BME FRT, rangsor, SMOG-1, MOVECIT

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről  2018. november 7. és november 14. között.

2018. november 7. Sürgősen műhelyre van szüksége a napelemes hajót építő egyetemistáknak

Egyre több hallgatói csapat foglalkozik járműépítéssel, egy team azonban kitűnik a mezőnyből: a BME hallgató napelemes hajót építenek és azzal versenyeznek nemzetközi versenyeken. Most azonban gondban vannak, ugyanis műhelyre van szükségük.

https://autopro.hu/techtogether/Surgosen-muhelyre-van-szuksege-a-napelemes-hajot-epito-egyetemistaknak/28063/

 

2018. november 7 A top 10-be vágyik a BME Formula Racing Team

A BME Formula Racing Team 2007-ben alakult a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen azzal a céllal, hogy megvalósítsa pár fiatal egyetemista álmát és részt vehessen a Formula Student versenysorozatban, hagyományt teremtve ezzel nemcsak az egyetemen, hanem Magyarországon is.

http://www.autogyar.hu/auto-vilag-piac/elemzesek-statisztikak/a-top-10-be-vagyik-a-bme-formula-racing-team-20181107

További megjelenés:

http://www.techmonitor.hu/szakember/kepzes-oktatas/a-top-10-be-vagyik-a-bme-formula-racing-team-20181107

http://www.szakmaban.hu/felsooktatas/a-top-10-be-vagyik-a-bme-formula-racing-team-20181107

http://www.holvezessek.hu/hirek.html?azonosito=15923

https://formula.hu/auto/2018/11/08/hogy-kerul-egy-elektromos-versenygep-egy-autoszalonba

 

2018. november 8. VIII. Épületszerkezeti Konferencia, 2018. november 20.

A BME Épületszerkezettani Tanszéke – nyolc éve – Gábor László professzor úr 100. születésnapja tiszteletére szervezett először Épületszerkezeti Konferenciát. A rendezvény hagyományt teremtett; ezt követően évente más témában került sor egy-egy szakterület átfogó elemzésére, az ezzel kapcsolatos kutatói, szakértői, szaktervezői tapasztalatok összegzésére.

https://esemenymenedzser.hu/konferenciak-treningek/item/23754-viii-epuletszerkezeti-konferencia-2018-november-20.html

 

2018. november 8. Itt a friss rangsor, hat magyar egyetem a legjobb száz között

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 20., a Szegedi Tudományegyetem a 26., 29. helyen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A 31. helyen szerepel a Debreceni Egyetem, utána a Budapesti Corvinus Egyetem áll a 48. helyen, majd a Pécsi Tudományegyetem az 53. helyen.

https://ripost.hu/cikk-itt-a-friss-rangsor-hat-magyar-egyetem-a-legjobb-szaz-kozott/?source=observer

 

2018. november 8. Smog–1: kis műhold nagy célokkal

A Smog–1, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) készülő kis műhold méri majd meg a világon elsőként, hogy mekkora ez a sugárzás. Gschwindt András, a BME Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszékének egyetemi docense, projektvezető elmondta, hogyha a Holdról rátekintenénk a Földre, akkor azt látnánk, hogy elektroszmog vesz körbe minket, amellyel elzárjuk magunkat a külvilágtól. A projektvezető szerint ráadásul ezt feleslegesen sugározzuk ki. Hozzátette: olyan jelforrásokat kerestek, amelyek sugárzása kellően nagy, így hatékonyan mérhető. Ezek jellemzően a televízióadók.

https://www.hirado.hu/tudomany-high-tech/urkutatas/cikk/2018/11/08/smog-1-kis-muhold-nagy-celokkal

 

2018. november 9. Fázik-e a Föld a fűtéstől?

„A fűtés rendkívül fontos a környezeti terheléssel járó emberi tevékenységek között. Az általánosan elfogadott adatok szerint az energiafelhasználás 42-45 százaléka kötődik a lakóépületekhez, és ennek döntő hányadát a fűtés teszi ki. A fennmaradó részen főként az ipar, illetve a közlekedés osztozik – mondja Szánthó Zoltán, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületgépé­szeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszékének docense, a Fűtéstechnika című tárgy előadója. – Ehhez még hozzá kell számolni azt is, hogy az iparban is jelentős a hőtermelés, és jelen vannak a fűtéstechnikai megoldások. Mindebből tehát az látszik, hogy az energiafelhasználásból igen nagy részt foglal el a hőellátás. Ez természetesen nemcsak a felhasznált energia miatt jelent környezeti terhelést, de az előállítás közben történő környezetszennyezés okán is.”

http://www.innoteka.hu/cikk/fazik-e_a_fold_a_futestol.1808.html

 

2018. november 8. Mérnökképzés önvezető járművek fejlesztésére

Az angol nyelvű képzés a járműipar legdinamikusabban fejlődő területéhez kapcsolódva, az önvezető járművek fejlesztésére képez szakembereket a BME-n.

https://tudomanyplaza.hu/mernokkepzes-onvezeto-jarmuvek/

 

2018. november 9. A jövő nukleáris szakemberei

Itthon kizárólag a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetében képeznek atomenergetikai szakembereket. Az intézet igazgatójával, Czifrus Szabolccsal beszélgettünk az utánpótlásról.

http://www.innoteka.hu/cikk/a_jovo_nuklearis_szakemberei.1798.html

 

2018. november 9. Fenntartható munkahelyi közlekedési projekt - Sajtótájékoztató

Budapest, 2018. november 9., péntek (OTS) - Közlekedéstervező cégek, szolgáltatók, kutatóintézetek és egyetemek képviselői gyűlnek össze 2018. november 19-én a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, hogy a MOVECIT projekt keretében a fenntartható munkahelyi közlekedés problémáira keressenek innovatív megoldásokat.  A workshopon előadással tervezetten megjelenő intézmények: GreenGo, e-Mobi, Kantaa, BME, Közlekedéstudományi Intézet, Budapest Főváros XIV. kerület Zugló Önkormányzata

http://ots.mti.hu/hirek/139435/fenntarthato_munkahelyi_kozlekedesi_projekt-sajtotajekoztato

 

2018. november 9. Megjelent a Figyelő felsőoktatási tájékoztatója

A tájékoztató tartalmazza a magyarországi egyetemek abszolút rangsorát, amelyet többek között a felsőoktatási intézményekbe jelentkezők kiválósága, a külföldi hallgatók száma és az oktatók tudományos teljesítménye alapján állították össze. Ezek alapján a Budapesti Corvinus Egyetem a listavezető, a második az Állatorvostudományi Egyetem, a harmadik pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.

https://hir.ma/belfold/oktatas/megjelent-a-figyelo-felsooktatasi-tajekoztatoja/740248

További megjelenés:

http://www.mon.hu/megjelent-a-figyelo-felsooktatasi-tajekoztatoja/4044387

http://www.haon.hu/megjelent-a-figyelo-felsooktatasi-tajekoztatoja/4044387

http://magyarhirlap.hu/cikk/133094/Megjelent_a_Figyelo_felsooktatasi_tajekoztatoja

http://www.erdon.ro/megjelent-a-figyelo-felsooktatasi-tajekoztatoja/4044387

https://webradio.hu/hirek/belfold/megjelent-a-figyelo-felsooktatasi-tajekoztatoja

 

2018. november 10. Továbbtanulási és elhelyezkedési lehetőségekkel ismerkedtek a Bethlen diákjai

A Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a gödöllői Szent István Egyetem, valamint a Neumann János Egyetem is képviseltette magát.

http://www.vasarhely24.com/iskolapad/tovabbtanulasi-es-elhelyezkedesi-lehetosegekkel-ismerkedtek-a-bethlen-diakjai

 

2018. november 12. Ez történt a 45. héten

Februárban indul angol nyelven az Autonomous Vehicle Control Engineer, azaz Autonóm Járműirányítási Mérnök mesterszak a BME-n, ahol önvezető járművek fejlesztésére képeznek szakembereket.

https://autopro.hu/elemzesek/Mit-lep-az-Audi-a-nyitrai-Jaguar-ezer-euros-berere-ez-tortent-a-45-heten/28096/

 

2018. november 12. A feltörekvő elte.hu

Az elte.hu mellett a top 100-ban szereplő egyetemi honlap még a bme.hu vagy az unideb.hu is.

http://elteonline.hu/kozelet/2018/11/12/a-feltorekvo-elte-hu/

 

2018. november 12. Akár szombathelyi gépészek is építhetnek majd önvezető autót

A RECAR program keretében a BME és az ELTE partnereikkel együttműködve indították el 2018 szeptemberében az önvezető járművek irányítási rendszereinek fejlesztésére épülő mesterképzéseket. A keresztféléves képzésre november 15-ig van lehetőség jelentkezni, elsősorban járműmérnöki, villamosmérnöki, mechatronikai mérnöki, közlekedésmérnöki, mérnök informatikus, gépészmérnöki, és logisztikai mérnöki alapszakok hallgatóinak.

http://www.frisss.hu/kozeletrovat/akar-szombathelyi-gepeszek-is-epithetnek-majd-onvezeto-autot

 

2018. november 12. Egyetemisták ötleteit díjazta az OTP Business

Az OTP Bank vállalati üzletága, az OTP Business másodszorra írt ki pályázatot a felsőoktatásban tanulóknakA második fordulóba jutott tizenöt hallgató a pénteki budapesti döntőben háromfős csapatokat alakított.A zsűri értékelte a győztes csapat tartalmilag és formailag is meggyőző javaslatait, ötleteit. A csapat tagjai: Tamás Zsanett (Budapesti Corvinus Egyetem), Mészáros Bence Benedek (Budapesti Corvinus Egyetem) és Varnyu Iván (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem). Az első helyért 900 000 forintos nyereményben részesültek.

https://www.azenpenzem.hu/cikkek/egyetemistak-otleteit-dijazta-az-otp-business/5353/

 

2018. november 12. Szponzorkeresés: minden ajtón kopogtatni kell

Az Autopro által rendezett beszélgetésen a szponzorkeresés nehéz folyamatát elemezték a járműépítő csapatok. A BME FRT csapata számolt be róla, hogy a gép- és terméktervezés tanszék mentora nagyon sokat segít nekik, és jól jön a céges kapcsolati tőkéje is. A BME Solar Boat Team vezetője ehhez annyit tett hozzá, hogy a mentoroktatóknak sok kapcsolata van egykori hallgatókkal is, akik már dolgoznak és segítséget tudnak nyújtani szakmai vagy szponzorációs kérdésekben. 

https://autopro.hu/techtogether/Szponzorkereses-minden-ajton-kopogtatni-kell/27968/

 

2018. november 13. Fiatal tehetségek pályamunkáit ismerte el az Energiahivatal

A díjakat Grabner Péter, a MEKH energetikáért felelős elnökhelyettese, Szalóki Szilvia, a MEKH közszolgáltatásokért felelős elnök­helyettese és Katona Adrienn, a BME Energetikai Szakkollégiu­mának elnöke adta át a hivatal székházában.

http://magyarhirlap.hu/cikk/133362/Fiatal_tehetsegek_palyamunkait_ismerte_el_az_Energiahivatal

 

2018. november 13. A nemzetköziesített rendszerben az egyetemista egy termék

A kutatás ezzel együtt arra is rámutat, hogy vannak üdítő kivételek a hazai felsőoktatásban. Erasmus-szempontból a BME építészkarának kreditbeszámítási gyakorlatát emeli ki, ahol – mivel különösen kínosnak számít a csúszás – egy meginterjúvolt középvezető szerint „úgy tűnik, sikerült előrelépni és kari szinten felmérik a külföldi képzési kínálatot, és megpróbálják megfeleltetni a hazai tantárgyaknak”.

https://merce.hu/2018/11/13/a-nemzetkoziesitett-rendszerben-az-egyetemista-egy-termek/

 

2018. november 13. Budapest 2030 – Idea vagy sorvezető?

Budapest 2030 hosszú távú városfejlesztési koncepció néven már öt éve készen van az a stratégia, amelyre  alapozva a november 17-én megalakuló Fővárosi Közfejlesztési Tanács megkezdheti a munkáját. A dokumentum megalkotásában részt vett Reith András építésszel, valamint Daragó Lászlóval, a BME Építészmérnöki Kar Építészettörténeti és Műemléki Tanszékének a docensével, Szende András tájépítésszel és Kelecsényi Kristóf művészettörténésszel beszélgettünk.

https://figyelo.hu/v/budapest-2030--idea-vagy-sorvezeto/