Űrakadémia 4.0, evezős egyetemi világbajnokság, ARWU-rangsor

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről  2018. augusztus 8. és augusztus 15. között.

 

2018. augusztus 9. Innovációs Garázs a Duna partján

Magyarország egyik legkorszerűbb irodaépületének tartják az Ericsson új székházát, amelynek felavatásán részt vett Orbán Viktor miniszterelnök mellett Börje Ekholm, az Ericsson elnök-vezérigazgatója is. A jeles esemény alkalmából az Ericsson szándéknyilatkozatot írt alá a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME) az oktatás, kutatás és innováció terén folytatott hosszú távú együttműködés kiterjesztéséről.

https://computerworld.hu/uzlet/innovacios-garazs-a-duna-partjan-251655.html

 

2018. augusztus 9. Péch Géza: '56 fegyvertelen ellenállója és mártírja

Fegyvert nem fogott a kezébe, de önkéntes mentősofőrnek állt, hogy embertársain segíthessen a forradalom napjaiban. Annak bukása után szerepet vállalt az ellenállók összekötésében, ami miatt elfogták és halálra ítélték. Péch Géza bátor volt, magyar hős. A Műegyetem esti tagozatán tanult, az ötvenhatos forradalom idején szakképzett üzemmérnökként dolgozott az Ikarus Karosszéria- és Járműgyárban.

http://mandiner.hu/cikk/20180809_pech_geza_56_fegyvertelen_ellenalloja_es_martirja

 

2018. augusztus 11. Űrakadémia 4.0

Űroktatás, avagy kerekasztal-beszélgetések egy négyszögletű kérdéskörben, a MANT negyedik nyári Űrakadémiáján. Az egyetemi szerepvállalás kérdéseinek megvitatásakor a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet (BME) dr. Kovács Kálmán, az Egyesült Innovációs és Tudásközpont (BME EIT) igazgatója és dr. Csurgai-Horváth László, a Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék munkatársa képviselte.

http://www.urvilag.hu/magyar_korszeru_oktatas/20180811_urakademia_40

 

2018. augusztus 13. Minden idők legeredményesebb egyetemi világbajnokságán vagyunk túl

A Shanghajban megrendezett Evezős Egyetemi Világbajnokságon két egységünk indult a BME női kormányos nélküli kettes csapata és a Széchenyi Egyetem férfi könnyűsúlyú négypárevezőse. A Coimbrai Európai Egyetemi Játékokon szerzett győzelem után megérdemelten, óriási küzdelemben mindkét egység világbajnoki címet szerzett.

https://www.lokal.hu/2018-08-minden-idok-legeredmenyesebb-egyetemi-vilagbajnoksagan-vagyunk-tul/

 

2018. augusztus 13. Itt vannak az új sztárszakmák, és az is megvan, hol lehet megtanulni

Egy kínai milliárdos 300 millió dollárból épít az USA-ban egy kriptovalutákhoz kapcsolódó technológiákkal foglalkozó innovációs hubot, és mellé egyetemi képzést is indít.  A téma egyébként a magyar felsőoktatásban is egyre nagyobb teret kap. A Corvinus Egyetem például felállította a Corvinus Fintech Centert, ahol többek között blockchainnel is lehet foglalkozni, de a BME-n is van lehetőség ismerkedni a kérdéskörrel.

https://uzleti-innovacio.blog.hu/2018/08/10/itt_vannak_az_uj_sztarszakmak_es_az_is_megvan_hol_lehet_megtanulni

 

2018. augusztus 13. Lauber, a modern

Hatvanöt évvel ezelőtt, 1953. augusztus 13-án halt meg Lauber László építész, a 20. század első felének kiemelkedő hazai avantgárd építésze. Műegyetemi tanulmányai befejeztével négy évig tanársegédként tanított is a Műegyetem ókori, majd épülettervezési tanszékén.

http://epiteszforum.hu/lauber-a-modern

 

2018. augusztus 14. Ínséget jelzett a meder sziklája

Hívják-hívták Ínség-sziklának, kőnek és zátonynak is – a lényeg mégis az, ha felbukkan, akkor a hosszú ideje tartó aszály miatt olyan alacsony a vízállás, hogy a hiedelem szerint egy kisebb gyerek is át tud kelni a Dunán – mondta lapunknak Kovács Imréné geológus. A szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy a kétezres évek elején a BME Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszékén készült műszeres vizsgálatok szerint a szikla anyaga természetes eredetű homokkő.

http://magyarhirlap.hu/cikk/125772/Inseget_jelzett_a_meder_sziklaja

 

2018. augusztus 15. Itt a 2018-as felsőoktatási rangsor: öt magyar egyetem a legjobbak között

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemet és a Szegedi Tudományegyetemet is az 501-600. kategóriába sorolták a 2018-as ARWU-rangsor készítői. A Semmelweis Egyeteme 601-700., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 701-800. helyen, a Debreceni Egyetem pedig a 901-1000. helyen végzett a legfrissebb listán.

http://eduline.hu/felsooktatas/2018/8/15/ARWU_egyetemi_rangsor_CTHJ6F