SMOG -1, Gömböc és az aszteroida, hipertiszta klór-dioxid

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről  2018. január 03. és január 10. között.

2018. január 03. Kétszázharmincnégy éves barokk hidat újítottak fel

A munkálatok során a BME Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszékén megvizsgáltatták a kőanyagát, amely rétegzett szerkezetű, meszes kötésű, finomszemű, palás jellegű homokeres tömött mészkő.

http://iho.hu/hir/ketszazharmincnegy-eves-barokk-hidat-ujitottak-fel-180103

 

2018. január 04. A Gömböc magyarázatot adhat a csillagközi aszteroida bizarr alakjára

Az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriuma és az MTA-BME Morfodinamikai Kutatócsoportja most egy igen egyszerű magyarázattal állt elő az ’Oumuamua származására és formájára vonatkozóan.

http://euroastra.blog.hu/2018/01/04/a_gomboc_magyarazatot_adhat_a_csillagkozi_aszteroida_bizarr_alakjara

 

2018. január 04. Már készül a második magyar műhold!

Jelenleg a Budapesti Műszaki Egyetemen két műhold készül. Ezek közül az egyik a földi, a másik a tényleges repülő példány lesz. A Masat-1, az első magyar műhold oktatási vonalon történő folytatásaként a BME-n villamos- és gépészmérnök hallgatók közreműködésével, egyetemi oktatók-kutatók szakmai irányítása mellett már 2014-ben belekezdtek egy 5 centiméteres kocka alakú műhold fejlesztésébe, ennek neve SMOG-1.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/mar-keszul-a-masodik-magyar-muhold/

 

2017. január 04. Magyarországi típusáruházak a 60-as és 70-es években

Bedecs-Varga Éva tanulmányában Simon Ferenc székesfehérvári és drezdai áruháza kapcsán vizsgálja a hatvanas-hetvenes években épült áruházak jelenkori helyzetét, utóéletét. A tanulmány a BME Építőművészeti Doktori Iskolában futó kutatásokat összegző Építészet és idő kötetben jelent meg.

http://epiteszforum.hu/magyarorszagi-tipusaruhazak-a-60-as-es-70-es-evekben

 

2018.01.05. Környezetbarát műgyantákat és kompozitokat fejlesztenek a mélyépítési ipar számára

Az NKFI Alap „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” című pályázati felhívásán 94,25 millió Ft állami támogatást nyert el a POLINVENT Kft. A megoldáshoz újszerű gyantákat célszerű kifejleszteni, pl. az uretán metakrilátok családjából. Ezek üzemszerű előállítását modern, számítógépvezérelt technológiával tervezzük, egyetemi (BME) és kutatóintézeti (MTA KFKI) szakemberek bevonásával. Jelen K+F projekt végső célja: környezetbarát és egyben termelékeny megoldás kidolgozása a ShortLiner bontásmentes csatornajavításra.

http://eupalyazatiportal.hu/kornyezetbarat-mugyantakat-es-kompozitokat-fejlesztenek-a-melyepitesi-ipar-szamara/

 

2017. január 05. Műemlékvédelmi képzés indul

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar idén is elindítja a műemlékvédelem szakirányú továbbképzési szakot. A képzés célkitűzése változatlan: a műemlékvédelemben dolgozó szakemberek számára speciális, elsősorban elméleti tudás átadása.

http://epiteszforum.hu/muemlekvedelmi-kepzes-indul

 

2018.01.05. Charaf Hassant a mobileszközök kommunikációjával kapcsolatos eredményei miatt ismerték el

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára 2017 végén vehette át az MTA doktori címet tanúsító oklevelet tudományos teljesítményéért.

https://autopro.hu/oktatas/Charaf-Hassant-a-mobileszkozok-kommunikaciojaval-kapcsolatos-eredmenyei-miatt-ismertek-el/24082/

 

2018. január 05. Sanyikám, mit csináljak? Találj fel valamit, Zolikám!

Noszticzius Zoltán és kollégái rájöttek, hogyan lehet a világ legjobb oldószerét, a klór-dioxidot hatékonyan előállítani. Azóta is itt Magyarországon, a BME egyik laborjában készül a hipertiszta klór-dioxid. Találmányukat Európa több országa mellett az Amerikai Egyesült Államokban és Kínában is szabadalmaztatták.

https://forbes.hu/uzlet/sanyikam-mit-csinaljak-talalj-fel-valamit-zolikam/

 

2018. január 06. Személyes érdekek vezérlik a magasházak építését

Egyetért Lázár Jánossal abban, hogy a Parlamentnél magasabb épületek a mohóság szimbólumai. De azt szeretné, hogy a tervezett épületek sorsa ne hatalmi erőviszonyok alapján, hanem a lakossággal folytatott párbeszéd során dőljön el. Pálfy Sándor építész professzorral, a BME Urbanisztika Tanszék volt vezetőjével beszélgettünk a budapesti magasházakról.

https://24.hu/belfold/2018/01/06/szemelyes-erdekek-vezerlik-a-magashazak-epiteset/

 

További megjelenés:

http://www.vilagvege2012.hu/2018/01/06/a-magashazak-epiteset-szemelyes-erdekek-vezerlik/

 

2018. január 08. Elindult a termelés a magyar autógyárakban – ez történt az 1. héten

Díj: MTA doktori címet vehetett át a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára, Charaf Hassan. Az oktató új módszertant dolgozott ki hatékony, szakterület-specifikus (szöveges és vizuális), formális modellező nyelvek alkalmazására. Ezek nyelvtranszformáció révén lehetővé teszik a különböző mobileszközökre történő fejlesztést, figyelembe veszik az érintett eszközök számítási jellemzőit és energiafelhasználását is.

https://autopro.hu/elemzesek/Elindult-a-termeles-a-magyar-autogyarakban-ez-tortent-az-1-heten/24088/

 

2018. január 08. Szocialista áruházak változó városainkban

Múlt, jelen, jövő - Szocialista áruházak változó városainkban címmel írt tanulmányt Kovács Dávid, mely a BME Építőművészeti Doktori Iskolában futó kutatásokat összegző Építészet és idő kötetben jelent meg.

http://epiteszforum.hu/szocialista-aruhazak-valtozo-varosainkban

 

2018. január 08. Rados Jenő hagyatéka

Rados Jenő (1895–1992) építész, építészettörténész, műemlékvédelmi szakember, a Műegyetem nagyhírű professzora. Az életműből összeállított kiállítás január 10-én, este hat órakor nyílik, Winkler Barnabás megnyitóbeszédével.

http://epiteszforum.hu/rados-jeno-hagyateka

További megjelenés:

http://tervlap.hu/cikk/show/id/5863

 

2018.01.10. Hiányótló konferencia és webinárium a tervezői művezetésről

Huszár Zsolt építész, mestertanár (BME Építéstechnológia és Építésmenedzsment Tanszék) olyan alapvető műszaki kérdésekről fog beszélni (műszaki ellenőri tapasztalatok alapján), amit az építésznek illene észrevennie, vagy célszerű keresnie, ellenőriznie a tervezői művezetés során (főként, ha nincsen műszaki ellenőr), az őket érdeklő, esztétikai és tervértelmezési kérdéseken felül.

http://tervlap.hu/cikk/show/id/5864