MTA díjazottak, védőfelszerelést vizsgáló labor, techtogether

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2020. április 29. és május 06. között.

2020. április 29. Túl vannak az első megmérettetésen a Techtogether versenyzői

Lezárult a Techtogether Online verseny első szakasza. Hétfőn éjfélig kellett leadniuk a versenyben résztvevő egyetemi csapatoknak a támogató vállalatok által előkészített feladatok készített megoldásaikat. Valamennyi csapat sikerrel vette az első akadályt és 23:57- kor az utolsó megoldás is beérkezett a zsűrihez. A résztvevő csapatok: Airrari - STECO Team, Arrabona Racing Team, BME Formula Racing Team, BME Motorsport, BME Solar Boat Team, Formula Racing Miskolc, KEFO Motorsport, SZEnergy, SZEngine, Szombathelyi Gépész.

https://autopro.hu/techtogether/tul-vannak-az-elso-megmerettetesen-a-techtogether-versenyzoi/349987

 

2020. április 29. Diploma Royale néven egyetemek küzdenek meg a Lenovo Legion Honvéd Series új versenyében

Az már eddig is sejthető volt, hogy a Battle Royale a videójátékok világában az egyik legizgalmasabb és legszórakoztatóbb műfaj. Ezt most pedig sikerült a következő szintre emelni, hiszen a Lenovo Legion Honvéd Series - korábbi eseményeihez mérten - most sem kicsiben gondolkozott, és rögtön egyetemek bevonásával indítja útjára a Diploma Royale versenyt. A kihívásra négy kiemelkedő egyetemet invitáltak meg, elindult a küzdelemben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Budapesti Metropolitan Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem is. Ezeket az intézeteket a hallgatóik fogják képviselni, és a résztvevőknek három forduló áll rendelkezésre a csoportmérkőzések során, hogy kiharcolják a döntőbe jutást.

https://esport1.hu/news/2020/04/29/gaming-lenovo-legion-honved-pubg-egyetemek-kozott-szerveznek-versenyt-minden-reszlet-tzeus

További megjelenés:

https://www.gamestar.hu/esport/diploma-royale-278043.html

 

2020. május 3. Van olyan egyetem, ahol négyszeresére nőtt a terhelés a távoktatás miatt

Persze az igazán gyakorlatias órák internetes megtartása aligha jöhet szóba. Ezekkel kapcsolatban a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem, a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem is jelezte, hogy későbbi félévekre vagy a mostani szemeszter meghosszabbításával nyárra halasztották a megtartásukat.

https://g7.hu/kozelet/20200503/van-olyan-egyetem-ahol-negyszeresere-nott-a-terheles-a-tavoktatas-miatt/

 

2020. május 4. Tények és fikció: mi az 5G és mi nem?

A Telekom Magenta Podcast csatornájának legújabb adásában az 5G technológiával foglalkoznak, szakértők segítségével igyekeznek feltárni az új technológia kapcsán megjelenő hiedelmeket, tévhiteket és tényeket. Az epizódban interjút adott: Dr. Magyar Gábor, a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszék vezetője

http://hirek.prim.hu/cikk/2020/05/04/tenyek_es_fikcio_mi_az_5g_es_mi_nem

 

2020. május 4. Közzétették az MTA idei díjazottjainak névsorát

Bejelentették a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) díjazottjait hétfőn, az Akadémiai Aranyérmet idén Keviczky László, a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet kutatóprofesszora kapta, és tizennyolc kutató részesült további akadémiai kitüntetésben.

Akadémiai Díjban részesült: Pataricza András, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) egyetemi tanára többek közt a kritikus informatikai infrastruktúrák és a kiberfizikai rendszerek elméleti megalapozását, tervezését és fejlesztését célzó munkásságáért, a hibatűrés terén iskolateremtő tudományos tevékenységéért részesült az elismerésben.

Megosztott Akadémiai Díjban részesült: Takács Gábor, a BME egyetemi tanára az alacsony dimenziós kvantummező-elméletek megoldásai terén elért munkájuk, valamint a tudományos közéletben végzett tevékenységük elismeréseként.

https://infostart.hu/tudomany/2020/05/04/kozzetettek-az-mta-idei-dijazottjainak-nevsorat

További megjelenés:

https://www.szekesfehervar.hu/akademiai-dijat-kapott-karsai-bela

 

2020. május 5. Itthon vizsgálják be a védőfelszereléseket

Az EU-s típusvizsgálati tanúsítvánnyal nem rendelkező új vagy használat után fertőtlenített egyéni légzésvédő eszközöket a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának megbízott vizsgálólaboratóriuma vizsgálja meg a jövőben.

https://infostart.hu/belfold/2020/05/05/itthon-vizsgaljak-be-a-vedofelszereleseket

 

2020. május 6. SecWorld 2020: Az IoT rendszerek biztonsága

Buttyán Levente (CrySyS Lab, BME) a SecWorld 2020 online konferencián tartott előadásában egy egyre növekvő veszélyre hívta fel a figyelmet. A kihívások ismertetése után Buttyán saját válaszukat, a SETIT (Securty Enhancing Technologies for the Internet of Things) projektet mutatta be, amelyben három egyetem (BME, SZTE, DE) vesz részt. A BME-n a beágyazott eszközök platform szintű biztonságával foglalkoznak, és olyan megoldásokat keresnek, amelyek jelentős árnövelő hatás nélkül tudják megnehezíteni az IoT eszközök kompromittálódását.

https://computerworld.hu/tech/secworld-2020-eloadas-az-iot-rendszerek-biztonsaga-278299.html