Sport

 
 
 
2012 szeptemberében adták át a BME új Sportközpontját, amely 2014 nyarán újabb termekkel bővült. A campus közepén elhelyezkedő, korábbi csarnoképületből átalakított, a legmodernebb sportberendezésekkel felszerelt sportlétesítmény már közel 3852 négyzetméteren fogadja a sportolni vágyó hallgatókat, oktatókat, egyetemi polgárokat.
 
A Sportközpont torna- és teremfoci termet, fallabda pályákat, továbbá küzdősport-termet (cselgáncs, jógaoktatás), fitness- és konditermet, aerobik, spinning és falmászó, teremfoci részlegeket tartalmaz. A BME Sportközpont tornatermei: két nagypálya, egy tatami borítású küzdősport terem, egy multi-funkciós „dühöngő” terem, spinning terem, 4 squash pálya, kondi- és fitness termek, valamint egy három emelet belmagasságú falmászó terem. A két nagypálya kosárlabdázásra, kispályás futballozásra, röplabdázásra (szabványos pályaméret), floorballozásra és tollaslabda edzésekre alkalmas elsősorban. A multifunkciós „dühöngő” terem közel 100 m2 alapterületű és 3/3-as ketrecfocizásra valamint aerobikozásra használható. Az aerobikhoz a terem mellett lévő szertárból mobil tükrök pillanatok alatt átguríthatók. A tatami szőnyeggel borított termet pedig a küzdősportok és jóga kedvelőinek ajánljuk.

 

A BME Sportközpontban hétköznapokon 15 óráig testnevelés órák zajlanak, utána, valamint hétvégente van lehetőség a tornatermek bérlésére. 

A tájékoztatóban csak a sportcsapatok számára fontos információkat gyűjtöttük össze, azaz a nagy pályákra, a küzdősport teremre és a „dühöngőre” a kedvezményes hallgatói sávban leadható igénylésekkel kapcsolatos tudnivalókat ismertetjük. A squash, kondi, spinning és falmászás időbeosztásáról, árairól részletes információt talál a www.bmefitness.hu weboldalon.

A BME Sportközpontban edzeni kívánó csapatok számára két idősáv különböztethető meg. Az egyik – az „Általános idősáv” – hétköznapokon 15 órától kb. 20 óráig tart, attól függően melyik teremről van szó, illetve a hétvégék nagy része is ebbe tartozik bele, míg a másik – a „Hallgatói kedvezményes sáv” – jellemzően a hétköznap estéket fedi le.

Az egyetem lehetőséget biztosít arra, hogy diákjai esténként a „Hallgatói kedvezményes sávban” olcsóbban – jóval a piaci árak alatt – sportolhassanak a BME Sportközpontban. Azoknak a BME-s hallgatói csapatoknak, baráti köröknek, akik ebben a sávban kívánnak edzeni, az Egyetemi Hallgatói Képviselet honlapján keresztül kell benyújtani sportterem igénylésüket. A hallgatói kedvezményes sávban csak egész órára vagy órákra lehet pályát foglalni!

A Bercsényi Kollégiumban, valamint a Kármán Tódor Kollégiumban is található 1-1 tornaterem, amelyeket a Sportközpont termeihez hasonlóan az Egyetemi Hallgatói Képviselethez benyújtott sportterem igényléssel lehet igénybe venni.

 
 

A Műegyetemi Atlétikai és Football Club (MAFC), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 1897-ben alapított klubja, az ország egyik legnagyobb és legrégebbi hagyományokkal rendelkező sportegyesülete.

Az Egyetem hivatalos sportegyesülete azóta igyekszik kiszolgálni az Egyetem diákjainak, dolgozóinak sportolási igényeit. Elsődleges célja mindig is az egyetem polgárainak sportoltatása volt, mind szabadidős, mind versenysportok terén, mára azonban az utánpótlás-nevelés is fajsúlyossá vált, illetve szívesen látnak minden – egyetemi kötődés nélküli – mozogni vágyót. A MAFC több mint ötven szakosztálya lefedi a hazai sportágak legnagyobb hányadát, amelyek között remélhetőleg mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbbet, az NB I.–től egészen a hobby sportig.