Talajjavítás bioszénnel, megéri-e nőként mérnöknek tanulni, Ipar 4.0

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről  2018. február 21. és február 28. között.

2018. február 21. A programozástól a nyelvtanuláson át a horgolásig: hogyan válasszunk online kurzust?

A Kárpát-medencei Online Oktatási Centrumhoz számos egyetem csatlakozott, például a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem, így kínálnak kurzusokat például a jazzkultúrtörténetéről, a statisztika alapjairól és anyagtechnológiáról is.

http://hvg.hu/brandchannel/eduline_20180221_A_programozastol_a_horgolasig_hogyan_valasszunk_online_kurzust

 

2018. február 21. A legkeresettebb emberek, cégek, cikkek, posztok

 Ipar 4.0 kézzelfoghatóan bár sok termelő vállalkozás számára az Ipar 4.0 még csak a jövőt jelenti, már számos működő példával lehet találkozni a gyakorlatban. A BME kezdeményezése abban segít, hogy az új technológiákat közelebb vigyék a KKV-khoz, és hogy mindezt hogyan csinálják, arra már olvasóink is kíváncsiak voltak.

http://www.itbusiness.hu/Fooldal/rss_3/A_legkeresettebbek_2018_jabuar.html

 

2018. február 22. Egy kis telefonnyomkodás után mintha fájna a feje? Jó esély van rá, hogy nem csak beképzeli magának

Az impulzusszélesség-moduláció (pulse-width modulation, PWM) a LED-es képernyők energiafogyasztását csökkentő technológia” – magyarázza Samu Krisztián egyetemi docens, a BME mechatronika, optika és gépészeti informatika tanszékének tanszékvezető-helyettese.

http://hvg.hu/tudomany/20180222_pwm_impulzusszelesseg_modulacio_telefon_teve_monitor

További megjelenés:

http://hir6.hu/cikk/137249/nem_csak_kepzeli_hogy_telefonnyomkodas_utan_faj_a_feje

 

2018. február 22. Mire lehet jó az ipari és a mezőgazdasági szerves hulladék?

Kirchkeszner Csaba, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója szerint a megoldás a bioszénnel történő talajminőség-javításban lehet, amely a leromlott szerkezetű, mezőgazdasági termelésre kevéssé alkalmas talajok víz- és tápanyagháztartását, továbbá mikrobiológiai összetételét hosszútávon javíthatja.

http://magyarmezogazdasag.hu/2018/02/22/mire-lehet-jo-az-ipari-es-mezogazdasagi-szerves-hulladek

További megjelenés:

http://elelmiszer.hu/cikk/talajjavitas_hulladekkal

 

2018. február 22. A piaristák és a főváros – Konferenciával zárult a rend évfordulója

Karácsony Rita, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Középülettervezési Tanszékének munkatársa pedig a ma is a piaristák pesti rendházának otthont adó épület tervezőjéről, Hültl Dezsőről tartott előadást.

http://www.magyarkurir.hu/hirek/a-piaristak-es-fovaros-konferenciaval-zarult-rend-evforduloja

 

2018. február 22. Egyáltalán nem lányoknak való, vagy megéri nőként mérnöknek tanulni?

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói és oktatói válaszoltak a kérdésre: miért éri meg nőként mérnöknek tanulni.

http://eduline.hu/felsooktatas/2018/2/22/lanyok_mernokok_VSXYVP

További megjelenés:

https://www.hrportal.hu/hr/miert-erdemes-nokent-mernoki-szakmat-valasztani-20180223.html

 

2018. február 23. A hőszigetelés nem csak a centiméterekről szól!

Nyitóelőadásában a nap szakmai szervezője és levezető elnöke, Pataky Rita (BME) rámutatott: még mindig sok tervező nincs tisztában a hőhidak rontó hatásával. Szélsőséges esetben – például alumínium vázas homlokzatburkolatnál – a rétegtervi 15 centiméterrel szemben akár 37 centiméter hőszigetelés-vastagság is kellhet a hőhidak rontó tényezőjének ellensúlyozására.

http://tervlap.hu/cikk/show/id/5957

 

2018. február 23. Önvezető autó, mesterséges intelligencia - 1. rész

018 februárjában került megrendezésre az AI25 névre keresztelt konferencia Budapesten. A BME Villamosmérnöki Karán színvonalas előadássorozatban volt részünk, ahol neves külföldi előadók mellett tanárok és közismert autóipari beszállítók ismertették az előttünk álló jövőt, lehetőségeket és a jelenlegi kilátásokat.

http://www.autoszektor.hu/hu/content/onvezeto-auto-mesterseges-intelligencia-1-resz

 

2018. február 24. Űrtevékenységről a Gábor Dénes-díjasok klubjában

Elsőként Bacsárdi László, mérnök-informatikus – a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tudományos munkatársa, a Soproni Egyetem docense – beszélt a rendkívül előremutató kvantumkommunikációban folyó kutatásokról és a nem túl távoli jövőben történő felhasználásának távlati lehetőségeiről.

http://www.urvilag.hu/hazai_kutatohelyek_es_uripar/20180224_urtevekenysegrol_a_gabor_denesdijasok_klubjaban

 

2018. február 24. Gyorsan gyógyul és elégedett is a beteg

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem munkatársai és infekciókontroll szakemberek fejlesztették ki azt a technológiát, amellyel a kézhigiénés gyakorlat megfelelőségét vizsgálhatják, mérhetik és összehasonlító adatokat nyerhetnek – az országban jelenleg két-három kórházban használják, azonban rendszerszemlélettel csak a Komlói Egészségcentrum alkalmazza.

https://www.bama.hu/kozelet/helyi-kozelet/gyorsan-gyogyul-es-elegedett-beteg-1262193/

 

2018. február 25. Stoppal a Perzsa-öbölig

Zichó Viktor energetikai mérnök hallgató a BME Gépész Karán, járja a világot, és gyönyörű fotókon örökíti meg a kalandjait.

http://gyorplusz.hu/article/0308_stoppal_a_perzsa_obolig.html?rss

 

2018. február 25. A szép új világ szorításában

„A címet az előadásra készülve kaptam, és bár a kérdés fontos, úgy gondolom, átfogalmazhatjuk: mit adhatnak a holnaphoz a jövő mérnökei?” – vezette be Varga István, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karának (BME-KJK) dékánja „Mit hoz a holnap a jövő mérnökeinek?” című előadását.  „Oktatóként az a feladatom, hogy a jövő mérnökeit felkészítsem a különböző kihívásokra, mint a túlnépesedés, a környezetszennyezés, az éghajlatváltozás vagy akár a közlekedési zsúfoltság kérdései” – tette hozzá. http://reformatus.hu/mutat/14822/

 

2018. február 26. Felmérés, kutatás, tervezés Egyiptomban 1996-2017 - előadás

Február 27-én, a krízisÉPÍTÉSZET kurzus keretében rendez nyílt előadást a BME Ipartanszéke, melynek során több, Egyiptomhoz kapcsolódó helyszíni kutatást lehet megismerni.

http://epiteszforum.hu/felmeres-kutatas-tervezes-egyiptomban-1996-2017-eloadas

 

2018. február 26. Megoldókulcs a médiapiacot leginkább feszélyező feladványokhoz

Ehhez kapcsolódott Grad-Gyenge Anikó, a BME tanszékvezetője, aki felvázolta, mekkora a különbség az Európai Parlament kalózpárti jelentéstevője, a Julia Reda által felvázolt – a szigort oldani akaró, a tartalmak szabad áramlását tervező – koncepciója, és az emberi erőforrásokért felelős biztos, Günther H. Oettinger tervei között. Mint az előadó kifejtette, az EU-n belüli egyeztetéseknek köszönhetően a szerzői jogi reformcsomag leginkább egy fogatlan oroszlánhoz hasonlít.

https://www.mediapiac.com/mediapiac/Megoldokulcs-a-mediapiacot-leginkabb-feszelyezo-feladvanyokhoz/113462/

 

2018. február 27. Itt a lista: ezeken a nyelvvizsgákon puskázhattok legálisan, használhattok szótárt

Az Origó nyelvvizsgát választók a teljes írásbelin használhatnak szótárt, a szóbelin azonban nem. Ugyanígy szabályozza a szótárhasználatot a BME nyelvvizsgaközpontja is, míg az ECL nyelvvizsgán csak az íráskészség feladatainak megoldásához vehetik elő a szótárt a vizsgázók.

http://eduline.hu/nyelvtanulas/2018/2/27/nyelvvizsga_szotarhasznalat_ZTTZXK

 

2018. február 27. Leendő energetikai szakemberek – befektetés a jövőbe

Scherer Zsolt visszautalt rá, 2016-ban a BME Energetikai Szakkollégiumával együttműködve hirdette meg a Hivatal pályázatát, amelyre akkor kilenc pályamű érkezett. Valamennyi munka magas színvonalú és aktuális témákat elemző dolgozat volt. A MEKH összesen hatszázezer forint összdíjazásban részesítette az első három helyezett hallgatót, akik a villamosenergia-rendszer témakörében készítették el tanulmányukat.

http://magyarhirlap.hu/cikk/111806/Leendo_energetikai_szakemberek__befektetes_a_jovobe

 

2018. február 27. Sikeresen növelték LED-lámpák fényáteresztő képességét magyar kutatók

A közelmúltban fejezte be a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karának Kolloidkémia Csoportja az uniós forrásból támogatott vizsgálatait, akár 15 százalékkal is nőhet a fényáteresztőképesség.

https://autopro.hu/oktatas/Sikeresen-noveltek-LED-lampak-fenyatereszto-kepesseget-magyar-kutatok/24623/

 

2018. február 27. Részvételi támogatás az ESA oktatási konferenciára

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) és az ESA Oktatási Irodája által szervezett 2nd Symposium on Space Educational Activities nemzetközi konferenciájára 2018. április 11–13. között kerül sor Budapesten.

http://www.urvilag.hu/almuk_a_vilagur/20180227_reszveteli_tamogatas_az_esa_oktatasi_konferenciara

 

2018. február 28. Adhat-e pénzért tanácsot a paksi bővítéshez, aki az engedélyeket kiadja?

A testület persze nem csak belőlük állt, a Paks II. Zrt-nél lapunknak azt mondták, hogy helyet kaptak a nukleáris biztonsággal foglalkozó cégek, elsősorban a BME, NUBIKI és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. munkatársai is. A feladatuk az volt, hogy véleményezzék az új blokkokkal szembeni műszaki, biztonsági követelményeket.

https://g7.24.hu/allam/20180228/adhat-e-penzert-tanacsot-a-paksi-boviteshez-aki-az-engedelyeket-kiadja/

 

2018. február 28. A megismerhető jövő

A technológiai központ az IVSZ-IFKA konzorciumában megvalósuló Ipar 4.0 projekt keretében jön létre – jelentették be január 17-én, a Műegyetemen (BME) a Nemzetgazdasági Minisztérium, az IVSZ-IFKA konzorcium, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közös tájékoztatóján.

https://www.scmonitor.hu/cikk/20180228/a-megismerheto-jovo

 

2018. február 28. Idén is egy csapatot alkot a BT és a BME

Folytatja a “közös játékot” a BT (British Telecommunications) és a BME Futsal csapata. A tavalyi sikeres együttműködést egy ünnepi kezdőrúgással hosszabbította meg Szabó Zoltán, a BT ügyvezető igazgatója a BME – BT FC és a TFSE tegnapi rangadóján a Gabányi László Sportcsarnokban.

http://bdpst24.hu/2018/02/27/iden-is-egy-csapatot-alkot-a-bt-es-a-bme/