SMOG-1, gráfmodellek automatikusan, BME siker az ABB pályázaton

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről  2018. január 10. és január 17. között.

2018. január 10. Egy elveszett világ - A Club Aliga építészeti emlékei

Hurták Gabriella dolgozatának központi témája a Club Aliga néven ismert egykori kiemelt pártüdülő területének identitásvizsgálata. Az üdülő a Balaton-part jelenleg talán legnagyobb összefüggő fejlesztésre váró területe, ugyanakkor történelmi múltja is különlegessé teszi. A tanulmány a BME Építőművészeti Doktori Iskolában futó kutatásokat összegző Építészet és idő kötetben jelent meg.

http://epiteszforum.hu/egy-elveszett-vilag-a-club-aliga-epiteszeti-emlekei

 

2018. január 10. Magyar kutatók forradalmasíthatják az autóipar egyik fontos szeletét

Az MTA-BME Lendület Kiberfizikai Rendszerek Kutatócsoport munkatársai, Semeráth Oszkár, Nagy András Szabolcs és a kutatócsoport vezetője, Varró Dániel olyan szoftverprototípust fejlesztett ki a nyílt forráskódú VIATRA keretrendszerre építve, amely jelentősen megkönnyíti ezt a szisztematikus tesztelést.

https://www.portfolio.hu/vallalatok/autoipar/magyar-kutatok-forradalmasithatjak-az-autoipar-egyik-fontos-szeletet.273125.html

 

2018. január 10. Tovább drágul az M0-s

Az M0-s eredeti gondolata persze jóval régebbi, először dr. Vásárhelyi Boldizsár, a Műegyetem professzora publikálta doktori disszertációjában.

https://alfahir.hu/2018/01/10/m0_kozlekedes_nif

 

2018. január 10. SMOG-1 startlehetőség

A legújabb hírek szerint 2019 végén vagy 2020 elején indulhat az apró műegyetemi műhold.

http://www.urvilag.hu/hazai_kutatohelyek_es_uripar/20180110_smog1_startlehetoseg

 

2018. január 11. Kiderült, szerintetek melyik Budapest legszebb egyetemi épülete

A szavazás első körében hét egyetemi épületet választottunk ki - köztük van az ELTE Múzeum körúti épületegyüttese és az Egyetem téri épület, a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Szentkirályi utcai épülete, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Corvinus főépülete is.

http://eduline.hu/felnottkepzes/2018/1/11/legszebb_budapesti_egyetem_eredmeny_FPJ4MV

 

2017. január 12. Magyar kutatók eredménye forradalmasíthatja az autóipari tervezőeszközök tesztelését

Az MTA-BME Lendület Kiberfizikai Rendszerek Kutatócsoport munkatársai, Semeráth Oszkár, Nagy András Szabolcs és a kutatócsoport vezetője, Varró Dániel olyan szoftverprototípust fejlesztett ki a nyílt forráskódú VIATRA keretrendszerre építve, amely különféle gráfalgoritmusok és módszerek felhasználásával képes jól formált gráfmodelleket automatikusan előállítani.

http://insiderblog.hu/blogzine/2018/01/12/magyar-kutatok-eredmenye-forradalmasithatja-az-autoipari-tervezoeszkozok-teszteleset/

 

2018. január 12. Innovációdömping van a Siemensnél

A társaság magyarországi kutatói fejlesztették ki a Magnus Aircraft Zrt. eFusion nevű, hibrid-elektromos kisrepülőjének hajtásrendszerét, és ők dolgoznak (a BMGE-vel) az ilyen légi járművek akkumulátorain.

https://www.vg.hu/vallalatok/innovaciodomping-van-siemensnel-2-745575/

 

2018. január 14. Az Internet hazai megjelenése, II. rész

A teljesen IP-alapon működő HBONE hálózat létrehozása adta a megoldást. Ennek az első kezdeménye a Széchenyi-hegyi centrummal működő 2 Mbit/s-os mikrohullámú kapcsolatrendszer volt a BME, a KFKI és az IIF között. A BME az időközben az egyetemek közötti optikai körgyűrű segítségével az ELTE és a BKE ellátását, illetve a szegedi József Attila Tudományegyetem bekapcsolását is megoldotta.

https://hirlevel.egov.hu/2018/01/14/az-internet-hazai-megjelenese-ii-resz/

 

2018. január 15. Új korszak jön az átutalásoknál

A blokklánc technológiáról szóló kerekasztal-beszélgetés résztvevői közül többen is kiemelték, hogy egyelőre nem igazán látni a megoldás jövőbeni kifutását. Az egyértelmű, hogy a bitcoin sokkal többre használható a bányászatnál, hiszen ahogyan Pataricza András, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszékének egyetemi tanára rámutatott, olyan platformról van szó, amely a belső és a külső együttműködést is hihetetlenül egyszerűvé, tiszta szerkezetűvé és rugalmassá tudja tenni akár B2B, akár B2C viszonylatban. Az egyetemi oktató egyébként azt is elmondta, hogy a blokklánc technológia mögötti koncepció egyáltalán nem számít újdonságnak, sőt, kutatási szempontból már nagyon jól feldolgozott téma.

http://www.itbusiness.hu/Fooldal/rss_3/Uj_korszak_jon_az_atutalasoknal.html

 

2018. január 15. ABB: Női mentor-, és gyakornoki program az ABB-től

A mentorprogramra kiírt pályázat győztesei közül Tőzsér Eszter és Fábrik Bettina a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Gépészmérnöki Karának mester szakos hallgatói. Szintén a BME mester szakos hallgatója Ladányi-Pára Katalin Gyógyszervegyészmérnöki Karon. Tasnády Zsuzsa a Széchenyi István Egyetem Villamosmérnöki Bsc Automatizálási szakirányát végzi, Gyurkó Csilla pedig a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának MSc hallgatója.

http://www.news4business.hu/kozlemenyek/press_release.php?id=35409&referer_id=rss

 

2018. január 16. Ennyibe kerül a pilótaképzés elvégzése: méregdrága, de megéri

A főpilóta szerint a magyarországi pilótaiskolák magas színvonalú képzést nyújtanak, sőt képez pilótákat a Nyíregyházi Főiskola is, illetve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kínálatában is van pilótaképzés, igaz, állami finanszírozás nincs, de van lehetőség arra, hogy a hallgatók diákhitelből finanszírozzák tanulmányaikat.

http://eduline.hu/felnottkepzes/2018/1/16/pilotakepzes_meregdraga_de_megeri_W8LS5F

 

2018. január 16. Megújult a Műegyetem műholdvezérlő állomása

A SMOG-1 vételére készülve új antenna és forgatórendszer került a Műegyetem E épületének tetejére.

http://www.urvilag.hu/hazai_kutatohelyek_es_uripar/20180116_megujult_a_muegyetem_muholdvezerlo_allomasa

 

2018. január 16. Friss diplomások, új szemlélet - beerősít a Nemzeti Közművek

Együttműködési megállapodást írt alá az NKM Nemzeti Közművek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME), a megállapodás célja a hallgatók gyakorlati képzésének segítése.

http://nrgreport.com/cikk/2018/01/16/friss-diplomasok-uj-szemlelet-beerosit-a-nemzeti-kozmuvek

További megjelenés:

https://www.hrportal.hu/hr/egyuttmukodesi-megallapodast-irt-ala-a-nemzeti-kozmuvek-a-bme-vel-20180116.html

 

2018. január 17. Nagy munka kezdődik a Dunán

Az Utiber Közúti Beruházó Kft., a Viziterv Consult Kft. valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tervezheti a Duna jobb hajózhatóságához szükséges fejlesztéseket, nettó 1,3 milliárd forintért - tette közzé a ajánlatkérő Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. a Közbeszerzési Értesítőben.

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/nagy_munka_kezdodik_a_dunan.654979.html