Az 1956-os forradalom és szabadságharc és a Műegyetem

 

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a rendszerváltozást követően szinte azonnal megkezdte a Műegyetem polgárainak az 1956-os forradalom és szabadságharc elindulásában játszott meghatározó szerepének méltó megőrzését, bemutatását célzó tevékenységét. Ebben a hagyományőrző és közösségszervező tevékenységben meghatározó volt az 1992-ben megalakult Műegyetem 1956 Alapítvány működése.

A műegyetemi megemlékezés alapja hagyományosan az 1956. október 22-én lezajlott aulai diákgyűlés, illetve a másnapi Bem-szoborhoz történő felvonulás hiteles történetének feltárása és az erről történő megemlékezés (az 1956-os egyetemi emlékezet formálásáról egyetemtörténeti publikáció is készült). Az egykori résztvevők ma, több mint hat évtizeddel 1956-ot követően is büszkén mondhatják magukról: ők fogalmazták meg az események egyik legismertebb dokumentumát, a műegyetemisták pontjait, a forradalom bölcsőjévé téve ezzel az intézményt (a nagygyűlésen elfogadott, illetve másnap megszerkesztett pontok itt olvashatók).

 

Hírek, aktualitások:

„Ami 1848-ban a Pilvax, az 1956-ban a Műegyetem aulája volt." A 2022. október 22-én tartott ünnepségről itt olvasható képes beszámoló.

Czigány Tibor Rektor ünnepi beszéde 2022. október 22-én

 

 

 

 

 

Ami az emlékkő mögött történt. Hajtó Ödön, a Műegyetem 1956 Emlékbizottság elnöke, 1956-ban elsőéves mérnökhallgató személyes hangú összefoglalót készített, amely itt olvasható.

 

 

 

 

 

 

 

 

A 240 éves Műegyetem az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóját is méltón megünnepelte. A megemlékezésről készült összefoglaló itt olvasható el.

Czigány Tibor Rektor ünnepi beszéde 2021. október 22-én

 

 

 

 

 

 

2020 novemberében elhunyt Halzl József, a BME 1956-ban ötödéves gépészmérnök hallgatója, a műegyetemi megemlékezések állandó szónoka, a Rákóczi Szövetség tiszteletbeli elnöke. Gyászhíre itt olvasható.

 

 

 

 

2020-ban rendhagyó módon zajlott az 1956-os ünnepség Egyetemünkön. A koronavírus-járvány miatt szűk körben tartottak bensőséges hangulatú megemlékezést, amelynek videófelvételei elérhetők a BME Youtube csatornáján. A megemlékezésről készült összefoglaló itt olvasható el.

 

 

 

 

"Az '56-os ifjúság mellett tisztelegjünk a Műegyetem hős professzorai előtt is!" címmel jelent meg összefoglaló a BME honlapján a 2019. október 22-i ünnepségről, amelyen beszédet mondott Józsa János rektor és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

 

 

 

 

 

"A Műegyetem a 62 évvel ezelőtti fővárosi események kiindulópontja volt" címmel jelent meg összefoglaló a BME honlapján a 2018. október 22-i ünnepségről, amelyen beszédet mondott Józsa János rektor, Boross Péter korábbi miniszterelnök és Halzl József, a Rákóczi Szövetség tiszteletbeli elnöke, a BME egykori hallgatója.

 

 

 

 

 

2017 novemberében elhunyt Fekete Tamás, a Műegyetem 1956-os Forradalmi Bizottságának utolsó tagja, valamint Kellner Lajos, az ünnepségeken eredeti lyukas zászlójával részt vevő egykori forradalmár. Az egyetemi honlap erről szóló híradása ITT tekinthető meg.

Fekete Tamás temetése december 18-án volt a Farkasréti temetőben, ahol egykori kaposvári iskolatársa, Boross Péter korábbi miniszterelnök búcsúztatta. Életéről Hajtó Ödön, a Műegyetem 1956-os Emlékbizottság elnöke is megemlékezett. Kellner Lajos katonai tiszteletadással a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben december 15-én tartott temetéséről készült beszámoló és fotók pedig ITT érhetők el.

 

A 2017. október 22-i állami-egyetemi ünnepséget követően két új 1956-os könyvet mutattak be és adtak át a történelmi évfolyamok tagjai részére. Az állami ünnepségről szóló beszámoló ITT olvasható. A könyvbemutató képei és az elhangzott méltatások ITT érhetők el. 

 

 

 

 

 

Történelmi emlékhellyé nyilvánították a Műegyetemet: a 313/2016. (X. 19.) Korm. rendelet alapján 2016. október 23-án az intézmény történelmi emlékhellyé vált. A magyar és angol nyelvű feliratot tartalmazó, a Nemzeti Örökség Intézete által készített sztélé a központi épület főbejárata mellett található.

Az indoklás szerint az egyetem elődintézménye, a 18. századi Institutum Geometrico-Hydrotechnicum révén a hazai műszaki felsőoktatás bölcsője. Történeti kampuszán 1956. október 22-én tartott hallgatói nagygyűlés hatására kaptak szélesebb nyilvánosságot a politikai berendezkedéssel szembeni követelések. Az innen induló tüntetés lett a forradalom fővárosi nyitánya október 23-án.

 

2016-ban zajlottak a 60. évfordulót megünneplő emlékévi programok, jelentős állami támogatással. Egyetemünk ennek keretében 15 millió forintból valósította meg ünnepi programját, amelynek részletei ITT olvashatók.