Fázisváltó anyagok, CulturFusion, BME-s siker az Intel világversenyen

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről  2018. május 16. és május 23 között.

2018. május 17. Sárkányok kavarták fel a Lágymányosi öböl nyugodt vizét

Az egyetemek 200 m-es és 2000 m-es válogató versenyén a legjobb teljesítményt a Széchenyi István Egyetem legénysége nyújtotta, így összességében az egyetemek válogató futamában az SZE mellett három egyetem legénysége (Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) teljesítette azokat a feltételeket, melyekkel megszerezték a jogot, hogy július 17-22 között ők is a győzelem reményében lapátolhassanak először a Maty-éren, majd a Tiszán.

http://www.xlsport.hu/sarkanyok-kavartak-fel-a-lagymanyosi-obol-nyugodt-vizet/

További megjelenés:

http://bdpst24.hu/2018/05/22/megvan-hogy-mely-kishajok-indulnak-a-szegedi-sarkanyhajo-vilagbajnoksagon/

 

2018. május 17. Ipar 4.0 Technológiai Központ látogatás

2018. május 30-án megismerhetjük az Ipar 4.0 Technológiai Központot (TK), melyet a GINOP 1.1.3-16 projekt (Projekt) finanszírozásából hoztott létre a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és az IFKA – IVSZ konzorcium (Konzorcium). A BME a TK-t a projekt teljes életciklusa alatt (2019 decemberéig) működteti. A TK a BME Villamosmérnöki-, Gépészeti-, és Közlekedésmérnöki Karainak együttműködése során valósul meg az „I” épület 260m2-nyi területén.

https://logisztika.hu/2018/05/17/ipar-4-0-technologiai-kozpont-latogatas/

 

2018. május 18. Ők nyerték a Horizont - Otthon a családnak pályázatot

A HORIZONT – Otthon a családnak tervpályázat Bírálóbizottság tagja volt Dr. habil Alföldi György DLA egyetemi docens, tanszékvezető-helyettes Urbanisztika Tanszék BME

http://epiteszforum.hu/ok-nyertek-a-horizont-otthon-a-csaladnak-palyazatot

 

2018. május 18. "Együtt vagyunk erősek"

Az oktatásfejlesztés terén komoly sikerként értékelte, hogy a BME-­vel és EMMI-­vel közösen elindult egy új 2+1 éves üzemmérnök-­informatikus (BProf) alapképzés, melynek kitűnő fogadtatása volt már az első felvételi időszakban. Ennek is köszönhetően trendforduló történt: 2017-­ben 10 év csökkenés után először nőtt (és egyből 10 százalékkal) az informatikai szakokra jelentkezők száma.

http://www.itbusiness.hu/Fooldal/rss_3/egyutt_vagyunk_erosek.html

További megjelenés:

https://www.hwsw.hu/hirek/58832/ivsz-kozgyules-digitalizacio-oktatasfejlesztes.html

 

2018. május 18. A jövő energiatárolása – Fázisváltó anyagok

A BME-n 2012-ben történt egy kísérlet ezzel kapcsolatban, hiszen Andrássy Zoltán és Farkas Rita TDK dolgozatában egy háztartásba épített fázisváltó anyagos hőtároló rendszerrel foglalkoztak. A több éves kutatás kísérletezés, modellezés végül rendkívüli módon meghozta a sikert, hiszen több megnyert verseny (pl.: OTDK) és rengeteg konferencia után, úgy gondolták belépnek a piacra, és megalapították a HeatVentors nevű céget. Az általuk tervezett fázisváltó-anyagos hőtároló felhasználható például szervertermekben és nagyobb méretű fűtési rendszerekben is. Több nagy multinacionális vállalattal tárgyaltak a világ számos pontján (USA, Kína), és nagyon úgy tűnik, hogy a dolog alakul.

http://www.alternativenergia.hu/a-jovo-energiatarolasa-fazisvalto-anyagok/82483

További megjelenés:

http://www.vilagvege2012.hu/2018/05/18/a-jovo-energiatarolasa-fazisvalto-anyagok/

 

2018. május 18. Digitalizáció: a jövő versenyképességének záloga

Szegediné Lengyel Piroska (ZSKE), Molnár György (BME) és Námesztovszki Zsolt (Újvidéki Egyetem) Mihalik Judit moderátor vezetésével azt vitatták meg, hogy a digitalizáció, valamint az online kurzusok és tananyagok milyen helyet foglalnak el jelenleg az oktatásban. Emellett megosztották tapasztalataikat arról is, hogyan lehet a gyakorlatban alkalmazni a nap során említett innovációkat, illetve az olyan új tanítási módszereket, mint a gamifikáció.

http://insiderblog.hu/blogzine/2018/05/18/digitalizacio-a-jovo-versenykepessegenek-zaloga/

 

2018. május 19. Egy különleges falfesték emelheti új szintre a lakásfűtést

Forradalmasíthatja a lakásfelújítást és -fűtést a következő évtizedekben az a speciális falfesték, amelynek fejlesztésébe kezdett a Poli-Farbe Vegyipari Kft. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyik tanszékének szakember gárdája. A fűtőfesték csökkenti az otthonok ökológiai lábnyomát, és alkalmas a lakások, házak energiatakarékos felmelegítésére.

https://www.tozsdeforum.hu/szemelyes-penzugyek/napi-penzugyek/egy-kulonleges-falfestek-emelheti-uj-szintre-a-lakasfutest-92909.html

 

2018. május 20. Hahó Európa! Budapesten

Május 28-án a CulturalFusions: balett és művészet – a világ Budapesten című modern balettelőadáson nemzetközi tehetségek lépnek fel a Budapesti Műszaki Egyetemen a zene, a tánc, a design és az építészet elemeit egyesítve. A legendás koreográfus, Sir Kenneth Macmillan munkájától a modern világot ábrázoló Wayne Mcgregor munkájáig, olasz, portugál, japán, dél-afrikai és skót koreográfusok új alkotásain keresztül vezet a balett világában tett utazás, a BME Egyetemi Zenekarának zenei kíséretével.

http://www.mixonline.hu/Cikk.aspx?id=150580

 

2018. május 20. A szegedi egyetemisták ismerik a legjobban a negyedik ipari forradalom technológiáit

Az Ipar 4.0 volt a kiemelt témája a Techtogether GTE Ipar napjai versenynek, melyet – ahogy az az elnevezésből is sejthető – az Ipar Napjai kiállítás keretein belül rendezett meg közösen a Gépipari Tudományos Egyesülettel szakportálunk.  Az összetett versenyen harmadik helyen végzett a Szombathelyi Gépész csapat, második lett a BME Formula Racing Team és a dobogó legfelső fokára idén a Szegedi Tudomány Egyetem Airrari csapata állhatott. https://autopro.hu/techtogether/A-szegedi-egyetemistak-ismerik-a-legjobban-a-negyedik-ipari-forradalom-technologiait/25657/

 

2018. május 21. Hazai siker a Pneumobilon Konstrukció eredetisége

Konstrukció eredetisége: 1. BME Műszakik Air115 Team (Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Budapest)

Távolsági futam: 1. BME Löködönc (Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Budapest) – 10.685 méter; 3. BME Löködönc v2 (Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Budapest) – 7.376 méter

Gyorsulási futam: 2. BME Műszakik Air115 Team (Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Budapest)

Szenior kategória: BME Műszakik Kanóc Team (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Budapest)

Legötletesebb konstrukció: BME Műszakik Air115 Team (Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Budapest)

Leggyorsabb jármű: BME Műszakik Air115 Team (Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Budapest) – 50,35 km/óra

Egyetemi pontverseny nyertese: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

http://jarmuipar.hu/2018/05/hazai-siker-pneumobilon/

 

2018. május 22. Ez történt a 20. héten

A legrangosabb állami tudományos elismerésben részesült a BME Gépészmérnöki Karának dékánja, Czigány Tibor és Péceli Gábor, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék egyetemi tanára, korábbi rektor.

https://autopro.hu/elemzesek/Elviszi-a-termelest-a-Lear-uj-motort-gyartanak-Gyorben-ez-tortent-a-20-heten/25653/

 

2018. május 22. Űrszondával erednének a Naprendszerbe látogató kis égitestek nyomába

A formálódó bolygórendszerben a gyakori ütközések is alakíthatták a testet. Hivatkoznak arra a magyar eredményre is, amelyben Domokos Gábor (BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék), valamint Szabó M. Gyula (ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriuma) kisebb méretű testekkel hosszú időn keresztül történt ütközések koptató hatásának tulajdonítják a test elnyújtott alakját.

http://www.vilagvege2012.hu/2018/05/22/urszondaval-erednenek-a-naprendszerbe-latogato-kis-egitestek-nyomaba/

 

2018. május 22. Magyar siker az Intel világversenyén

Molnár Áron, a Székesfehérvári SzC Széchenyi István Műszaki Szakgimnáziuma korábbi diákja, aki jelenleg a BME-n tanul, „Új típusú ferrofluidos dőlésérzékelő szenzor" című munkájával pályázott, amellyelelnyerte az Embedded Systems kategóriában a negyedik díjat, így 500 dolláros pénzjutalomban részesült.

http://www.origo.hu/techbazis/20180522-intel-isef-2018-molnar-aron-ferrofluidos-doleserzekelo.html

További megjelenés:

http://www.zetapress.hu/belfold/88500

http://www.szakmaban.hu/karrier/molnar-aron-a-legjobbak-kozott-a-vilag-legnagyobb-tehetsegkutato-versenyen-20180522

https://www.szekesfehervar.hu/a-vilag-legnagyobb-tehetsegkutato-versenyen-molnar-aron-a-legjobbak-kozott

 

2018. május 22. Ipar Napjai

A meghívott előadók között olyan nemzetközileg is elismert szakemberek voltak, mint Günter Hörcher, a Fraunhofer Gyártási Automatizációs Intézet (Institute for Manufacturing Engineering and Automation IPA) kutatási igazgatója, Hans-Joerg Stotz, az SAP IoT stratégiáért felelős alelnöke, Charaf Hassan, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Automatizálási és Alkalmazott Informatikai tanszékvezetője, Petri Liuha, az EIT Digital Industry vezetője, valamint a digitális iparág számos hazai képviselője.

http://www.packmarket.hu/component/content/article/24-friss-hirek/647-ipar-napjai

 

2018. május 23. Májusban újraindul a legmenőbb startup közösségi esemény, a Progress Bar

A Progress Bar második felében a panelbeszélgetés résztvevőiként olyan startupok számolnak be tapasztalataikról, akik már valamely jelentős mérföldkövet túllépve elindultak a nemzetközi siker irányába. Az AImotive az önvezető autók technológiájához szükséges hardveres eszközök fejlesztésében jár élen, míg a PuliSpace projekt a Budapesti Műszaki-és Gazdaságtudományi egyetem első űrszondáját létrehozva tett szert népszerűségre itthon és külföldön egyaránt.

http://www.technokrata.hu/egazdasag/startup/2018/05/23/majusban-ujraindul-a-legmenobb-startup-kozossegi-esemeny-a-progress-bar/