techtogether, virtuális oktatás, konzorcium

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2020. április 8. és április 15. között.

2020. április 8. Elindult a Techtogether GTE első online versenye!

Egyedülálló versenyben lehet része idén a Techtogether GTE verseny résztvevőinek. A koronavírus-járványból kifolyólag az Ipar napjai kiállítást októberben tartják meg a szervezők. Ennek ellenére a megmérettetés nem marad el, hanem online bizonyíthatják tudásukat a mérnökhallgatók.

A versenyen részt vevő BME csapatok:

  • BME Formula Racing Team  Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
  • BME Motorsport        Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
  • BME Solar Boat Team Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

https://autopro.hu/techtogether/elindult-a-techtogether-gte-elso-online-versenye/337566

További megjelenés:

http://elteonline.hu/savaria/2020/04/09/techtogether-iden-az-online-terben-merettethetik-meg-magukat-a-szombathelyi-gepeszek/

 

2020. április 9. Elmarad az MTA elnökválasztása a járvány miatt

Az MTA elnöki posztjára Freund Tamás neurobiológus, Pléh Csaba pszichológus, nyelvész és Szathmáry Eörs evolúcióbiológus pályázik. Elképzeléseiket már februárban közzétették az az MTA weboldalán.Pléh Csaba 74 esztendős Széchenyi-díjas magyar pszichológus, nyelvész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az MTA korábbi főtitkárhelyettese, a BME Kognitív Tudományi Tanszékének alapító egyetemi tanára, agykutató.

https://index.hu/techtud/2020/04/09/elmarad_az_mta_elnokvalasztasa/

 

 

2020. április 9.

Figyelmeztetés az autósoknak: megromlik a benzin a karanténos kocsikban

Dr. Zöldy Máté a BME Járműgépészeti kutatócsoportjának vezetője szerint biztosabb módszer, ha a hosszú ideig nem használt benzines autót nem alap 95-össel, hanem a minden kúttársaság által kínált prémium benzinek egyikével tankoljuk tele. Ezek az üzemanyagfajták a jogszabály adta lehetőségek miatt sokszor nem tartalmaznak etanolt, hanem az etil-tercier-butil-éter nevű adalékanyag bekeverésével teljesítik a rájuk vonatkozó E5 előírást.

https://www.origo.hu/auto/20200409-megromlik-a-benzin-a-karantenos-autokban.html

További megjelenés:

https://totalcar.hu/magazin/kozelet/2020/04/08/megromlik_a_benzin_a_karantenos_autokban/

 

2020. április 9. Egyetemek a virtuális térben

Közel 5000 hallgató és 400 oktató érintett a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán (VIK) a távoktatás megszervezésében. Március 20-án Charaf Hassan dékán tartott élő prezentációt. Délelőtt Microsoft Teams live meeting formájában zajlott a tájékoztatás, amelyhez több mint 2500 fő csatlakozott. Délután Cisco Webex rendszeren keresztül, három időpontban volt információközlés. A távoktatással kapcsolatos tájékoztatás céljára külön főhírt nyitottak a kar honlapján.

Régóta használja már a BME oktatási segédeszközként a Moodle eLearning keretrendszert. Segítségével a tananyagok hozzáférhetősége, a számonkérések, a feladatkezelés, az információközlés és számos oktatásszervezési feladat is lebonyolítható.

https://computerworld.hu/karrier/egyetemek-a-virtualis-terben-277062.html

 

 

2020. április 9. Innovatív építőipari megoldásokra nyert támogatást a Strabag vezette konzorcium

Építőipari munka automatizálásának, digitalizációjának kutatására és fejlesztésére, valamint a projekt nyomon követésére nyert mintegy egymilliárd forint támogatást a Strabag Építőipari Kft. vezette konzorcium a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatására kiírt pályázatán. A konzorcium tagjai még a Duna Aszfalt Kft. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME).

https://magyarepitok.hu/iparagi-hirek/2020/04/innovativ-epitoipari-megoldasokra-nyert-tamogatast-a-strabag-vezette-konzorcium

 

 

2020. április 11. Elhunyt Vámossy Ferenc, az építészetelmélet nagy öregje

Április 10-én, Nagypénteken késő este elhunyt Vámossy Ferenc, a magyar modern építészet szakértője, a BME professor emeritusa, az MTA doktora.

https://tervlap.hu/cikk-nezet/elhunyt-vamossy-ferenc-az-epiteszetelmelet-nagy-oregje

 

 

2020. április 14. Visszamenőleges törvényhozás és egyre szigorodó feltételek nehezítik az egyetemisták életét

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem által kiadott tájékoztató ábráján is látszik, hogyan módosultak az államilag finanszírozott képzés feltételei az elmúlt években.

https://oktatas.atlatszo.hu/2020/04/14/visszamenoleges-torvenykezes-es-egyre-szigorodo-feltetelek-nehezitik-az-egyetemistak-eletet/