MŰszakváltó

Szeptember 12-én Téged is vár a MŰszakváltó, a BME munkatársainak szóló egésznapos rendezvény munka és magánélet egyensúlya témakörében

 

Szeptember 12-én – tanítás nélküli munkanapon – a BME munkatársainak lehetősége lesz megismerkedni az E épületben megnyíló baba-mama szobával és játszóházzal, szűrőbuszos szűrővizsgálatokon részt venni és egy különleges, interaktív előadássorozat keretei közt felfedezni, milyen lehetőségek nyílnak a munka és magánélet közti egyensúly megteremtésére.

Rektor úr és Kancellár úr szeretettel meghívja a BME-n dolgozó tudományos területen dolgozó és hivatali kollégákat erre a különleges eseményre, melyet az egyetemi Gender Equality Kari Összekötő Munka Csoport, az Esélyegyenlőségi Bizottság és a Tehetségsegítő Tanács közösen szervez annak érdekében, hogy egy kis időt szánjunk a mentális és fizikai egészségmegőrzésre, a munkavállói lét kiegyensúlyozottabbá válására, a családi élet és a munka összhangjára.

 

Tervezett program

Időpont

Cím

Rövid megnevezés

Helyszín

9:00-9:30

BME játszóház és baba-mama szoba átadója

Sajtónyilvános protokolláris esemény

E épület földszint

9:30-11:00

Munka és magánélet egyensúly a felsőoktatás és a tudomány világában

Egyensúlyban a BME-n! – Előadás és workshop sorozat a kiegyensúlyozott mindennapok érdekében munkatársak számára

ST épület 306-os terem

11:15-12:45

Életpályatervezés az egyetemen

Egyensúlyban a BME-n! – Előadás és workshop sorozat a kiegyensúlyozott mindennapok érdekében munkatársak számára

ST épület 306-os terem

12:45-13:30

szünet

 

 

13:30-15:00

Mentális egészség és stresszkezelés

Megtelt!

Egyensúlyban a BME-n! – Előadás és workshop sorozat a kiegyensúlyozott mindennapok érdekében munkatársak számára

ST épület 306-os terem

15:00-16:00

Itt és Most: Szórakozunk Veletek!

Interaktív improvizációs színházi előadás a témában

E épület, 1A

10:00-16:00

Közösségi gyűjtés a játszószoba felszereléséhez és baba mama szoba, játszóház bemutató

 

E épület földszint

9:00-17:00

Szűrőbuszok

Egészségügyi szűrővizsgálatok az Országos Kórházi Főigazgatóság szűrőbuszain

HÖ és MT előtti betonos terület

 

BME játszóház és baba-mama szoba átadója

Helyszín: BME E épület földszint

 

Fotó: Ollári Szilvia

Megnyitó

A játszóház alapvető célja, hogy baba- és gyerekbarát teret biztosítson azon BME-s kisgyermekes szülők számára, akik a gyermekgondozás ideje alatt részidőben dolgoznak, konzultációkat, megbeszéléseket bonyolítanak le, illetve egy-egy egyetemi órát, esetleg kurzust már a gyermekgondozás mellett is megtartanak, így segítve az ő fokozatos visszatérésüket az egyetemünk kötelékeibe és a munka világába. A helyiség nyitva áll a kisgyermeket vállaló egyetemi hallgatók, doktoranduszok számára is. A többfunkciós tér a pelenkázó helyiség mellett szoptatós helyiséget, teakonyhát is magába foglal, lehetővé téve a tápszer vagy bébiétel melegítését.

A protokolláris megnyitón Rektor úr, Kancellár úr és Hornung Ágnes, családokért felelős államtitkár asszony és Dr. Toldy Andrea professzor asszony mond rövid beszédet.

A megnyitó protokolláris része férőhely hiányában meghívó köteles.

10-16 óráig azonban várjuk az érdeklődő kollégákat a helyszínen, ahol meg lehet tekinteni a helyiséget, valamint előzetes egyeztetés után le lehet adni a közösségi adományokat.

 

Közösségi gyűjtés

A BME játszószoba részére a munkatársaknak lehetőségük van játékokat adományozni. Kérjük, aki szeretne valamilyen játékot vagy kisbútort hozni a játszóházba, az a következő Excelben jelölje az, mit hozna. Szívesen fogadunk színes ceruzakészlettől kezdve, Montessori tornyon át, játék konyháig bármit, ami jó minőségű, nem törött, működik és szórakozást nyújthat újszülött kortól kisiskolás korig.

Közösségi gyűjtés lista

      

 

Egyensúlyban a BME-n! – Előadás és workshop sorozat a kiegyensúlyozott mindennapok érdekében munkatársak számára

Helyszín: BME ST épület III. emelet 306 terem

A korlátozott helyekre tekintettel, kérjük részvételi szándékod esetén add le jelentkezésed Formson szeptember 11. 12:00-ig!

Munka-magánélet egyensúly a felsőoktatás és a tudomány világában

(résztvevői létszám: maximum 50 fő)

Előadó és facilitátor: Paksi Veronika

Miről lesz szó?

Az előadás statisztikai majd kvalitatív kutatások alapján mutatja be a nők helyzetét. A műszaki területekre fókuszálva rávilágít a munka-magánélet egyensúly kihívásaira és egyéni megküzdési stratégiákra, valamint a szervezetek felelősségére. Az előadás után az érdeklődők word-café keretében fogalmazhatják meg a témával kapcsolatos tapasztalataikat és ismerhetik meg a BME nemi esélyegyenlőségi tervének vonatkozó részeit, melyhez Várterész Flóra, a Rektori Kabinet munkatársa nyújt majd segítséget a résztvevőknek.

Az előadóról:

A Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézetének tudományos munkatársaként fő kutatási területeim a nemek közötti egyenlő(tlen)ség a kutatás-fejlesztésben, különösen a mérnöki és természettudományok (STEM) területén: a tudományos karrier akadályai, munka és magánélet egyensúlya, gyermekvállalás, esélyegyenlőségi tervek. Tanítok a Szegedi Tudományegyetemen, valamint a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) elnökségi tagja vagyok, ami sok hasznos és ingyenes programot kínál STEM-es vagy STEM iránt érdeklődő lányok és nők számára.

A programon való részvétel feltétele a jelentkezési lap kitöltése, mely mindössze néhány kattintás.

Jelentkezem

 

Hogyan ne égjünk ki? - Életpályatervezés az egyetemen

(résztvevői létszám: maximum 50 fő)

Előadó és facilitátor: Séllei Beatrix

Miről lesz szó?

Hogyan ismerjük fel a kiégés jegyeit magunkon? Hogyan védekezzünk ellene? Interaktív, tudományos tea jellegű esemény lesz, ahol megelőzési és megoldási javaslatokat keresünk a kiégés megelőzésére, hogy tudatos, sikeres karriert építsünk, valamint módszereket dolgozunk ki, hogy ellenálló képességünket fejlesszük a kiégéssel szemben. Az a célunk, hogy a résztvevők inspirálódjanak, rálássanak a saját lehetőségeikre és merjenek kreatívan tervezni az egyetemi karrierjükben is.

 

Az előadóról:

Abaújszántón születtem, Budapesten élek, elvégeztem az ELTE pszichológia és gyógypedagógia szakát. Ebben a témában PhD-ztem ugyanott. Innen kerültem több mint 10 éve a BME GTK-ra doktroranduszként, majd oktatóként. A témám a változásmenedzsment és a sikeresség, emellett gyakran feljön a kiégés is. Vallom, hogy az érzelmi kompetenciáink használata mindegyikben segítség, és az én szerepem elsősorban az, hogy mindenkit hozzásegítsek, hogy a saját belső coacha lehessen.

A programon való részvétel feltétele a jelentkezési lap kitöltése, mely mindössze néhány kattintás.

Jelentkezem

 

Mentális egészség és stresszkezelés

(résztvevői létszám: maximum 50 fő)

Előadó és facilitátor: Kun Ágota

Miről lesz szó?

A mentális egészség és stresszkezelés interaktív alkalmon megnézzük, kinek, mi nyomja meg a piros gombját, amitől általában stresszes lesz, vajon hogyan is állunk a kiégéssel szembeni, személyes erőforrásainkkal, és arra is lesz lehetőség, hogy konkrét stresszkezelési eszközökről beszéljünk, sőt, egyet-kettőt ki is próbáljunk.

Az előadóról

A Pozitív Munka-Pszichológia kutatócsoport alapítójaként és vezetőjeként elsősorban a munkahelyi jóllét és boldogság, a karaktererősségek és a belső pszichológiai erőforrások vizsgálatával és fejlesztésével foglalkozom. Kutatási eredményeimet a gyakorlati munkámban is folyamatosan hasznosítom, új módszertani eszközöket és programokat fejlesztve. Sok éves tapasztalatom van munkahelyi jóllét és stressz-menedzsment programok, valamint a mentális egészséget támogató eszközök és programok kidolgozásában és megvalósításában. A munkahelyi jóllét témájában jelenleg is több nemzetközi kutatási projektben veszek részt. Tanácsadóként, trénerként és coachként kifejezetten pozitív pszichológiai szemléleti keretben és eszközökkel dolgozom, ezzel támogatva az egyéni, a csoport és a szervezeti eredményességet, valamint a jóllét kultúra és vezetési szemlélet kialakulását.

A programon való részvétel feltétele a jelentkezési lap kitöltése, mely mindössze néhány kattintás.

BETELT!

 

Itt és Most Társulat: Szórakozunk veletek! – az előadás, ami rólatok szól

Szórakoztató improvizációs színházi előadás

Helyszín: BME E épület 1 A terem

Fotó: Itt és Most Társulat

Mi lesz itt?

Rögtönzött, szórakoztató előadás és az improvizációs színjátszás technikáira építő workshop.Minden munkahelyen vannak olyan történetek, legendák, szállóigék és kifejezések, amiket csak Ti ismertek, nálatok viszont mindenki, és mindegy, hányszor halljátok őket, mosolyt csalnak az arcotokra. Osszatok meg velünk minél több ilyet, és engedjétek, hogy szórakozzunk veletek!

Kik vagyunk?

Mi az Itt és Most Társulatban improvizációs színházzal foglalkozunk. Az impró személyiség-és közösségépítő hatásában maximálisan hiszünk – ezért játszunk rendszeresen előadásokat, tartunk kurzusokat, és szervezünk csapatépítő tréningeket azoknak, akik fejleszteni szeretnék magukat.

Bázisunk a ferencvárosi Itt és Most Színház és Közösségi Tér, amelynek létrehozásakor egy olyan belvárosi helyet álmodtunk meg, ahol többféle művészeti ág és gondolkodásmód találkozhat. Úgy érezzük, közösséget alkotni jó dolog, közösségben alkotni pedig még jobb. Társulati tagjaink amellett, hogy impró színészek és trénerek, különböző kreatív területekkel foglalkoznak – van köztünk drámatanár, mesemondó, író és társasjáték fejlesztő is.

Honlap

Jelentkezem

Érdeklődésed kérjük, jelezd ezen az űrlapon 09.11. 12:00 óráig.

 

Szűrőbuszok – Egészségügyi szűrővizsgálatok

A szervezett szűrővizsgálatok célja, hogy a tünetmentes személyek időszakosan megismételt vizsgálatával korai szakaszban megtaláljuk azokat a betegeket, akiknél betegséget megelőző állapotok, vagy tüneteket még nem okozó betegségek alakultak ki. A korai diagnózis életet menthet!

Fotó: Kórházi Főigazgatóság

 

A szűrőbuszon szakorvosok jelenlétében a következő vizsgálatok érhetők el:

  • Általános belgyógyászati szűrés (vérnyomásmérés, vércukormérés, triglicerid, húgysav szint teszt, véroxigén mérés),
  • Méhnyakrák szűrés,
  • Bőrgyógyászati rákszűrés.

A szűrések térítésmentesen, érvényes társadalombiztosítási jogviszonnyal vehetők igénybe helyszíni adategyeztetés és helyszíni regisztráció után (ehhez személyazonosító okmány és TAJ kártya szükséges).

A szűrőbuszt a Kórházi Főigazgatóság biztosítja az Egyetem számára, adatvédelmi és egyéb okokból előzetes jelentkezés nem biztosítható, a Kórházi Főigazgatóság saját hatáskörében intézi a regisztrációt.

A szűrés 9 órától 17 óráig tart, így a regisztráció is 9-kor kezdődik a helyszínen.

 
Helyszín: BME HÖ és MT előtti betonos terület

 

Szánj egy napot magadra Te is munkavállalóként!

A szervezőkről és a BME családbarát kezdeményezéseiről itt található több információ.

 

Kérdés esetén a gep@bme.hu e-mailcímre tudtok írni.  A programváltozás jogát fenntartjuk, kérjük figyeld eseménynaptárunkat.