MG Építész Tervező és Szolgáltató Kft. alkotta konzorcium nyerte el nettó 303 millió forintos ajánlattal.

https://blog.atlatszo.hu/2017/12/107-milliardos-allami-megbizast-hozott-a-whb-vezette-konzorciumnak-a-mikulas/