Falling Walls Lab Budapest 2018

Tudományos és innovációs verseny és pályázat a  berlini Falling Walls Alapítvány égisze alatt a BME-n

A verseny nyilvános döntőjére 2018. június 12. (kedd) 11.00-kor kerül sor a BME Központi épület díszteremben.

A versenyen 3 -3 perc áll a 17 pályázó rendelkezésére, hogy meggyőzzék a zsűrit ötletük eredetiségéről.

A verseny első két helyezettje képviseli hazánkat a november 9-i Falling Walls verseny döntőjén Berlinben.

További információk a https://www.facebook.com/FWLBP2018/ oldalon.

 

A versenyről:

A „falak leomlása” a tudományban és az innovációban, a

  • a tehetségek, valamint a jelen és a jövő innovátorainak összekapcsolása,
  • kimagasló és eredményes kutatók felfedezése,
  • az interdiszciplináris párbeszéd támogatása,
  • új tudományos kommunikáció kifejlesztése,
  • erős és fennmaradó hálózatok kiépítése

jegyében.

A Falling Walls Lab Budapest fiatal kutatók és szakemberek jelentkezését várja, hogy bemutassák innovatív ötleteiket, mellyel választ adhatnak arra a kérdésre, hogy „Melyik lesz a következő fal, amelyik le fog omlani?”

A Falling Walls Lab kiváló lehetőséget nyújt hallgatók, akadémikusok, vállalkozók, és más szakmabeliek számára, hogy mindössze 3 percben megosszák kutatómunkájukat, üzleti modelljüket, innovatív projektjüket vagy ötletüket társaik, és egy válogatott üzleti és akadémiai szakemberekből álló zsűri előtt. A legkiválóbb előadók lehetőséget kapnak arra, hogy részt vegyenek a Falling Walls Lab Döntőn és a Falling Walls Konferencián Berlinben, melynek költségeit a Falling Walls Lab Foundation és a hazai szervezők állják.

Tájékoztató

Résztvevők

Olyan alapképzéses, mesterképzéses, PhD hallgatók, postdoc-ok, fiatal szakemberek, vállalkozók és professzorok jelentkezését várjuk, akik

- jelenleg alap- vagy mesterképzésben vesznek részt, vagy akiknek
- alapdiplomájuk megszerzése óta nem több, mint 10 év telt el, vagy
- a mesterdiplomájuk megszerzése óta nem több, mint 7 év telt el, vagy
- PhD fokozatukat az elmúlt 5 évben szerezték meg.

Falling Walls Alapítvány

The Falling Walls Foundation is a non-profit organisation that fosters the discussion on research and innovation and promotes the latest scientific findings among a broad audience from all parts of society. It organises the Falling Walls Conference, an annual global gathering of forward-thinking individuals from over 75 countries. Each year on 9 November, 20 of the world’s leading scientists present their current breakthrough research in 15 minutes each. The Falling Walls Foundation is supported by the German Ministry for Education and Research, the Robert Bosch Foundation, the Helmholtz Association and numerous other acclaimed academic institutions, foundations, and companies. More information at: www.falling-walls.com

 

Ledöntötték a tudomány falait a Falling Walls Lab Budapest győztesei

15 fiatal tehetség közül választották ki a jövő legígéretesebb hazai innovátorait
 

Budapest, 2018. június 12. – Havlik Károly nyerte az idei Falling Walls Lab Budapest döntőjét. A fiatal egyetemista cukorbetegek számára kifejlesztett applikáció projektjével további 14 társát utasította maga mögé az innovációs szuperviadal hazai elődöntőjében, és ezzel elnyerte a jogot, hogy novemberben, a tudományos élet Woodstockjaként emlegetett Falling Walls Conference keretein belül Berlinben is bemutathassa korszakalkotó projektötletét a nemzetközi technológiai-gazdasági élet nagyjai és Nobel-díjas kutatók előtt.

Forradalmi diabétesz monitorozó alkalmazással hódít Magyarország a novemberi Falling Walls Lab szuperdöntőjében, Berlinben. A budapesti Semmelweis Egyetem mesterszakos orvostanhallgatója, Havlik Károly 56 ország közel 200 versenyzőjével küzd majd meg a nemzetközi innovációs verseny fináléjában. Projektje középpontjában egy okos applikáció áll, amely segít az inzulin-kezelt cukorbetegeknek vércukorszintjük megfelelő szinten tartásában. Az alkalmazás a felhasználóról gyűjtött információkat analizálva képes megmutatni a vércukorszint várható alakulását. A második helyezett Fülöp Ádám (BME) előadása egy vak és gyengénlátó emberek számára kifejlesztett olvasó szerkezetet mutatott be, amely segítségével az írott szöveg Braille-írássá konvertálódik, így visszaadva a látássérültek számára az olvasás örömét. A dobogó harmadik fokán álló Dávid Bálint (BME) projektje témájául a laporoszkópia forradalmasítását választotta. Az általa megálmodott szerkezetnek köszönhetően a sebész műtét közben információkat kap a beteg állapotáról, ezzel megkönnyítve számára a megfelelő beavatkozás kiválasztását. A mezőny további versenyzői előadásaikban olyan összgazdasági és össztársadalmi problémákra keresték a választ, mint a drón-terrorizmus elhárítása, a feketekereskedelem visszaszorítása vagy a fennakadások megszűntetése a mindennapi közlekedésben.

Idén a verseny történetében első alkalommal adott otthont a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a hazai válogatónak, ahol a neves egyetemi oktatókból, kutatókból és a jövő technológiái iránt elkötelezett nagyvállalatok képviselőiből álló zsűri 15 projektmunka közül választotta ki a dobogósokat. A Falling Walls Lab Budapest 2018 résztvevőinek három perc állt rendelkezésükre, hogy bemutassák korszakalkotó ötleteiket, amelyekkel jobb hellyé tennék a világot. A verseny szabályainak értelmében az első helyezést elérő fiatal innovátor mellett az őt delegáló egyetemet is díjazzák: az a felsőoktatási intézmény rendezheti meg ugyanis a következő évi magyarországi válogatót, amelynek színeiben a győztes projektötlet tulajdonosa jelentkezett a megmérettetésre. A 2019-es Falling Walls Lab Budapest otthonául a Semmelweis Egyetem szolgál majd.

Programfüzet

 

További információ:

Tóth Fanni
account manager 
Mobil: +36 70 422 5528 
toth@pressinform.hu